Cine va fi rector al UMF Târgu-Mureş? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 107 Vizualizări

Cine va fi rector al UMF Târgu-Mureş?

10-1_49.jpgLa Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş a început perioada alegerilor structurilor de conducere ale universităţii. Deşi candidaturile pentru funcţia de rector pot fi depuse din data de 5 ianuarie până la sfârşitul lunii, nimeni nu şi-a exprimat încă dorinţa de a accede la această funcţie.
Actualul rector al universităţii, prof. dr. Constantin Copotoi se află la cel de al doilea mandat şi, potrivit regulamentului nu are dreptul să-şi mai depună candidatura încă o dată. „Depunerea candidaturilor pentru rector este din 5 până în 30 ianuarie. Nu s-a întâmplat încă până la acest moment să se depună vreo candidatură. Probabil, aşa cum există obiceiul la noi se aşteaptă până în ultimele zile”, a declarat prof. dr. Klara Brânzaniuc, prorectorul ştiinţific al UMF Târgu-Mureş.
Cine poate candida?
Pentru ocuparea funcţiei de rector pot candida personalităţi academice sau ştiinţifice din ţară şi din străinătate, cu profil medico-farmaceutic. Pentru funcţia de rector se depun candidaturi care constă în CV, listă de lucrări şi contribuţii personale didactice, ştiinţifice, organizatorice şi de reprezentare, precum şi plan managerial privind dezvoltarea didactică, ştiinţifică, a resurselor umane, a bazei materiale, precum şi atragerea de resurse financiare în Universitate, de asigurare a vizibilităţii şi ierarhizare adecvată, conform misiunii asumate în Carta Universităţii, etc.
În condiţiile în care rectorul este şi membru al Senatului universităţii va trebui să renunţe la funcţia deţinută în Senat. „În Senat nu are voie să fie membru rectorul. Dacă va fi ales rector un membru dintre cei care au devenit membri ai Senatului acesta va trebui să-şi dea demisia din Senat pentru că este în conflict de interes şi va fi ales un alt membru al Senatului pe aceeaşi procedură de alegeri cum au fost aleşi toţi ceilalţi membri”, a  explicat prof. univ. dr. Klara Brânzaniuc.
Platformele electorale, prezentate în 10 februarie
Potrivit calendarului de desfăşurare al alegerilor din cadrul UMF Târgu Mureş, postat şi pe site-ul web al instituţiei, în data de 10 februarie va avea loc şedinţa publică pentru prezentarea platformelor electorale ale candidaţilor pentru funcţia de rector, iar în zilele de 22 şi 24 februarie, primul, respectiv al doilea tur de scrutin a alegerilor pentru funcţia de rector. „Pentru mandatul 2012-2016 referendumul organizat la nivelul Universităţii din data de 7 iunie 2011 a stabilit modalitatea de alegere a Rectorului prin votul universal, discret şi secret al tuturor cadrelor didactice şide cerecetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din consiliile facultăţilor”, se arată în Carta Universităţii. În termen de o lună de la numirea sa, rectorul îşi alege prorectorii din rândul membrilor comunităţii.
Regulament de alegeri propriu, pentru studenţi
Studenţii vor avea procesul lor electoral în care îşi desemnează reprezentanţii în Senat şi consilii. „Cele două Ligi ale studenţilor noştri au elaborat un regulament de alegeri pentru studenţi. Vor avea procesul lor electoral în care îşi desemnează reprezentanţii în Senat şi consiliu. 25% din organismele de conducere vor fi reprezentate de studenţi. După ce îşi aleg reprezentanţii îşi vor da listele pentru comisiile electorale în alegerea rectorului”, a mai spus prof. univ. dr. Klara Brânzaniuc.
În ceea ce priveşte desemnarea membrilor consiliilor facultăţilor şi Senatului, până la data de 30 ianuarie se vor depune candidaturile, iar în zilele de 6 şi 8 februarie vor avea loc primul, respectiv al doilea tur de scrutin pentru alegerea acestora.
Fără sprijin total din partea cadrelor maghiare
Prorectorul ştiinţific al UMF Târgu-Mureş a subliniat că nu toate cadrele didactice maghiare şi-au exprimat dorinţa de a participa la alegeri. Totodată aceştia au transmis conducerii universităţii o scrisoare prin care au precizat acest lucru. „Ne-au trimis o scrisoare, un anunţ, cum că dânşii nu vor participa la procesul electoral, pentru că ei nu consideră că au fost respectate anumite principii ale lor, că nu doresc nici scindare nici alte aspecte.
Majoritate nu participă, votul este o decizie personală nimeni nu are dreptul să ţi-l influenţeze şi, mai grav, să-ţi impună acest drept”, a conchis prof. univ. dr. Brânzaniuc.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE