Producătorii de tutun îşi dau întâlnire la Ernei Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 100 Vizualizări

Producătorii de tutun îşi dau întâlnire la Ernei

16-1_10.jpg
La iniţiativa firmei multinaţionale de prim-procesare a tutunului Universal Tabaco, recunoscută de Ministerul Agriculturii şi a Organizaţiei profesionale a producătorilor pe filiera de Tutun din Târgu-Mureş, se va organiza miercuri, 9 februarie, la ora 9.30, în sala de şedinţe a a primăriei din comuna Ernei, o întâlnire cu cu producătorii de tutun din judeţ şi din ţară. Cu aceasta ocazie se vor aborda teme legate de cultivarea tutunului tehnologiile de cultivare, legislaţie, perspective de dezvoltare precum şi oferta de contract pentru anul 2011 a firmei ULT Magyarorszag ZRt din Ungaria.
Persoanele interesate, inclusiv oficialităţile locale, sunt invitate să participe la această întâlnire, precum şi reprezentanţi APIA, APDRP şi DADR Mureş. “M-am gândit că oricum nu se prea face reclamă la tutun, dar până la urma urmei este o afacere din care agricultorii pot să scoată bani frumoşi şi firma din Ungaria cu care lucrăm de ani de zile s-a gândit că ar fi bine să vină şi să discute cu producătorii de tutun, atât de la noi dar şi din ţară. Noi ne-am cristalizat mai repede în asociaţii de producători decât cei din restul ţării, avem grupuri de producători, am şi înfiinţat o organizaţie profesională în acest sens. Firma din Ungaria vrea să-şi dezvolte afacerea, să nu rămână doar pe zona Mureş, vrea să prindă un areal mai mare cu mai mulţi producători din ţară”, a declarat Petru Bota, preşedintele Organizaţiei profesionale pe filiera de tutun din Târgu-Mureş.

Importanţa formelor asociative

În judeţul Mureş sunt constituite trei grupuri de producători de tutun, cu peste 100 de membri, dar şi cultivatori aflaţi în afara acestor forme asociative, care lucrează pe cont propriu. Una dim temele dicuţiilor va viza prezentarea avantajelor formelor asociative în ce priveşte valorificarea producţiei. „Vom scoate în evidenţă avantajele acestor forme asociative, şi a transparenţei totale în derularea afacerilor, deoarece firmele de afară au nevoie de toate actele în regulă, facturi, deconturi, declaraţii vamale. Noi suntem puşi la punct cu toate aceste lucruri, dar problema e că persoanele fizice, nu prea agrează aceste forme asociative, pe care le consideră că seamănă cu CAP-urile, şi spun că vin şi se înscriu şi unii se îmbogăţesc pe munca lor. Nu este adevărat acest lucru, totul se desfăşoară transparent, doar valorificarea se face în comun pentru a putea face export”, a precizat Petru Bota.

Colaborarea cu partea ungară

Producătorii de tutun mureşeni s-au declarat muţumiţi de colaborarea cu firma din Ungaria, în contextul în care desfacerea pe piaţa internă este una grea şi întortocheată, firma din ţara vecină respectând întocmai datele contractuale, oferind chiar şi bonusuri pentru producătorii de tutun din judeţ. „Suntem foarte avantajaţi cu această colaborare, deoarece în două trei zile primim banii, chiar în valută şi putem face plăţile în valută, avantaje care decurg din forma organizată. Este o colaborare excepţională. Ei au fost încântaţi de producţia obţinută în judeţul Mureş, de calitatea ei şi ne-au oferit chiar şi o supraplată, care la nivel de grup se cifrează la 21 de mii de euro, care reprezintă preţul suplimentar care ni l-au plătit pentru calitatea. Nu este de lepădat această sumă, mai ales în această perioadă de criză. Ei sunt mulţumiţi de calitatea producţiei şi vor ca şi agricultorii să fie mulţumiţi”, a menţionat Bota.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE