Acces la consultaţii de specialitate, în noul pachet de bază Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 126 Vizualizări

Acces la consultaţii de specialitate, în noul pachet de bază

Ministerul Sănătăţii organizează, pe parcursul lunii ianuarie, o serie de videoconferinţe, unde specialişti din domeniul medical prezintă capitolele din pachetul de servicii medicale de bază, încercând astfel să contribuie la îmbunătăţirea proiectului aflat în dezbatere publică.

Consolidarea rolului ambulatoriului de specialitate

Odată cu noul pachet de servicii medicale de bază, în ceea ce priveşte ambulatoriul clinic, Ministerul Sănătăţii doreşte consolidarea rolului ambulatoriului de specialitate în rezolvarea integrală a cazurilor care nu necesită internare, creşterea finanţării ambulatoriului de specialitate şi creşterea accesului pacientului la consultaţii şi investigaţii de specialitate. În ceea ce priveşte consultaţiile, acestea vor fi de nivel A, consultaţii scurte, de nivel B, consultaţii standard, de nivel C, complexe, o consultaţie multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Acestea sunt consultaţii programabile prin bilet de trimitere de la medicul de familie cu excepţia bolilor care permit prezentarea directă la specialist.

Tipuri de consultaţii

Pentru un episod de îngrijire acut, specialiştii din Ministerul Sănătăţii spun că se va acorda o consultaţie de tip B şi maximum două consultaţii de tip A pentru aceeaşi afecţiune. Pentru o boală cronică stabilă se va acorda o consultaţie de tip A/trimestru sau una de tip B/trimestru, dacă este cazul. În perioada acoperită de prescripţia eliberată în urma unei consultaţii de tip B, consultaţia de tip A acordată pentru eliberarea unei noi prescripţii medicale pentru aceeaşi afecţiune nu se consideră consultaţie distinctă, ci parte componentă a consultaţiei anterioare de tip B.

Segmente de prioritate

La primul nivel de prioritate, cel semiurgent, se vor încadra afecţiunile cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a preveni complicaţii severe pentru care se impune transfer în maximum 7-28 zile. La cel de-al doilea nivel de prioritate, intermediar, se vor încadra situaţiile neameninţătoare de viaţă, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină deteriorarea funcţională pentru care se impune transfer în maximum 1-3 luni. Nivelul de prioritate 2 permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă. Nivelul de prioritate 3, de rutină, înseamnă o evaluare complexă, cu precizare de diagnostic pentru pacienţi stabili a căror afecţiune nu prezintă potenţial de deteriorare rapidă sau afectare uşoară sau moderată a statusului funcţional pentru care se impune transfer în maximum 3-6 luni. La fel ca al doilea, nivelul 3 permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE