Bogdan Murgu: „Ni se impun structuri organizatorice rigide!” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 95 Vizualizări

Bogdan Murgu: „Ni se impun structuri organizatorice rigide!”

4-2_13.jpg
După ce a trecut de toate obstacolele, noua Lege a Educaţie a intrat în vigoare. Polemicile pe tema acestei legi nu s-au stins, mulţi considerând că actul normativ nu-şi va atinge scopul propus, cel de reformare şi modernizare a învăţământului. Mediul universitar a şi sărit ca ars, considerând anumite prevederi din cadrul legii ca fiind lipsite de temei real. Este şi cazul rectorului Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş, Alexandru Bogdan Murgu, care consideră această lege una discriminatorie faţă de învăţământul particular universitar, şi care nu va aduce mult visata descentralizare.

Cea mai tânără medie de vârstă din ţară

Primul aspect remarcat de rectorul Murgu a fost măsura privind pensionarea la 65 de ani a profesorilor universitari, care însă nu afectează universitatea pe care o conduce. „Prin această măsură cu pensionarea la 65 de ani, la universităţile de stat se încearcă să mai facă puţină economie. În ce priveşte universităţile private, pe noi, Universitatea „Dimitrie Cantemir” care are cea mai tânără medie de vârstă din ţară nu ne deranjează, nu aven nici un cadru didactic care să ajungă măcar la 60 de ani”, a declarat Alexandru Bogdan Murgu.

Lipseşte descentralizarea

Potrivit rectorului Universităţii „Dimitrie Cantemir” noua lege nu va aduce aceea descentralizare tot promisă de ministrul educaţiei, ci exact contrariul, şi anume structuri organizatorice considerate ineficiente. „Unul din atuurile universităţilor particulare este flexibilitatea, uşor te adaptezi, uşor de modifici şi poţi urmări eficienţa. În lege spune aşa: universităţile particulare pot să-şi alcătuiască ce structură organizatorică doresc cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sună frumos. De asemenea, legea spune că este obligatorie să aibă anumite atribuţii să aibă Senat, rector şi atunci unde este flexibilitatea? Din păcate ni se impun structuri organizatorice rigide, ineficiente”, a precizat Murgu.

Problema finanţării repusă pe tapet

De asemenea, rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir” consideră că noua lege a educaţiei oferă un tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte finanţarea universităţilor de stat. „În fond, noi, nebugetarii, suntem contribuabilii, cei care facem bugetul iar bugetarii îl cheltuiesc. Universităţile de stat au finanaţare per student, undeva la 1.250-1270 de euro. În aceleaşi spaţii îşi permit să ia studenţi cu taxă cu valori sub cele ale pieţii. Nu se poate scădea valoarea taxei sub 20 de milioane. În momentul în care vine învăţământul superior de stat şi el încasează din bugetul statului 1.300 de euro, cred şi eu că-şi permite să lanseze învăţământ cu taxă, cu preţ de dumping”, a arătat Murgu.

Calitate originală a învăţământului

În concluzie, rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir” consideră că această lege nu-şi va atinge scopul, mult anunţata descentralizare fiind considerată mai degrabă o centralizare masivă a învăţământului, şi nu în ultimul rând legea educaţiei loveşte învăţământul particular în două locuri, în eficientă şi flexibilitate impunându-i structuri ineficiente şi inexistente la alte universităţi de top din lume. „Legea învăţământului va împinge lucrurile înapoi, nicidecum înainte. La o democraţie originală avem o reformă originală, o descentralizare originală prin această lege a educaţiei care inevitabil va conduce la o calitate originală a învăţămntului”, a concluzionat Murgu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE