Kerekes cere echitate Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Kerekes cere echitate

Ieri, în Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Kerekes Karoly a avut o intervenţie referitoare la necesitatea încheierii unei convenţii cu Republica Moldova, potrivit căreia pensionarii din ţara vecină care se mută în România să primească pensia ce li s-a stabilit în Republica Moldova. De asemenea, primirea pensiei ar trebui condiţionată de obligaţia statului vecin de a vira către casele noastre de pensii sumele necesare acoperirii pensiilor. Intervenţia parlamentarului UDMR a fost motivată de faptul că, potrivit convenţiei bilaterale româno-moldovene, încheiată acum 45 de ani, pensionarii din ţara vecină care îşi stabilesc formal domiciliul în România vor primi pensia conform legislaţiei noastre, la o lună după mutarea lor. Uzând de prevederile acestei convenţii, au fost semnalate o serie de cazuri de persoane care şi-au stabilit domiciliul în ţara noastră, dar au continuat să locuiască în Republica Moldova, doar pentru a încasa o pensie mai mare. În timp ce, am preciza şi a făcut-o şi deputatul, foarte puţini români au procedat viceversa.
“Menţinerea acestei convenţii este anacronică, ea nu mai corespunde normelor europene, pe de altă parte ea are o aplicare unilaterală… Este invocat şi principiul contributivităţii pe care se bazează sistemul public de pensii, fiind astfel profund inechitabil ca cetăţenii din Republica Moldova să beneficieze de pensii în România fără a contribui la fondul nostru de pensii”, a mai precizat Kerekes.
Menţionăm că o astfel de convenţie este în faza de finalizare şi cu Ungaria, ţară a căror reprezentanţi au solicitat revizuirea situaţiei. (L.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE