Căruţe şi claxoane la Târnăveni Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Căruţe şi claxoane la Târnăveni

7172_soc_carute.gifO plimbare pe străzile Târnaveniului te duce cu gândul la un orăşel prăfuit, de la începutul secolului XX. Pe străzile şi străduţele oraşului, căruţele par a fi reginele neîncoronate ale traficului. Iar vitrinele majorităţii clădirilor sunt şi ele la fel de prăfuite, semn că acolo orice activitate a încetat de multă vreme. Chiar şi librăriile marea mândrie a oraşului, se împuţinează văzând cu ochii.
Până de curând, Târnăveniul se confrunta cu spectrul şomajului general din cauza închiderii, pe rând, a fabricilor în care lucrau mii de oameni. Un bun exemplu în acest caz este fostul combinat chimic, divizat în 2000 în Bicapa SA şi Carbid Fox. Din peste 3000 de angajaţi, aici mai lucrează doar 170 de oameni. "A fost o perioadă foarte grea pentru oraşul nostru. Dar, de ceva vreme, Târnăveniul pare a intra din nou în atenţia investitorilor. În 2005, primul investitor important, Parisot a deschis la noi în oraş o secţie de producere de mobilier. Un alt investitor produce ventilatoare mici şi, deşi pare o activitate neînsemnată, aceasta se extinde. Tot mai mulţi locuitori ai zonei vor avea din nou locuri de muncă, pentru că oraşul nostru devine interesant şi sub alt aspect. La doar câţiva kilometri de noi va trece Autostrada Transilvania, ceea ce înseamnă o mare oportunitate pentru noi. Deja un investitor danez este interesat în achiziţionarea unei mari porţiuni de teren în Bobohalma, localitate aparţinătoare Târnăveniului, unde va deschide o activitate de industrializarea laptelui", ne-a spus Octavian Popa, primarul oraşului Târnăveni.

Ceva se mişcă
Un prim barometru care indică faptul că o zonă este atractivă sau nu este numărul populaţiei care alege să locuiască acolo. În această privinţă, la Târnăveni, barometrul indică o creştere. Dacă anii trecuţi populaţia oraşului era într-o descreştere alarmantă, ajungând la sub 28.000 de locuitori, o statistică pe luna decembrie a anului 2006 arată clar că oamenii se reîntorc acasă. Astăzi sunt în Târnăveni 29.039 de suflete. Un alt indicator al bunăstării unei comunităţi este dat de numărul de maşini pe care populaţia le deţine. Tot statistica arată că în Târnăveni sunt înmatriculate 4205 autovehicule. 3907 aparţin persoanelor fizice, iar 298 agenţilor econmici din oraş. Asta înseamnă 145 de maşini la mia de locuitori.
După o perioadă în care Târnăveniul era considerat o mică perlă a Ardealului, a urmat o nemeritată decădere a acestei urbe. Oraşul renaşte acum, prin voinţa celor care se încăpăţânează să creadă că îi vor putea reda strălucirea de altădată. Locuitorii oraşului le acordă creditul lor. "Deşi încă nu se vede ceva spectaculos, noi cei care locuim aici simţim că totul va fi bine din nou. Ultimii ani au fost foarte grei pentru că foarte mulţi târnăveneni trăiau doar din ajutorul de şomaj. Acum mai vezi că lucrează din nou, că unii îşi cumpără maşini, că ne mai permitem din nou câte un mic concediu. Avem din nou încredere", ne-a spus Augustin Câmpean, unul din locuitorii Târnăveniului.
Printre căruţe, pe străzile vechii urbe se aud claxoanele. Să fie într-un ceas bun.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE