AZOMUREŞ investeşte în mediu Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

AZOMUREŞ investeşte în mediu

898_Azomures.gifAcţionarii AZOMUREŞ se întâlnesc mâine în şedinţa Adunării Generale Ordinare pentru a lua în discuţie raportul acţionarilor privind exerciţiul financiar 2004, dar şi pentru a aproba bugetul pe 2005 sau programul de activitate din acest an l Combinatul a raportat ca rezultat preliminar la 31 decembrie 2004 un profit net de 293 de miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 6.500 miliarde l Patronatul AZO intenţionează să dea în funcţiune luna viitoare staţia de epurare a apelor încărcate cu ioni de amoniu şi de azotat l De-a lungul celor şase ani trecuţi de la semnarea contractului de privatizare, investiţiile în protecţia mediului s-au cifrat la aproape 25 de milioane de USD
Combinatul AZOMUREŞ pare să fi depăşit, cel puţin pe moment, gravele probleme cu care s-a confruntat în ultima perioadă: creşterea semnificativă a preţului la gaz metan, materia primă indispensabilă funcţionării unui producător de îngrăşăminte chimice, ameninţările permanente cu greva generală formulate de către liderii Sindicatului Alternativa 2002 – a propos, cum o duce Maria Dăndărău pe la CNSLR Frăţia, îşi mai aminteşte de ex-sindicaliştii pe care îi îndemna să-şi apere drepturile doar în stradă?
Miercuri, de la ora 10, deţinătorii de acţiuni la AZOMUREŞ se vor întâlni în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Ordinară, în situaţia în care se va întruni cvorumul. Dacă nu, şedinţa va fi reprogramată pe a doua zi, tot la sediul societăţii şi tot de la aceeaşi oră.
Pe ordinea de zi a şedinţei figurează nouă puncte, care privesc fie raportările financiare pe anul trecut prezentate de administratori, auditori, fie programul societăţii şi stabilirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2005. Un punct separat se referă doar la programul de investiţii ce urmează a fi derulat în acest an. De asemenea, acţionarii vor lua în discuţie şi modul în care se va repartiza profitul obţinut în urma exerciţiului financiar din 2004.
Raportul privind gradul de îndatorare al societăţii va fi un alt punct cel puţin interesant de pe ordinea de zi, în condiţiile în care va fi, probabil, adus în discuţie şi impactul negativ al costurilor suplimentare pe care creşterea preţului la gaz metan le are asupra societăţii.
Conform rezultatelor preliminare, până la 31 decembrie 2004, AZOMUREŞ a derulat afaceri în sumă totală de 6.511 miliarde de lei. Combinatul a obţinut venituri în valoare de 7.111 miliarde lei, în timp ce cheltuielile s-au cifrat la 6.900 miliarde lei. Totodată, în raportul preliminar, profitul net al companiei a fost anul trecut de 293 miliarde lei.

Investiţiile în mediu – prioritare

Probabil că o parte din profitul AZOMUREŞ va fi reinvestit, reprezentanţii societăţii fiind interesaţi să finalizeze programul de conformare la mediu pe care şi l-au asumat în contractul de privatizare.
Luna viitoare, spre exemplu, va fi pusă în funcţiune staţia de epurare a apelor încărcate cu ioni de amoniu şi ioni de azotat, ceea ce va însemna că va fi stopată poluarea în aval a Mureşului. De altfel, conform declaraţiei inspectorului – şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, AZO şi-a respectat toate obiectivele înscrise în programul de conformare semnat cu instituţia pentru perioada 1998-2004. În această perioadă, investiţiile efectuate pentru protecţia mediului au totalizat peste 24 milioane de dolari, iar, după cum subliniam, acestea vor continua şi în acest an.
De asemenea, trebuie să menţionăm că în ceea ce priveşte implementarea Directivei 96/61/CE privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, AZO a primit o perioadă de tranziţie până în 2015 – una, de altfel generoasă – pentru adaptarea instalaţiilor de producere a îngrăşămintelor chimice la legislaţia europeană.
Vom reveni.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE