Testare, investigații și tratamente gratuite pentru zeci de mii de femei din Regiunea Centru Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1872 Vizualizări

Testare, investigații și tratamente gratuite pentru zeci de mii de femei din Regiunea Centru

Peste 170.000 de femei din Regiunea Centru, respectiv județele Mureșe, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu, vor beneficia, începând de anul viitor, de screening privind depistarea activă a cancerului de col uterin în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. În urma testării, orice femeie, asigurată sau neasigurată în sistemul sanitar, depistată cu o leziune neoplazică a colului uterin va beneficia, în mod gratuit, de toate investigațiile și tratamentele necesare pentru a scăpa de această afecțiune.

Proiectul cu titlul ”Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, Regiunea Centru” a fost câștigat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Are o valoare totală de 50.854.697 de lei și se derulează în perioada 2 noiembrie 2020 – 29 decembrie 2023. Conferința de lansare a proiectului a avut loc vineri, 1 octombrie.

Proiectul prevede screeningul primar prin testare Babes Papanicolau  pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani, fără simptome și antecedente de cancer de col uterin și testare HPV în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin pentru femeile cu vârsta între 30-64 de ani.

”La femeile cu grupa de vârstă 30-64 de ani vom face testarea HPV prin metoda Hybrid Capture 2. Se face această repartizare pe vârstă datorită faptului că femeile tinere au prezent în mod obișnuit virusul HPV și nu este recomandat să facem testare HPV pentru că vom găsi aceste tulpini. Metoda aceasta de screening prin Hybrid Capture 2 a tulpinilor oncogene este o metodă calitativă, prezent sau absent, fără risc oncogen. Prin dotarea pe care o vom aduce la centrul regional de screening dorim să determinăm care tulpină din cele prezente în cazul cazurilor pozitive va fi detectată mai departe și va fi un algoritm special de urmărire a pacientei respective”, a explicat Șef de lucrări Dr. Cosmina Uzun, manager de proiect și coordonator al Unității de Asistență Tehnică și Management Regiunea Centru a Programului Național de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

HPV-Human Papilloma Virus este un virus comun, care se transmite prin contact sexual-vaginal, oral sau anal, iar infecția persistentă cu HPV pentru mai mulți ani reprezintă cauza principală de apariție a cancerului de col uterin. Desigur, este o cauză necesară, dar nu suficientă a cancerului de col uterin, existând alți numeroși factori de risc identificați în producerea cancerului de col uterin. Există mai multe genotipuri ale virusului HPV, câteva dintre acestea având un grad ridicat de risc pentru dezvoltarea cancerului.

Testare, investigații și tratament gratuite

Dacă testul este pozitiv, femeia va beneficia, în continuare, de alte investigații, dar și de tratament, toate fiind gratuite în cadrul proiectului.

”Este vorba de femeile neasigurate și asigurate. Toate femeile incluse în acest proiect vor avea asigurate toate testările și investigațiile necesare și tratamentele inclusiv transportul la tratament dacă este necesar – vom avea partea de colposcopie și de tratament, de crioterapie, sunt investigații conduse după aceea de medicii ginecologi. Orice femeie care are depistată o leziune moderată a colului uterin va beneficia de toate investigațiile și tratamentele necesare pentru a scăpa de această afecțiune, iar echipa medicală a proiectului va asigura toate circuitele acestei femei, până la finalizarea cazului, iar dacă avem cazuri oncologice  acelea le vom referi clinicilor de oncologie”, a adăugat managerul proiectului.

Pacientele vor beneficia și de suport psihologic și nutrițional.

Campanii de informare

În cadrul proiectului urmează să fie organizate caravane de informare a pacientelor, există în lucru o planificare a femeilor ce vor intra în program, vor avea loc deplasări în mediul rural sau zone unde nu sunt asigurate servicii medicale. Femeile vor fi informate chiar și prin metoda ”door to door”, adică din ușă în ușă, prin intermediul autorităților locale, medici, preoți, urmând ca ulterior să fie programată caravana mobilă, respectiv ziua în care se va deplasa medicul ginecolog pentru testare. Recoltările vor avea loc și în cabinetele medicale de obstetrică ginecologie din unitățile sanitare cu care se vor încheia contracte de colaborare.

Centru de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament

În paralel cu aceste activități se va renova spațiul primit pentru înființarea centrului de screening, o clădire de patrimoniu de la UMFST Târgu Mureș, unde se va înființa centrul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin. Aici va funcționa centrul de recoltare pentru testul Babes Papanicolau, dar și laboratorul de detectare HPV. Vor fi folosite tehnici de înaltă performanță pentru a se depista leziunile incipiente ale cancerului de col uterin, respectiv o metodă bioclinică de ultim nivel, Hybrid Capture 2, chiar și metilarea HPV, și va fi îmbunătățită și citologia cervicală prin folosirea unei tehnici moderne-citologia în mediul lichid.

”În această zonă, care se va transforma în ambulator de specialitate al SCJU Târgu Mureș, vom face și zona de tratare a leziunilor, vom organiza partea de tratament excizional a acestor leziuni și, de asemenea, monitoriza și raporta toți acești indicatori. O altă noutate este că vom avea la dispoziție o flotă auto care ne va transporta probele și, de asemenea, foarte important pentru Regiunea Centru- vom face contract cu toate unitățile sanitare care vor îndeplini criteriile, pentru că vom avea un target foarte mare: 170.200 de femei pe care va trebuie să le testăm într-un timp foarte scurt. Începând din ianuarie 2022 vom avea la dispoziție doi ani și sigur că va trebui să ne organizăm de așa manieră încât acest obiectiv să fie atins”, a declarat Șef de lucrări Cosmina Uzun în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

Riscul apariției cancerului de col uterin poate fi redus

În România, conform unor studii din 2016, 7 din 10 femei nu și-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV, respectiv nici testul Babes Papnicolau nici testul HPV-ADN. Prin testare periodică riscul de cancer se reduce cu 30-50%. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent diagnosticat cancer și a patra cauză principală de deces prin cancer la femei, iar țara noastră ocupă locul al doilea la nivel european ca rată de incidență. În regiunea Centru, în perioada 2017-2018, rata de incidență a cancerului de col uterin era de 46,3 cazuri la suta de mii de locuitori în județul Alba, 22 de cazuri la 100.000 de locuitori în Brașov, 50,5 la 100.000 de locuitori în Harghita, 62,7 în Covasna, 34,3 în Sibiu, iar în județul Mureș era de 33,5% la 100.000 de locuitori.

”Eu am foarte mari așteptări de la acest proiect și, pe undeva, consider că este o realizare foarte importantă pentru că foarte puține boli au o metodă de screening așa de bine pusă la punct precum cancerul de col uterin. Din păcate, avem foarte multe cazuri de cancer de col uterin. Conteaza foarte mult în ce stadiu este depistată boala pentru că dacă nu se depistează la timp numai noi și familia afectată știm prin ce chinuri groaznice moare o femeie care nu a fost depistată la timp și este depistată în momentul în care este în afara resurselor terapeutice. La noi în clinică se fac mai multe exenterații, operații radicale, decât într-o clinică de renume mondial din Europa. Nu este un motiv de mândrie, la unii nu mai sunt cazuri de așa ceva, la noi, din păcate, putem face programări cu luni înainte deoarece cazurile abundă în continuare”, a precizat Prof. Dr. Szabo Bela, coordonator Centru de Screening, Șeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie din cadrul SCJU Târgu Mureș.

”Unul dintre obiectivele specifice ale acestui proiect este de a îmbunătăți starea de sănătate a populației și asta prin demararea unui program puternic de screening de depistare precoce a cancerului de col uterin. Din nefericire, populația feminină din România are prea puține cunoștințe despre cum apare acest tip de cancer, cum se transmite virusul, care sunt testele de tip screening, cum se pot aplica ele. În general, partea de prevenție este prea puțin cunoscută acestei populații. (…) Rezultatul nostru final este acela de a avea o bună campanie de informare a femeilor despre ce înseamnă cancer de col uterin, despre ce înseamnă să previi din timp pentru ca atunci când vom finaliza acest proiect, în viitorul apropiat, România să ocupe un loc mult mai jos în ceea ce privește rata de mortalitate și rata de incidență”, a declarat Prof. Dr. Septimiu Voidăzan, coordonator proiect din partea partenerului UMFST Târgu Mureș.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE