Iniţiativă legislativă pentru salvarea farmaciilor independente Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 192 Vizualizări

Iniţiativă legislativă pentru salvarea farmaciilor independente

Farmaciile independente cer reglarea sistemului de marje de profit care ar putea să normalizeze şi să disciplineze piaţa de medicamente, oferindu-le astfel şansa de a obţine încă un profit care să le asigure supravieţuirea pe piaţa farmaceutică în faţa marilor lanţuri de farmacii ale distribuitorilor. Colegiul Farmaciştilor Mureş a venit cu un proiect care a fost deja înregistrat la Ministerul Sănătăţii şi de care se speră că se va ţine cont pentru aplicarea lui începând cu luna aprilie.

 Farmaciile independente dezavantajate

Motivul pentru care s-a pornit studiul se datorează faptului că farmaciile independente au cea mai mică marjă de profit pentru medicamente şi cea mai mică cifră medie de afaceri din toată Europa. Farmaciştii au enumerat printre factorii care conduc la generarea unor efecte periculoase pentru sistemul de sănătate, în ansamblu, faptul că majoritatea distribuitorilor deţin lanţuri de farmacii şi ţin să favorizeze această concentrare, farmaciile independente sunt subiectul discreţionar al generozităţii distribuitorilor sau producătorilor în ce priveşte discounturile comerciale, pentru a supravieţui farmaciile adoptă diferite practici, respectiv concentrarea lor în zonele comerciale lăsând neacoperită zona rurală, practici ilegale, concentrarea pe elementul comercial al activităţii, reducerea numărului de angajaţi sau munca la negru. De asemenea, farmaciile independente sunt îndatorate devenind astfel uşor de cumpărat. Soluţia găsită, care rămâne la îndemâna autorităţilor să o pună în aplicare, este adoptarea unei marje de profit simplificat şi linearizat, care ar putea să disciplineze şi să normalizeze foarte mult piaţa de medicamente.

 Iniţiativă a Colegiului Farmaciştilor Mureş

„A fost iniţiativa Colegiului Farmaciştilor Mureş să facem un studiu cu privire la marjele de adaos pe linia de la producător, distribuitor, farmacie, ca să vedem ce anume deranjează în aspectele astea. În activitatea cu farmaciile este aspectul comercial, rabat natural. Ca să intre în farmacie şi ca el să fie folosit, să fie şi legal din punct de vedere financiar contabil, farmaciile l-au introdus făcându-l produs spre eliberare. Când a venit analiza, cea a producătorului cu ce a eliberat farmacia, aceste aspecte nu s-au găsit la producător pentru că producătorii au considerat că îl dai tu gratis pacientului, ori tu din punct de vedere al legii medicamentului nu poţi să-i dai gratis medicament, este interzis să faci publicitate. Şi atunci existând aceste aspecte neclare, am spus că nu mai dorim aceste discounturi şi am spus să se modifice ordinul cu privire la marja de adaos. Noi am propus unul liniar”, a declarat Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş şi vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor România.

„Pacientul nu va suferi sub nicio formă”

Astfel, s-au stabilit două niveluri de marje, pentru produse sub 200 lei, marja la distribuitor să fie de 10%, iar la farmacie de 24% şi marja pentru produse peste 200 lei pentru distribuitor să fie de 2%, iar pentru farmacie 5%. Astfel preţurile la raftul farmaciilor rămân neschimbate şi ajustarea se face la nivelul preţului producătorului şi în acelaşi timp se poate opta şi pentru eliminarea practicii discounturilor comerciale la toate nivelele, de la producător până la pacient pentru medicamentele cu preţ reglementat prin ordinul Ministerului Sănătăţii. „Dacă acest ordin se modifică la 1 aprilie, atunci se intră într-un sistem în care farmacia poate supravieţui. Din marja aceasta de adaos în care să îşi poată plăti cheltuielile şi atunci sistemul acesta ne etic, pentru că nu este etic să oferi pacientului să vină la tine, discounturi în medicamente. E vorba de medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală pentru că la acestea statul stabileşte preţurile. Este o concurenţă total neloială. Pacientul nu va suferi sub nicio formă”, a mai spus Iustina Vas.

În judeţul Mureş, din cele 218 farmacii publice, doar 90 mai au farmacişti proprietari.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE