La Gimnaziul “Mihai Viteazul” calculatoarele au suflet Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 378 Vizualizări

La Gimnaziul “Mihai Viteazul” calculatoarele au suflet

8-9_05.jpg
Înscrierile pentru clasa întâi la şcolile generale au început –neoficial-încă de anul trecut, oficial din 3 martie şi durează până la ocuparea locurilor, ultima zi de înscriere fiind 5 mai 2011. Hotărârile din noua Lege a Educaţiei potrivit căreia copiii vor începe şcoala la împlinirea vârstei de şase ani, vor fi aplicate doar din toamna lui 2012. Cotidianul Zi de Zi vă propune prezentarea unităţilor de învăţământ din Târgu Mureş, pentru a vă dea o mână de ajutor la alegerea şcolii potrivite pentru copiii dumneavoastră. Azi vă propunem să faceţi cunoştinţă cu Gimnaziul Mihai Viteazul, fosta Şcoală Generală nr. 5.

În Târgu Mureş, nu departe centrul cartierului Tudor Vladimirescu, se află o şcoală construită în 1981. Cunoscută de pe atunci ca Şcoala Genarală nr. 5, chiar şi după schimbarea numelui, la aniversarea celor 20 de ani de existenţă, târgumureşenii o pomenesc sub veche denumire.
Gimnaziul Mihai Viteazul din strada Muncii, fosta şcoală nr. 5, a fost condusă în perioada 1981-2000 de profesorul de sport şi educaţie fizică, Vasile Man. În cei 20 de ani, sub îndrumarea sa, zeci de mii de elevi şi-au format o bază solidă de pregătire în această şcoală, având rezultate excepţionale la examenele de admitere în licee, precum şi la diferitele concursuri şi olimpiade şcolare. În acea perioadă au fost înfiinţate clasele vocaţionale cu program intensiv de educaţie fizică şi limbă engleză precum şi clasele primare cu program prelungit. După ieşirea la pensie a directorului Vasile Man, în perioada 2000-2010, conducerea şcolii a fost preluată de profesoara de istorie, Dorina Suciu.
Noul an şcolar, 2010-2011 a adus o nouă conducere la cârma şcolii. Interesant de menţionat este faptul că actuala directoare, Tatiana Man, este fiica celui care a condus unitatea de învăţământ, vreme de 20 de ani. „Sunt Tatiana Man, este adevărat, tatăl meu a fost directorul şcolii în perioada 1981-2000, sunt mândră de el, dar aş vrea ca prin meritele mele să mă afirm, ducând mai departe tradiţia,” a declarat profesoara de educaţie tehnologică şi informatică aplicată, cu specializare postuniversitară, aflată la cârma şcolii din toamna anului trecut.
O şcoală în două clădiri
Venind dinspre centrul din Tudor, de departe se zăreşte clădirea principală a Gimnaziului Mihai Viteazul. În faţa şcolii un spaţiu verde îngrijit, curtea şi încă o clădire. La parter un portar atent la toate. La secretariat Cornelia şi Gabriela lucrează de zor la tot felul de acte administrative, coordonate de directoarea Tatiana Man. „Şcoala noastră ocupă două clădiri, avem un laborator de fizică-chimie, 9 cabinete, 31 săli de clasă, dintre care 14 la ciclul doi şi 17 pentru clasele primare. Multe ore de specialitate sunt ţinute în sala bibliotecii unde avem aparatură de ultimă generaţie, inclusiv video-proiectoare, calculator şi 12153 volume”, povesteşte cu amabilitate directoarea despre şcoala în fruntea căreia se află din toamnă. Şi continuă: „Avem sală de sport de 450mp, chioşc alimentar în curtea şcolii, cabinet medical, cabinet de asistenţă psiho-pedagogică”, şi enumerarea ar mai putea continua.
Şcoala este frecventată de 665 copii de care se ocupă 55 de cadre didactice şi titulari şi în completare. „Avem cadre tinere, bine pregătite, la secţia maghiară din păcate ele se schimbă prea des, nu toţi sunt titulari, un exemplu de tânăr profesor cu chemare şi dăruire este Istvan, profesorul de istorie, pentru că istoria trebuie povestită din suflet, dar aş putea spune la fel despre mulţi dintre ei”, explică profesoara a cărei specializare postuniversitară este din domeniul informaticii. Astfel că nu mă miră să aud că un calculator are personalitate, că e bine ca un elev să stea mereu la acelaşi calculator la ore, pentru că şi calculatorul preia din caracterul elevului, care la rândul său va fi „pârât” de acesta!
Mai sunt locuri în clasa întâi!
Predarea se face în două schimburi, având numărul mare de elevi, dar se ţine cont de faptul că cei din clasele primare şi cei din ultimul an de gimnaziu e bine să înveţe înainte de masă, iar clasele a şasea, a şaptea sunt în schimbul doi. Orele sunt de 45 de minute cu 10 minute pauză, astfel că schimbul doi termină la orele 16-17 cel mai târziu. Pentru anul şcolar 2011-2012 s-au înscris deja 76 de copii, la secţia română şi 25 la secţia maghiară. Înscrierile au început în octombrie şi se termină pe 28 februarie, când se va face încadrarea pe post în funcţie de numărul de copii.
Multe ar mai fi de povestit, ca de pildă cum au fost amenajate sălile de clasă cu ajutorul părinţilor, cum se aşteaptă banii de la primărie pentru reabilitarea curţii şi a sălii de sport. „Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la înfiinţare şi cel mai frumos cadou de la Primărie ar fi reabilitarea curţii!”, a conchis directoarea Gimnaziului Mihai Viteazul, prof. Tatiana Man.

Gimnaziul de Stat Mihai Viteazul
Str. Muncii nr.17
tel/fax 0265-256875
E-mail: gim_m_viteazul@yahoo.com;
Înscrieri zilnic de la 12 la 15.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE