Oamenii se roagă pentru a se opri ploaia Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

Oamenii se roagă pentru a se opri ploaia

1028_Oamenii.gifDintre localităţile mureşene, oraşul Luduş a fost cel mai afectat de inundaţiile de zilele trecute. Ploile au produs cele mai mari pagube în oraşul Iernut, unde au fost distruse 365 de hectare, din care 70 cultivate. Mai puţin atinse au fost localităţile Oarba de Mureş şi Lechinţa. Chiar dacă prognoza meteo anunţă ploi, dar în cantităţi mici de apă, autorităţile monitorizează situaţia din judeţ, iar sătenii se roagă pentru a se opri ploaia.

"Am ţinut permanent sub control evoluţia fenomenului. De doi ani de zile de când s-a finisat construcţia digului, chiar dacă avem probleme cu inundaţiile cotele sunt mai reduse, iar problemele mai mici comparativ cu anii precedenţi" spune inspectorul Augustin Grama, de la Comitetul local pentru situaţii de urgenţă din Iernut. Ploile abundente din cursul săptămânii trecute au făcut ca întreaga parte sudică a oraşului Iernut să fie inundată. Apa a trecut prin centrul oraşului, dând peste cap circulaţia rutieră şi siguranţa trecătorilor pe stradă. "Eu unul nu am vrut să ies din casă pentru că mă deplasez greu din cauza bolii mele. Dar am ieşit pentru că aveam nevoie de cumpărături. Am luat cizme de cauciuc în picioare şi am ocolit peste tot unde ştiam că sunt gropi. Că nu se vedeau din cauza apei" spune Mircea Văideanu, 59 ani.

Cipău e "la vale"

În urmă cu o săptămână toate autorităţile din Iernut au intrat în alertă, ziua următoare făcându-se teren inclusiv în cursul nopţii. "Am stat zi şi noapte urmărind amonte Cipău şi aval şoseaua Iernut-Lechinţa. Pe o porţiune de 300 de metri înălţimea apei a fost de până la 45 de centimetri. Trebuie să luăm măsuri în acest sens, construcţia unui dig de protecţie sau înălţarea şoselei. Acum situaţia e bună, în centru se circulă normal şi sperăm că aici se vor şi încheia problemele", mai spune Grama. Cele mai multe hectare de teren agricol distruse s-au înregistrat în localitatea Cipău, 120 ha de teren arabil, păşuni şi fâneţe, total din care 35 erau cultivate. "M-am speriat când am văzut că-mi intră apa în curte. Eu am trăit inundaţiile din '70 şi ştiu ce poate face apa. Eu zic că dacă scăpăm cu atâta e bine. Chiar dacă unii se plâng că le-au fost distruse culturile" spune un sătean. În localitatea Iernut apa a distrus 60 ha, din care 15 cultivate, la Sf. Gheorghe 40 ha de păşuni şi teren arabil, din care 15 cultivate. Mai puţin îngrijorătoare a fost situaţia în cazul localităţilor Lechinţa şi Oarba de Mureş unde apa a trecut peste 15 ha teren arabil, respectiv 10 ha.

De trece apa, nici pietrele nu rămân

Ghidându-se după prognozele meteo pentru următoarele zile, primarii localităţilor nu stau liniştiţi. Chiar dacă în Luduş şi Târnăveni nu au fost probleme cu inundaţiile autorităţile nu stau cu mâinile în sân. La Luduş, în cursul dimineţii de ieri cota apelor a fost de 3,20, mult mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a lunii trecute când cota era de 4,11 ca urmare a topirii zăpezilor. "Noi nu putem spune că avem probleme numai dacă se depăşeşte cota de 6,10. Toate gurile de evacuare în dig sunt verificate, închise. Prăpăd va fi dacă apa va trece de dig. Şi când spun asta mă refer la satele Cuci, Cipău şi celelalte care nu sunt protejate cu diguri", spune Levente Ferenczi, viceprimar Luduş.
Chiar dacă prognoza meteo anunţă ploi dar în cantităţi mici de apă, nu se poate vorbi de spre trecerea oricărui pericol. Situaţia apelor în judeţ este monitorizată, iar sătenii speră că nu vor mai avea probleme. "Toată vara ne rugăm să mai dea câte o ploaie, iar acum nu se mai dă dusă", spune un sătean.

Amalia VASILESCU

"Am stat zi şi noapte urmărind amonte Cipău şi aval şoseaua Iernut-Lechinţa. Pe o porţiune de 300 de metri înălţimea apei a fost de până la 45 de centimetri. Trebuie să luăm măsuri în acest sens, construcţia unui dig de protecţie sau înălţarea şoselei. Acum situaţia e bună, în centru se circulă normal şi sperăm că aici se vor şi încheia problemele"

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE