Muzica şi arta, sub o nouã cupolã Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Muzica şi arta, sub o nouã cupolã

3196_capMuzica.gifPalatul Culturii va fi renovat, în urma degradãrii mai multor componente care ţin de confortul şi de siguranţa publicului. Clãdirea Palatului a fost construitã în doar doi ani, între 1911-1913, iar frumuseţea şi trãinicia au transformat-o într-un adevãrat simbol al oraşului.
Destinaţia iniţialã de spaţiu de culturã s-a pãstrat, pe scena mare sau micã urcând de-a lungul timpului nume celebre ale muzicii clasice vocale şi instrumentale, personalitãţi ale teatrului şi ale baletului. Prima renovare a avut loc în anul 1973, dupã mutarea Teatrului Naţional în noua locaţie de astãzi. A urmat apoi o nouã renovare generalã a clãdirii, în anul 1983.
"Au trecut de atunci mai bine de 20 de ani, timp în care uzura şi-a fãcut apariţia. Am identificat problemele ale acestui spaţiu monument istoric şi am obţinut fonduri pentru demararea reparaţiilor cel mai târziu în 1 iulie, odatã cu terminarea actualei stagiuni. Dorim ca pânã în 15 septembrie sã terminãm toate lucrãrile, astfel cã vom organiza din timp licitaţii la care vom pune condiţii. Participanţii trebuie sã aibã experienţã în lucrãri de consolidat şi zugrãvit interioare ale construcţiilor istorice", ne-a spus Vasile Naste, directorul Administraţiei Palatului Culturii.

Culorile trecutului

Palatului Culturii i-a fost alocatã din bugetul Consiliului Judeţean pentru reparaţii suma de 3.624.480.000 ROL. Cele mai importante lucrãri par a fi cele de zugrãvit şi reparaţiile la cupolã. Nu cu mult timp în urmã au fost efectuate expertize tehnice şi s-a constatat cã structura care susţine cupola sãlii de spectacole este ruginitã şi slãbitã. Cu doar 23 de milioane ROL din suma totalã alocatã, rezistenţa cupolei poate fi refãcutã.
Partea cea mai mare a sumei, adicã 2.901.480.000 de lei va fi direcţionatã cãtre reparaţiile interioare ale sãlii principale de spectacol, schimbarea mochetei de pe toatã suprafaţa şi vopsitul sãlii, urmând sã fie respectate culorile originale ale formelor de decor. "Documentaţia originalã de la Arhivele Statului este acum la SC Proiect SRL pentru studiu, deoarece dorim aducerea sãlii la forma din 1913. Vom mai înlocui mocheta în cabinele artiştilor, la sala UAP vom înlocui pardoseala, iar la Sala Maris se încearcã o modernizare prin schimbarea geamurilor şi ale uşii de intrare. Ne pregãtim din timp, pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de construcţie de care avem nevoie", ne-a mai spus Vasile Naste.

Planuri de viitor

Modernizarea Palatului Culturii nu se opreşte aici. În curând, la etajul trei al clãdirii se vor elibera o serie de sãli care pânã acum au fost "depozit" al muzeului de istorie, iar camerele pe nedrept încuiate vor deveni şi ele spaţiu expoziţional. În viitorul apropiat se doreşte schimbarea conductelor de încãlzire, care strãbat palatul. Unele din acestea sunt atât de uzate încât nu mai pot fi sudate şi doar manşoanele "artistic" înfãşurate de oamenii palatului le mai ţin întregi. Uneori, când plouã abundent, o parte a subsolului se inundã, din cauza unui defect de construcţie. "A fost construit mai jos decât ar fi trebuit şi apa iese din canal la noi în pivniţã", ne-a spus unul din angajaţii palatului.

Istoria şi cultura, renovate simultan

În Palat îşi desfãşoarã activitatea mai multe instituţii. Una din acestea, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, va profita şi ea de perioada reparaţiilor pentru a aduce îmbunãtãţiri unui instrument legat la propriu de palat. "Orga este un mecanism complet, care uneori necesitã reparaţii capitale. Este cazul acum, pentru cã mecanismul care pune în funcţiune orga este unul învechit. Aceastã construcţie muzicalã presupune existenţa şi funcţionarea unor sisteme puse în mişcare de organist. Motor, ventilator, pârghii, circuite. Orga este în sine un sistem magnetico-pneumatic. Ce exprimare pentru ceva care poate scoate sunete divine", recunoaşte Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş.

De fapt orga, este funcţionalã, dar a devenit greu de întreţinut, deoarece componentele sunt tot mai greu de gãsit. Şi cum în ţarã majoritatea orgilor au fost modernizate, acum funcţionând în sistem digital, acelaşi lucru se doreşte şi pentru cea din Târgu Mureş. "Dacã vom obţine fonduri, vom începe modificãrile în acest an. În nici un caz deodatã cu lucrãrile de reparaţii din sala se spectacole, pentru cã nu se va putea din cauza prafului", ne-a spus Vasile Cazan. Toate aceste lucrãri vor începe cândva la mijlocul anului. Înainte de a introduce noul însã, istoria îşi reclamã drepturile. Basorelieful gãsit sub scena Palatului Culturii este recondiţionat şi conducerea CJ insistã ca pânã în 4 martie 2006 sã fie instalat deasupra intrãrii principale în sala de spectacol.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE