Hainele chinezeşti au invadat piaţa mureşeană Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 69 Vizualizări

Hainele chinezeşti au invadat piaţa mureşeană

775_Hainele.gifRapid şi sigur

Ca urmare a deciziei Organizaţiei Mondiale a Comerţului din ianuarie 2005 de a desfiinţa sistemul cotelor, care regulariza schimburile economice internaţionale, va avea loc o schimbare profundă a industriei textile mondiale. Acest lucru a dus la o creştere a competiţiei între marii producători din UE şi cei din China.
Datorită eliminării cotelor, importurile din China între 2001 şi 2005 au crescut simţitor. De exemplu, pentru categoria 21, hanorace, exporturile în volum au crescut în 2003 cu 291%, în timp ce preţul a scăzut cu aproape 50%. Momentan, China deţine 20% din importurile textile ale Uniunii Europene şi se preconizează ca în următorii trei ani acest procentaj să depăşească valoarea de 30%.

Ieftin dar prost

În magazinele mureşene scăderea preţurilor sare în ochi. Dacă în 2001 un tricou chinezesc putea fi cumpărat cu 150.000, astăzi îl putem cumpăra din magazine cu 50.000 mai ieftin, sau din piaţă la jumătate de preţ. Comerţul cu haine chinezeşti a devenit în scurt timp o afacere profitabilă.
“Nu prea cumpăr marfă chinezească chiar dacă preţurile sunt acceptabile. Ce e ieftin e şi prost. Se distrug repede şi nu merită nici banii ăia puţini”, a precizat administratoarea unui magazin din Târgu Mures, Eniko Ordog. Din nefericire, nu toţi comercianţii procedează la fel: în bazarele din Bucureşti articolele vestimentare sunt achiziţionate la preţuri derizorii, în timp adaosul comercial practicat de unele magazine poate ajunge chiar la 100%.
Preţurile mărfurilor chinezeşti sunt întradevăr acceptabile, dar şi calitatea este cu mult mai redusă decât cele produse în ţări europene, iar costurile sunt mult mai mari decât lasă să se vadă eticheta. Costul major al invaziei chinezilor va fi preconizata dispariţie a industriei româneşti de textile, care funcţionează în mare parte în sistem lohn.

Liana TODORAN

Pe lângă faptul că sunt multe articole chinezeşti, multe nu au etichete. Fiecare dintre articolele vestimentare trebuie să aibă etichetele schimbate din chineză în limba română şi să respecte reglementările în vigoare. Vom desfăşura acţiuni săptămâna viitoare, când vom controla magazinele cu haine şi încălţăminte.

Emilia Leah, inspector şef OJPC Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE