În trei zile romii din Hădăreni s-ar putea să intre în posesia bunurilor românilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

În trei zile romii din Hădăreni s-ar putea să intre în posesia bunurilor românilor

7127_rromi.gifTribunalul Mureş a rămas în pronunţare în dosarul Hădăreni pentru ziua de vineri, când va decide dacă rromii din Hădăreni vor intra în posesia bunurilor sătenilor condamnaţi de instanţele interne pentru incendierea a 14 case ale rromilor în septembrie 1993, transmite corespondentul NewsIn.
Tribunalul Mureş a judecat luni recursul rromilor împotriva a două hotărâri ale Judecătoriei Luduş. Rromii solicită punerea în aplicare a proceselor verbale de sechestrare a bunurilor românilor din sat, condamnaţi de instanţele interne pentru incendierea a 14 case ale rromilor în septembrie 1993.
Judecătoria Luduş, ca primă instanţă, a admis contestaţia la executarea silită formulată de românii din Hădăreni şi a anulat procesele verbale de sechestrare a bunurilor acestora întocmite în data de 10 august 2005 de executorul judecătoresc Eugen Hurubă. Acţiunea executorului a avut la bază o hotărâre a Curţii de Apel Târgu Mureş din februarie 2004, confirmată în luna mai 2005 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentinţă prin care victimelor, rromii, li s-au acordat despăgubiri materiale în valoare de 130.000 lei vechi şi 58.000 de milioane lei, daune morale, plata urmând să se facă în solidar de cele 11 persoane găsite vinovate.
Între timp, statul român a acceptat propunerea CEDO de încetare a procesului intentat de rromi la instanţa europeană pe cale amiabilă şi a admis să le reconstruiască rromilor casele şi să le acorde sume mari de bani drept daune morale. Judecătoria Luduş a luat în calcul la pronunţarea sentinţei şi hotărârile CEDO, care prevăd că rromii au renunţat la orice pretenţii materiale faţă de statul român, dar şi faţă de românii din Hădăreni.
Avocatul rromilor, Meda Grama, a spus în faţa instanţei că Judecătoria Luduş le-a acordat sătenilor mai mult decât au cerut. Aceştia au solicitat suspendarea executării silite şi eşalonarea plăţilor, iar judecătorii au anulat executarea silită. În schimb, avocatul românilor a arătat că prin soluţiile date de CEDO, rromii au fost despăgubiţi, aceasta incluzând şi datoriile intimaţilor. Rromii au ameninţat din nou că dacă soluţia nu le va fi favorabilă, vor merge din nou la CEDO. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE