''Aqui Bolivia'' din nou printre mureşeni Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

''Aqui Bolivia'' din nou printre mureşeni

875_Aqui.gifNe-am obişnuit să-i avem printre noi de ani de zile dar foarte puţini ştiu de unde vin şi cine sunt. Formaţia "Aqui Bolivia" încântă mureşenii cu muzica folclorică sud-americană în fiecare zi, oferind spre vânzare obiecte confecţionate din lemn de către unul din muzicanţi. Oameni simpli, burlaci, îndrăgostiţi de muzică şi drumeţii, cei cinci cântăreţi găsesc în mureşeni un public care ştie să aprecieze folclorul sud-american.

De câteva zile, mureşenii au parte de muzică folclorică sud-americană de dimineaţă până seara. Formaţia "Aqui Bolivia" este deja cunoscută şi de mulţi aşteptată la începutul fiecărei primăveri. În centrul oraşului, zona Teatrului Naţional, cei cinci membri ai grupului cântă zi de zi, excepţie făcând zilele de duminică şi luni, când preferă să se amestece cu mureşenii şi să simtă pulsul oraşului distrându-se şi vizitând oraşul. "Venim din Bolivia, din America de Sud, o ţară în partea centrală a Anzilor, la sud-vest de Brazilia. Cutreierăm prin toată Europa, Asia şi America. Asta e viaţa noastră şi ne place ceea ce facem", spune Celso Victor Garcia. Cu vârste cuprinse între 21-40 de ani, nici unul din cei cinci nu este căsătorit şi nici nu au de gând foarte curând să o facă. Îndrăgostiţi de instrumentele muzicale şi puşi mereu pe drum, nici nu simt nevoia de ceva mai mult. "Asta facem de ani de zile şi cred că ne-am obişnuit aşa. Poate va veni şi vremea să ne aşezăm la casele noastre, dar nu cred că se va întâmpla într-un viitor apropiat", spune Juan Michaga.
Odată ajunşi în România, cântăreţii se vor opri şi în alte oraşe ale ţării, peste tot unde se organizează festivaluri sau concerte. După cum şi-au programat, vara îi va prinde tot pe meleagurile mioritice. Le place aici pentru că au un public "ca nicăieri".

Pasiune şi lucru manual

Unele instrumente muzicale cu care cântă sunt mai puţin cunoscute la noi. Charanga, chitara, zampana, bonbo, chajcha – ca instrument de percuţie – şi quena, un fluier din bambus, reuşesc să transpună mureşeanul în spaţiul sud-american. Iver Quispe Gaston nu este doar un pasionat al muzicii ci şi un bun meseriaş de bijuterii şi obiecte de decor confecţionate din lemn. Inele, agrafe, coliere, statui reprezentând şefi de trib, scrumiere şi pipe, toate sunt lucrate manual. Tot el confecţionează şi okarina, un fluier de câţiva centimetri, rotund, cu şase note muzicale animat cu o cămilă, cocori, un cactus şi un bărbat care cântă la ocarină, desenate mărunt în culori vii. Lucrările sale sunt expuse spre vânzare, iar preţurile se învârt în jurul a 150.000 lei.

Cinci aventurieri

Humberto Aguilar şi Ivanov Caya s-au alăturat mai târziu grupului. "I-am întâlnit în drumurile noastre prin Europa acum patru ani şi de atunci suntem împreună, în această formaţie. Ne înţelegem bine. Nu avem nimic de împărţit" mai spune Victor. După ce vor pleca din România, cei cinci bolivieni se vor îndrepta spre Mexic, Columbia, Venezuela şi Chile. "Da, se poate spune că avem o viaţă plină de aventuri. Nu ştim ce ne oferă ziua de mâine şi încercăm să luăm toate lucrurile aşa cum ne sunt date. Deocamdată nu suntem legaţi de nimic şi poate că aşa ne-a fost scris", spune Iver. Sunt unii oameni născuţi pentru a dărui, care trăiesc pentru toată lumea, mai puţin pentru ei înşişi. "Aqui Bolivia" există pentru a cânta. Şi încânta.

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE