Circuit separat pentru bolnavii septici la ATI Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1130 Vizualizări

Circuit separat pentru bolnavii septici la ATI

11_45.jpg
Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean Mureş va funcţiona din primăvara acestui an într-o nouă locaţie cu spaţii separate pentru bolnavii septici şi bolnavii aseptici, fiind dotată cu aparatură modernă.
Secţia ATI funcţiona într-un spaţiu impropriu, cu două etaje mai jos, iar noua locaţie oferă circuite mai bune pentru tratamentul bolnavilor. „Bolnavii care prezintă afecţiuni grave, insuficienţe de tip respirator, cardiac, hepatic renal, care nu prezintă infecţii vor fi spitalizaţi într-un salon, unde avantajul acum este că avem monitoare pentru fiecare pat. Iar pacienţii cu probleme grave, cu deficienţe ale funcţiilor vitale, dar care prezintă şi probleme infecţioase, tuberculoză, meningită, septicemii, vor putea fi izolaţi de data asta în condiţii mult mai bune decât am avut în vechea reanimare şi în acelaşi timp şi ei vor putea fi monitorizaţi mai bine”, a precizat prof. dr. Alexandrina Ioniţă, şefa Secţiei ATI.
Spaţiul alocat pentru secţia ATI a permis dezvoltarea a patru saloane, unde funcţionează 13 paturi, opt în salonul de aseptici şi cinci în saloanele de septici. Numărul de paturi alocat pentru ATI este de 20, dar restul de şapte, deoarece nu au mai putut fi amplasate în noua locaţie din lipsă de spaţiu, vor fi amplasate într-un salon de terapie postoperatorie unde vor fi aduşi bolnavii din sala de operaţii, supravegheaţi în primele ore, iar la sfârşitul zilei vor fi dirijaţi în funcţie de evoluţia lor fie spre zona de terapie aseptică, fie pe saloane unde pot fi trataţi corespunzător. “Deocamdată acesta nu este amenajat. Pe moment este gata doar Terapia Intensivă pentru bolnavii cu probleme severe şi aici mai sunt de făcut unele ajustări, dar din primăvară sperăm că i se va da drumul”, a continuat medicul anestezist.

Bolnavii monitorizaţi permanent

Cele opt paturi din salonul de aseptici sunt prevăzute fiecare cu câte un monitor, legat de staţia centrală de monitorizare din biroul medicului de gardă. Astfel, fiecare modificare survenită la un bolnav va putea fi receptată în timp util. “Înainte nu era dotat fiecare pat cu monitor, aveam un monitor pentru două paturi şi în rest aveam nişte monitoare portabile, care din păcate, având în vedere că nici în sala de operaţii nu aveam destule erau purtate de la un bolnav la altul, în sala de operaţii, în reanimare. Monitorizarea salonului mare este centralizată, vedem la fiecare pat ce se întâmplă, chiar dacă nu este acolo cineva. Dar dacă se urmăreşte monitorul se ştie în fiecare moment pacientul ce parametrii are, tensiune, puls, saturaţie de oxigen”, a explicat dr. Ioniţă.

Promisiuni pentru aparate de ventilare artificială

În prezent, la secţia ATI funcţionează aproape non stop, de ani de zile, patru aparate de ventilare artificială. “Am înţeles că vom fi dotaţi şi cu aparate de ventilaţie artificială, în plus faţă de ceea ce avem şi care la ora asta este insuficient. La o reanimare fiecare pat trebuie prevăzut cu monitor, cu aparat de respiraţie artificială. Bineînţeles, nu toţi bolnavii sunt ventilaţi, dar nu se ştie nicicând”, a mai spus şefa Secţiei ATI.
Deşi secţia a beneficiat de multe ajustări, ar mai fi necesare încă multe lucruri, printre care şi injectomate prin care se administrează anumite medicamente, bine dozate, la milimetrii pe oră. “Am avut acum câţiva ani injectomate, dar prin utilizarea lor continuă s-au stricat. Acum sunt la împrumut de la alte secţii, care le-au folosit mai puţin decât noi”, a conchis dr. Ioniţă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE