Invitație de Ziua Costumului Tradițional Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Invitație de Ziua Costumului Tradițional

Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv 8 mai 2022, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015. Membrii Comunităţii Identitare din Mureş lansează o invitație.

Îmbrăcat în costum complet, cămașă tradițională sau vestimentație de inspirație tradițională ( sau cămașă simplă albă obișnuită) ești invitat să participi de la ora 10.00 la Sfânta Liturghie slujită la Catedrala Mare din Târgu Mureș. După finalul Slujbei, cei prezenți se vor aduna la o fotografie de grup în fața Catedralei, o plimbare pe pietonală în jurul Pieței Trandafirilor, mai apoi o vizită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, pentru o prezentare profesionistă a portului tradițional.

Potrivit site-ului https://doxologia.ro/, portul popular românesc datează din secolele IX-X, dar mărturii mai numeroase există din secolul al XIV-lea. Cea mai veche reprezentare a portului autentic românesc este consemnată în Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou şi voievodul muntean Basarab I, unde este reprezentat portul autentic al bărbaţilor, cu cămăşi lungi, strânse la mijloc cu brâu sau centură, iţari, opinci şi căciuli din bucăţi de piele de oaie pe cap.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE