Au mai rămas 14 zile până la Bölöni Fotbal Show 2005 Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 85 Vizualizări

Au mai rămas 14 zile până la Bölöni Fotbal Show 2005

789_AuMaiRamas.gifÎn sezonul 1975-1976, Bölöni a jucat 33 de meciuri, lipsind doar la o singură partidă. Cuvântul de ordine, în ceea ce îl priveşte, a fost maturitatea. Deşi avea doar 22 de ani, evolua ca un fotbalist trecut printr-o întreagă carieră.

În acea perioadă, trei fotbalişti de la ASA au fost selecţionaţi şi chiar au jucat în naţionala mare. E vorba de Bölöni, Hajnal şi Fazakas. În 1978, într-un meci cu Argentina, la Buenos Aires urmărit de 80.000 de spectatori, în naţionala României a evoluat şi atacantul echipei din Târgu-Mureş, Andrei Fanici. A jucat în ultimul sfert de oră.
Pe 14 septembrie, cu trei zile înainte ca Bölöni să debuteze cu ASA în cupele europene, Loţi a deschis scorul în partida cu SC Bacău (scor 2-0), cu un şut sec din 7-8 metri. A fost primul din cele 4 goluri pe care le va marca în acest sezon. ASA ocupa locul I în clasament după victoria cu Bacăul. După trei zile, miercurea, pe Stadionul Municipal din Târgu Mureş, militarii au terminat egal, 2-2, meciul cu Dynamo Dresda, una dintre echipele mari ale Europei, la acel moment. În retur, la nemţi, ASA a pierdut cu 4-1. Legat de dubla cu Dynamo, cu Bölöni titular în ambele partide, Florea Ispir, omul care a adunat 485 de prezenţe în Divizia A, şi-a amintit peste ani un moment amuzant petrecut la Dresda. "Spre sfârşitul meciului, nemţii au marcat al 3-lea gol, iar calificarea noastră era compromisă. Regretatul Mureşan ne-a reproşat acest lucru. Scorul devenise 3-1 pentru gazde (în tur a fost 2-2). La scorul general de 5-2 era clar că nu mai putem marca. Gligore (Paloma) s-a întors către tribuna unde era galeria nemţilor, s-a uitat la publicul care cânta şi i-a spus – lasă, măi, nu fi supărat, uite ce spectacol frumos e în tribune. Ar trebui să-i mai lăsăm să marcheze o dată -. Mureşan a rămas fără replică."
A fost o lună foarte încărcată pentru Bölöni. În 24 septembrie, el îmbrăca pentru a treia oară tricoul naţionalei de seniori, în Grecia, la Thessaloniki. A jucat 90 de minute.
Călit şi maturizat în meciurile din campionat şi de la naţională, Bölöni a fost, în acei ani, vioara întâi în jocul echipei militare. O veritabilă punte de legătură între linia defensivă, unde a ştiut să joace, ori de câte ori a fost nevoie, ca un al doilea libero, şi linia de atac, pentru care a furnizat mii de pase. Neobosit, dispus la un sprint chiar şi pentru baloane care, practic, nu mai puteau fi ajunse, niciodată împăcat cu înfrângerea", aşa
l-au caracterizat colegii de la ASA şi adversarii. A jucat în multe meciuri ca mijlocaş stânga, dar a fost folosit şi ca mijlocaş central. Purta tricoul cu numărul 11.
Cu Bölöni în echipă, militarii au făcut şi în sezonul 1975-1976 o mulţime de meciuri bune, printre care un nou 2-0 cu Dinamo, la Târgu Mureş, pe 17 martie.
În 6 mai 1976, în Bănie, ASA a dat piept cu Universitatea Craiova. Bölöni a marcat un gol frumos în poarta lui Purcaru, în minutul 56. A fost o lovitură liberă de la 30-35 de metri, lateral stânga, din unghi. Loţi a mimat că centrează şi a tras la poartă. 1-0 pentru ASA. S-a terminat 1-1, după ce Crişan a marcat trei minute mai târziu.

Primul gol la naţională

În acea primăvară, Bölöni a înscris primul lui gol pentru naţionala mare. România a jucat cu Franţa lui Michel Platini, într-un joc pentru Turneul Olimpic, faza preliminară. Partida s-a jucat pe 24 martie, pe Stadionul 23 august din Bucureşti în faţa a 40.000 de oameni, la câteva zile după ce Bölöni împlinea 23 de ani. A jucat în linia de mijloc alături de Ion Dumitru şi Anghel Iordănescu. După două săptămâni a evoluat împotriva Olandei, în deplasare, într-un meci câştigat de români cu 3-0. Pe 12 mai a făcut parte din echipa României care pierdea cu 1-0, în turul finalei Cupei Balcanice, cu Bulgaria, la Târnovo.
În campionat, Loţi a avut un final de sezon cu două goluri. Primul l-a marcat pe 16 mai, cu Rapid. Unicul gol al meciului. A reuşit atunci să înscrie cu capul, dintr-o centrare a lui Nagy Miki, anticipând parcă un gol mult mai preţios, ce avea să-l marcheze dintr-o situaţie asemănătoare în Cipru, în 1983, la Limassol. Apoi, cu Politehnica Iaşi, a înscris al doilea gol, al militarilor.
Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE