Ingrijiti ale lor morminte! Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 103 Vizualizări

Ingrijiti ale lor morminte!

11227_mormant.gifCruci aproape cazute, gunoaie adunate langa monumentele si mormintele eroilor neamului, inscrisuri care nu se mai cunosc sau cenotafuri cu marmura cazuta, toate sunt strigate mute fata de indolenta celor cu atributii in domeniu. Ar trebui ca mormintele acestea sa arate in mod corespunzator. Mortii stiuti si nestiuti ai neamului romanesc din gropi comune sau morminte individuale nu mai cer nimic. Pentru ei nu mai exista lacrimi, caci pe ei, azi, nu-i mai plange nimeni. Cei ce i-au plans candva sunt prea departe sau poate nu mai sunt. Ar trebui sa existe din partea noastra doar un semn de minim respect si din cand in cand putina aducere aminte. Este prea mult?
Discursurile – mai ales cele ale politicienilor, fie ei mai vechi sau mai noi – sunt pline de trimiteri la jertfa eroilor neamului. Exemplul lor este idealizat, pilda este preamarita si glorificata. In fond, nimic altceva decat discursuri golite de continut si in care oricum nu mai crede nimeni demult. Si asta domnilor, pentru ca asa cum prea bine spunea Tudor Vladimirescu, "Patria se cheama norodul, iara nu tagma jefuitorilor ei." Discursurile voastre patriotarde, la care se adauga lipsa de interes a autoritatilor si institutiilor investite cu sarcina de a ingriji aceste simboluri ale daruririi supreme pentru neam si tara au reusit sa demonetizeze ideea de Patrie. Iar mai nou, Patria se cheama Irak, Afganistan, Bosnia, Kosovo si ca maine… poate Ciad.
Laurii cazuti, eroii uitati?
Acatari, Ungheni, Cerghid, Cerghizel, Calimanesti, Balauseri, Craciunesti… Doar cateva din cele 196 de locatii din judetul Mures unde se afla presarate monumente, morminte, gropi comune sau cenotafuri ridicate in cinstea eroilor neamului cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Cu exceptia cimitirului din curtea bisericii din Balauseri, care arata intr-un mod corespunzator – dovada ca mai exista oameni preocupati si de aceste aspecte – in rest, in localitatile pe care le-am enumerat anterior si pe care le-am vizitat sambata, starea acestor simboluri este deplorabila. "Anul trecut, ne-a declarat parintele Gheorghe Sita din Cerghid, a venit o comisie compusa din trei ofiteri de la Ministerul Apararii din Bucuresti si s-a interesat de mormintele eroilor din cimitirul bisericii. Aici sunt ingropati 100 de militari, din care 91 sunt identificati. Toti sunt de peste Carpati: moldoveni, munteni, dobrogeni. Comisia a promis ca ne va sprijini in mod concret ca sa realizam chiar si un monument, aici langa gropile comune. Asteptam…" Daca la Cerghid exista macar promisiuni, la Calimanesti, se pare ca nu mai exista nici macar interes pentru a afla starea acelui monument ramas stingher intr-un colt de cimitir. "Eu am ingrijit acest monument, a declarat Feher Adalbert din Calimanesti. Dupa cate cunosc, dupa 1989 nu s-a mai interesat nimeni de el. Aici mai vin, din cand in cand, elevii de la scoala." Ziarul de Mures va publica in curand o ancheta ampla referitoare la starea acestor simboluri din judetul Mures, ocazie cu care vom reveni cu mult mai multe detalii. Vis-a-vis de aceasta problema, dorim sa mai aflam si sa va facem cunoscuta opinia prefectului, a celor din conducerea Asociatiei "Cultul Eroilor", precum si a celor din conducerea "Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere". Eroii nu sunt doar o tema de discurs politic abstract "impanat" cu patriotisme ieftine, eroii sunt un simbol pe care se consolideaza istoria unui neam. Iar o istorie uitata inseamna pierderea propriei identitati.
Nicolae BALINT
Claudia SAS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE