Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Batoş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 302 Vizualizări

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Batoş

15_21.jpg
Forumul Germanilor şi Primăria comunei Batoş au adus miercuri, 2 februarie, un frumos cadou locuitorilor comunei, reînviind un vechi şi frumos obicei tradiţional săsesc, intitulat Maria Doch. Sărbătoarea coincide cu Întâmpinarea Domnului şi Intrarea în Templu a lui Isus Hristos, sărbătoare în care comunitatea saşilor aduce cinstire Fecioarei Maria. Evenimentul a debutat la Biserica Evanghelică din Batoş cu o slujbă ecumenică, susţinută de preoţii Johan Zey, preot evanghelic şi Stoica Ioan Sabin, preotul ortodox. La eveniment au asistat şi oaspeţii comunei, prefectul Marius Paşcan, alături de Nicolae Băciuţ directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Mureş.
Programul zilei a continuat în Căminul Cultural din localitate, cu un program artistic, atracţia principală fiind lansarea volumului de poezii semnat de Viorica Şandru. Volumul de poezii intitulat „Gânduri” lansat la Batoş, scris de un localnic, autoarea fiind născută şi crescută în Batoş. Au onorat cu prezenţa întreaga suflare a Batoşului care s-au bucurat din plin de momente artistice susţinute de ansamblurile artistice din Batoş şi Breaza. Pata de culoare a evenimentului a fost adusă de membri Asociaţiei Culturale „Moşteniri mureşene” în frunte cu Maria Borzan, directoarea Muzeului Etnografic din Reghin, care au ţinut să aducă un omagiu colegei lor, Viorica Şandru. Laolaltă, români, saşi, maghiari şi ţigani, comunitatea Batoşului, a contribuit la reuşita frumoasei sărbători aflată sub pecetea Întâmpinării Domnului şi a Fecioarei Maria.

Este o tradiţie foarte frumoasă
„Această zi de sărbătoare s-a ţinut aici în Batoş, întotdeauna împreună, indiferent de biserică, etnie, sau confesiune, ceea ce este un lucru frumos şi îmbucurător. Este o tradiţie foarte frumoasă, şi mă bucur că o putem duce mai departe. Aşa să ne ajute Dumnezeu, să simţim şi noi din când în când acest dor de biserică, de cuvântul lui Dumnezeu, să ne descoperim şi noi ce înseamnă să aparţii unei biserici. Aici găsim împreună mântuirea noastră, pe Dumnezeul nostru.”
Johan Zey, preot evanghelic

Dragoste şi respect
„Astăzi l-am întâlnit pentru prima dată pe părintele evanghelic pe care îl consider un om deosebit. Nu ţin seamă de naţie sau religie, pentru că toţi suntem fraţii mai mici alui Hristos, copii lui Dumnezeu. Predica sa, se constiutue într-un frumos poem de dragoste şi respect, pentru tot ceea ce este nobil şi sfânt. Dragoste şi respect deoarece ne-a poftit aici, în Casa Domnului, în Biserica Evanghelică, a vorbit în limba pe care o cunoaştem toţi, şi a dovedit că ne onorează şi ne respectă.”
Stoica Ioan Sabin, preot ortodox

Poezia sa este rodul sensibilităţii sufleteşti
„Mă simt onorat să fiu prezent la Batoş, o zonă de tradiţie, prin obiceiuri, prin cultura eterogenă care-i îmbină pe saşi, români, maghiari şi ţigani. Într-o asemenea multiculturalitatea vin cu plăcere. Am citit cu mare plăcere cartea Vioricăi Şandru, deoarece creatorii de gânduri asemeni dânsei sunt tot mai puţini. Poezia sa este rodul sensibilităţii sufleteşti, a frumuseţii interioare pe care frumos a transpus-o Viorica Şandru în poeziile sale.”
Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş

Există încă folclor
„Astăzi este o sărbătoare a sufletului, a credinţei. Cartea Vioricăi Şandru face un exerciţiu folcloric, care demonstrează că există încă folclor. Nu face decât să preia mediul în care locuieşte şi să-l aştearnă pe hârtie, sentimentele din carte fiind chiar trăirile ei personale. Ea îşi are rolul de pionierat, vine şi recuperează spiritualitatea locală, acele gânduri care au valabilitate pentru mai mulţi. O carte câştigă în valoare atunci când în ea nu se regăseşte doar autorul ci cititorii.”
Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei de Cultură Mureş

Unire în cuget şi-n simţire
„Pentru prima oară, la slujba de astăzi am întâlnit preotul ortodox şi cel evanghelic şi mă bucur că într-adevăr a fost un moment de unire în cuget şi-n simţire, indiferent de etnia de care aparţinem. Este sărbătoarea Întâmpinării Domnului şi sărbătoarea Sfintei Mariei, Maria Doch la saşi. Referitor la volumul Vioricăi Şandru, la care am contribuit cu prefaţa cărţii, din scrierile domniei sale, dăruieşte astăzi lăzii de zestre a satului tradiţional, acest volum, intitulat sugestiv „Gânduri” a adevărată alinare a sufletului.”
Maria Borzan, director Muzeul Etnografic Reghin

Din sufletul meu pentru cei dragi
„Este o mare bucurie pentru mine, am simţit această zi ca fiind cea mai fericită zi din viaţa mea. Nu m-am gândit niciodată că ar interesa pe cineva ce scriu eu, dar au fost oameni care m-au îndemnat să scot acest volum. Poeziile au fost scrise mai mult pentru copii mei, din sfletul meu pentru cei dragi. Am avut o viaţă grea dar frumoasă şi tot ce am realizat a fost doar prin muncă. Şi în această carte am scris că poporul nostru altă salvare nu are decât prin muncă şi credinţă în Dumnezeu.”
Viorica Şandru

O consider ca şi o mamă
„Am dorit să scoatem monografia comunei dar tanti Viorica ne-a luat-o înainte, şi mă bucur că o consăteană de-a noastră a făcut acest prim pas şi avem la Batoş, un volum de versuri cu autor local Totul a pornit de la o ediţie a Festivalului Mărului când doamna Viorica Şandru ma rugat să recite o poezie pe scenă. La auzul versurilor i-am spus să scrie un volum, lucru care s-a şi întâmplat. O consider ca şi o mamă, o femeie cu suflet mare şi mă bur că a reuşit publicarea acestui volum de versuri, la care am contribuit şi eu.”
Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE