Tinerii cu dizabilităţi învaţă o meserie la Alpha Transilvană Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 173 Vizualizări

Tinerii cu dizabilităţi învaţă o meserie la Alpha Transilvană

9_17.jpg
Tinerii cu dizabilităţi pot învăţa o meserie. Fundaţia Alpha Transilvană din Târgu-Mureş va demara începând din acest an cursuri acreditate pentru persoanele cu dizabilităţi, în cinci meserii, în cadrul unui program câştigat pe fonduri structurale.
Cursurile se vor derula pe o perioadă de trei ani în meseriile agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport, lucrător salubrizare spaţii verzi, muncitor floricultor, confecţioner floricultor, confecţioner obiecte artizanale din lemn şi florar decorator, fiind alocate câte 12 locuri pentru fiecare meserie. Cursurile sunt predate în sistem easy to read, un sistem operabil de mulţi ani în Europa, ce uşurează munca formatorilor care predau în aceste meserii şi îmbunătăţesc înţelegerea celor care participă la cursuri. „Am ales să pregătim profesional tineri cu dizabilităţi, în cinci meserii. Cursurile sunt diferite pentru că vor fi predate prin metoda easy to read. Cele cinci manuale şi cele cinci caiete de lucru vor fi elaborate în metoda easy to read, o metodă prin care se poate citi uşor, se poate înţelege prin imagini”, a declarat Banga Erzsébet, coordonator Atrium, în cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană.
Pentru anii 2011-2012 persoanele cu dizabilităţi pot opta pentru meseriile de agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport, lucrător salubrizare spaţii verzi, iar în anul 2013 pentru meseriile muncitor floricultor, confecţioner floricultor, confecţioner obiecte artizanale din lemn şi florar decorator.

Cursuri pentru 70 de tineri cu dizabilităţi

În cadrul proiectului vor urma cursuri 70 de persoane cu dizabilităţi, durata unui curs fiind de două luni, cu 120 de ore partea teoretică şi 240 de ore partea practică. Partea teoretică ar urma să fie ţinută la sediul Fundaţiei Alpha Transilvană, iar pentru partea practică se va încerca o colaborare cu diverşi angajatori, care să accepte ca persoanele cu dizabilităţi să-şi desfăşoare stagiul de practică la ei. Reprezentanţii Fundaţiei au precizat că înscrierile pentru cursuri încep deja de pe acum, iar din luna martie va începe selecţia persoanelor care vor urma cursurile. „Fiecare persoană va trebui să aibă un certificat de handicap. Va fi o evalare pentru fiecare meserie şi fiecare persoană va trebui să aleagă”, a mai spus Banga Erzsébet.
Proiectul face parte din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 6. Domeniul Major de Intervenţie 6.2. „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”. Proiectul a fost câştigat în parteneriat cu Asociaţia Tabula – Centru de pregătire şi formare pentru adulţi şi partener şi Fundaţia Institutul de Formare Profesională a Adulţilor Agora. Valoarea proiectului este de 708.376,8 euro.

Tinerii cu dizabilităţi, încântaţi să cunoască o meserie

Laura Hegheş are 29 de ani şi, în ciuda faptului că este opersoană cu dizabilitate a dorit să înveţe o meserie, pentru a putea obţine un loc de muncă. Şi asta pentru că se afla în şomaj tehnic de la vechiul loc de muncă şi nu dorea să stea acasă degeaba. De aproape un an este angajată la patiseria Fundaţiei Alpha Transilvană. „Am refuzat şomajul tehnic, ca să nu stau acasă. Am preferat să vin să învăţ o meserie. Am învăţat foarte repede şi acum la 1 aprilie este un an de când sunt la Alpha Transilvană”, a declarat Laura Hegheş. A prins drag de munca la bucătărie, iar frământatul aluatului şi coptul chiflelor a devenit o pasiune. Se trezeşte zilnic cu noaptea în cap pentru a ajunge la Fundaţie la ora 6.00, de unde începe ritualul frământatului la aluatul pentru chifle, împletituri şi alte produse. „Lucrez de la şase dimineaţa până dupămasa la patru. Îmi place să fac chifle, împletituri, cuib de viespi. E foarte uşor”, se mândreşte cu meseria ei Laura.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE