Probleme între Azomureș și Premier Energy? Azomureș: Furnizorul nu și-a respectat angajamentele Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3195 Vizualizări

Probleme între Azomureș și Premier Energy? Azomureș: Furnizorul nu și-a respectat angajamentele

Premier Energy, furnizor și comerciant de gaze naturale, parte a conglomeratului cu același nume controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a inițiat miercuri, 8 mai, procesul de listare la Bursa de Valori București (BVB). Compania se află într-un litigiu cu producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș, din grupul elvețian Ameropa, care este cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România. Acest litigiu este menționat în prospectul ofertei publice inițiale de vânzare de acțiuni a Premier Energy.

La data de 26 mai 2022. Azomureș a inițiat o acțiune în justiție împotriva Premier Energy SRL, solicitând despăgubiri în valoare totală de aproximativ 27 milioane lei, inclusiv penalități. Cererea susține că Premier Energy nu și-a îndeplinit obligația de a livra cantitatea de gaze naturale contractată, care a avut ca rezultat pierderi financiare pentru Azomureș, întrucât a trebuit să achiziționeze gaze de la furnizori alternativi la un cost mai ridicat”, spune Premier Energy în prospect.

Azomureș: „Furnizorul nu și-a respectat angajamentele privind livrările de gaze”

Conform informațiilor din documentele examinate de profit.ro, Azomureș a reclamat că a fost obligat să întrerupă producția de amoniac la fabrica de la Târgu Mureș, deoarece furnizorul nu și-a respectat angajamentele contractuale privind livrările de gaze, care sunt materia primă esențială în industria respectivă. Azomureș a declarat că „instalația de amoniac a fost închisă ca urmare a nelivrării cantității de gaz promise”. În replică, Premier Energy a solicitat respingerea cererii de despăgubire a Azomureș, afirmând că acesta a respins „în mod nedrept” o ofertă de furnizare de gaze și că, de fapt, s-a convenit printr-un act adițional la contractul de furnizare asupra unei cantități reduse de gaze naturale.

Un aspect esențial al apărării Prernier Energy este că, chiar și în cazul în care Azomureș ar fi suferit efectiv pierderi financiare, astfel de pierderi nu ar fi putut fi cauzate direct de Premier Energy, ci ar fi fost o consecință a condițiilor de piață. Instanța a acceptat numirea a doi experți propuși de Premier Energy, specializați în petrol și gaze și contabilitate. Expertul contabil a confirmat că Premier Energy a oferit un preț mai mic în comparație cu prețul pe care Azomureș l-a plătit altor furnizori. Expertiza în domeniul petrolului și gazelor este în curs de efectuare și se așteaptă să aibă loc în continuare ședințe de judecată în cauză”, se mai arată în prospectul de listare.

Pe de altă parte, Azomureș a contestat raportul de expertiză contabilă și a solicitat instanței anularea parțială a acestuia, argumentând că expertul desemnat și-a depășit atribuțiile, conform documentelor din dosar. În anii 2021 și 2022, Azomureș a oprit și a repornit producția, parțial sau total, de mai multe ori, din cauza volatilității extreme a prețurilor gazelor naturale, inițial generată de creșterea cererii după relaxarea restricțiilor COVID-19 și apoi amplificată de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, care a redus semnificativ exporturile Gazprom, compania rusă de stat, către Europa.

Când era în funcțiune la capacitate maximă, Azomureș avea o pondere de aproximativ 10% în consumul total de gaze al României. „În ansamblu, Rusia a fost un furnizor semnificativ de gaze naturale în zona Europei. Deși România depinde într-o mai mică măsură de livrările de gaze rusești comparativ cu alte țări europene. iar activitatea grupului în România nu depinde de importurile de gaze din Rusia. Istoric, grupul a reușit să înlocuiască furnizorii de gaze atunci când a fost necesar, însă nu există nicio asigurare că grupul va reuși să facă acest lucru cu succes în viitor, iar în consecință, activitatea Grupului, poziția financiară, rezultatele operațiunilor, precum și perspectivele pot să fie afectate în mod semnificativ și negativ”, mai declară Premier Energy în prospectul său de listare, potrivit profit.ro.

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – Azomureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE