Căinţa poetică Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 162 Vizualizări

Căinţa poetică

876_Cainta.gifHoria Ioan Avram (foto), al cărui debut literar a avut loc cu aproape 20 de ani în urmă, revine în actualitate cu un reuşit volum de versuri, interviuri şi consemnări intitulat simplu, dar încărcat de sens, "Căinţa".

Născut în 1960 la Târgu Mureş, Horia Ioan Avram este în prezent bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Mureş, fiind specializat ca traducător de limbă maghiară, precum şi în culegere şi tehnoredactare. Polivalent şi deosebit de activ, Horia Ioan Avram a fost realizator al Revistei presei maghiare la Studioul Teritorial de Radio Târgu Mureş şi colaborator la "Vatra", "Orizont", "Gânduri studenţeşti", "Alpha", "Târnava", "Jurnalul de Mureş" şi "Foaia Ligii Tineretului Ortodox", iar în 1992 a publicat "Scheme spaţiale", un volum de versuri cu tentă religioasă, foarte apreciat.
Cuvintele sale, comune ca exprimare, capătă un sens profund în poezie, pentru că ele sunt spuse cu sinceritate şi transmit un mesaj ideatic. O spune chiar el, încercând să se explice: "Religia corespunde tendinţelor de a depăşi lumea în care trăim şi de a ne pune în legătură cu infinitul. Setea omului de absolut nu se stinge niciodată. Ne unim măcar un moment prin emoţiile şi sentimentele trăite, putând descoperi în măiestria artistică ceva care totuşi ne arată calea spre absolut. Eu cred că dezbinarea lumii exteriorizează dezbinarea interioară a omului. Epicentrul dezbinării mondiale se află în inima omului, în omul lăuntric, iar dezbinarea care se creează în aceasta depăşeşte orice dezbinare exterioară. Şi poate că omul simplu din popor a simţit deja această stare, răspunzând la salut prin firescul: bună să-ţi fie inima!"

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE