Concursul "Profesorul anului" Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 52 Vizualizări

Concursul "Profesorul anului"

În perioada martie-iunie 2005 se organizează, pentru prima dată în România,
competiţia "Profesorul Anului". Înscrierile încep astăzi, iar liceenii mureşeni sau părinţii lor pot face propuneri pentru premierea profesorilor care prin talent au
influenţat dezvoltarea comunităţii. Premiile acordate pentru şapte categorii însumează 25.000 de dolari. Şansele profesorilor mureşeni sunt mici, dar e importantă dezbaterea problemelor din sistemul educaţional, consideră liderii învăţământului mureşean. În cadrul Galei "Profesorul anului", organizată în ultima săptămână a anului şcolar, se vor acorda premii substanţiale la categoriile: ştiinţe ale naturii, ştiinţe exacte şi aplicate, comunicare, om şi societate, arte şi discipline practice.

Competiţia, destinată anul acesta profesorilor de liceu, are patru etape. Înscrierile debutează astăzi şi se vor încheia pe 10 aprilie. A doua etapă va fi selecţia în care se vor desemna profesorii finalişti (până pe 25 mai). Juriul va alege, în cadrul celei de-a treia etape, până pe 25 iunie, 24 de nominalizaţi pentru cele 7 categorii, din cei aproximativ 300 de finalişti. Gala de premiere va fi pe 28 iunie.

Profesori de milioane

Acest program foloseşte experienţa unor programe similare cu tradiţie şi reputaţie internaţională din USA, Canada sau Europa şi are ca obiective aducerea în centrul atenţiei publice şi sensibilizarea naţiunii la rolul profesorului în crearea unei societăţi echilibrate şi normale, acordarea de premii substanţiale profesorilor care sunt mentori şi generatori de succes şi profesionalism pentru tineri, dar şi implicarea comunităţii de afaceri în susţinerea acestor demersuri. În competiţie se poate înscrie orice profesor care îndeplineşte condiţii precum funcţionarea ca şi cadru didactic cel puţin 2 ani şcolari consecutivi întregi sau lipsa sancţiunilor disciplinare. Începând din 15 martie, din două în două săptămâni, Televiziunea Română va difuza chiar şi o emisiune în direct, în cadrul căreia elevi, profesori, părinţi şi personalităţi vor aduce în dezbaterea opiniei publice probleme curente ale educaţiei.

Elevii evaluează

În perioada 11-25 martie, în licee se va desfăşura prima etapă din procedura de propunere a profesorilor pentru titlul de "Profesorul anului 2005". Elevii sunt invitaţi să facă propuneri pe baza a cinci criterii: deşi este exigent(ă), evaluează corect; îmi plac orele sale; este o persoană implicată şi sufletistă; mă inspiră şi mă stimulează să mă dezvolt; este un model pentru mine.

Şanse mici

Am cerut opinia celor care conduc învăţământul mureşean asupra şanselor profesorilor de liceu de aici într-o astfel de competiţie şi în privinţa interesului crescând al mass-media pentru sistemul educaţional. "Ne-au fost solicitate lista şcolilor de nivel liceal cu număr de elevi pe care le-am trimis deja la Bucureşti. Ideea este foarte bună. Depinde acum foarte mult de modul în care se va face selectarea şi promovarea profesorilor. Previziunea mea este că şansele cresc substanţial pentru profesorii din marile unităţi liceale din mediul urban. Implicarea tot mai puternică a mass-media este foarte bună. Eu spun că dacă învăţământul este o prioritate naţională să se implice toată lumea, inclusiv presa", ne-a declarat Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş. "Nu ştiu cât de dornici sunt profesorii mureşeni de spectacol. În linii mari este o idee bună pentru că mai popularizează sistemul educaţional. Dezbaterile sunt necesare pe teme strict profesionale dar şi pentru a analiza sistemul în profunzime. Pentru început noua conducere a ministerului pare mai activă, să vedem ce vor reuşi", ne-a declarat Cornel Crucean, preşedintele S.I.P. Mureş. "Va fi greu pentru profesori, peste tot în ţară sunt profesori de excepţie. Nu ştiu cât de benefică este iniţiativa, căci nu constituie o stimulare generală pentru cadrele din sistem. Noi sperăm să reuşim pe calea noastră de luptă să obţinem ce este nevoie şi să avem apoi rezultate, excepţiile vor veni astfel de la sine. Mass-media a fost mereu aproape de învăţământ, atât la nivel naţional cât şi local, curios este că Guvernul este aproape de învăţământ doar la nivel declarativ", ne-a declarat Ioan Săcărea, preşedintele Sindicatului Spiru Haret Mureş.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE