Contract atribuit, de 1,6 milioane de euro, pentru ”Canalizare menajeră în localitatea Agrișteu” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 853 Vizualizări

Contract atribuit, de 1,6 milioane de euro, pentru ”Canalizare menajeră în localitatea Agrișteu”

Conducerea Primăriei Comunei Bălăușeri, instituție a cărei activitate este coordonată de către primarul Varga András Adorján (foto), a atribuit, în data de 12 aprilie 2023, societății Laitokset SRL Satu Mare, un contract în valoare de 7.878.243 de lei (aproximativ 1,6 milioane de euro), fără TVA, pentru realizarea obiectivului de investiții ”Canalizare menajeră în localitatea Agrișteu, comuna Bălăușeri, județul Mureș”, informează www.licitatiapublica.ro.

Obiectivul de investiție va fi realizat prin intermediul Programului de Investiții ”Anghel Saligny”, este amplasat în intravilanul localității Agrișteu și este compus din următoarele categorii și cantități de servicii de proiectare și execuție de lucrări a rețelei de canalizare în localitatea Agrișteu (rest) și extindere statie de epurare cu un modul biologic de 2.300 LE.  Stația de epurare este amplasată în localitatea Agrișteu, cu descărcarea apei uzate epurate în emisar, râul Târnava Mică, lungimea totală a rețelei de canalizare proiectată este de 5.876 de metri liniari, din care 4.596 de metri liniari de canalizare gravitațională și 1.208 de metri liniari de canalizare sub presiune, iar numărul stațiilor de pompare va fi de două (SPAU 1 Agrișteu, cu două unități de pompare, și SPAU 2 Agrișteu, cu două unități de pompare).

Detalii despre investiție

Conform Caietului de sarcini al licitației, reţeaua publică de canalizare concepută va fi amplasată în intravilanul localităţii Agrișteu, în zona de utilitate publică, pe străzile localităţilor, iar sistemul de canalizare menajeră a localității Agrișteu a fost conceput în sistem separativ şi va avea următoarea structură: reţele de canale colectoare principale cu scurgere gravitaţională, racorduri canal la utilizatorii finali, în funcţie de scenariul tehnico-economic adoptat, staţii zonale pentru pomparea apelor uzate, conducte de canalizare sub presiune, reprezentând conductele de refulare de la staţiile de pompare ape uzate și staţie de epurare mecano-biologică, extinderea modulului proiectat, în curs de execuție în satul Agrișteu, pentru deservirea localităților Bălăușeri și Chendu, în așa fel încât să preia debitele de ape uzate și din localitatea Agrișteu.

”În localitate, de-a lungul drumurilor comunale DC 61 și DC 48 asfaltate canalele colectoare principale și secundare s-au prevăzut pe ambele părți ale drumului, în acostament respectiv pe marginea șanțului deschis, executate prin foraj dirijat. La amplasarea conductelor de canalizare s-a avut în vedere avizele de amplasament obținute din partea deținătorilor de rețele tehnico-edilitare în zonă. În general, în cazul drumurilor comunale asfaltate, zona acostamentului sau marginea șanțului deschis pe ambele părți ale drumurilor sunt suprafețele abordabile pentru pozarea canalelor colectoare gravitaționale sau sub presiune. Racordurile canal, între canalul colector şi căminele de racordare la abonati se vor amplasa, de asemenea, în domeniu public. Căminele de racordare, de inspecţie, având DN400 milimetri se vor monta la limita proprietăţilor private, în afara acestora”, se menționează în document.

Lungimea totală a reţelei de canalizare cu scurgere gravitaţională va fi de 4.596 de metri de canale colectoare din tuburi PVC, clasa de rigiditate SN4, sau PE SDR17 (în foraje) cu De200 milimetri şi De250 milimetri

”În zonele în care spaţiul disponibil nu permite montarea căminelor de vizitare, se vor monta cămine de inspecţie (spălare) cu structură din mase plastice având DN 400, pe canalele colectoare cu De200 milimetri si De 250 milimetri. Conform previziunii, circa 10% din numărul total de cămine vor fi cămine de inspecţie. În cazuri extreme în care nu se pot proteja corespunzator fundaţiile clădirilor aflate pe aliniamentul de pozare a canalului colector, se va recurge la ocolirea clădirii prin foraj dirijat”, mai informează aceeași sursă.

În ceea ce privește stația de epurare, aceasta va fi amplasată în intravilanul satului Agrișteu, așezare unde populaţia ”se alimentează cu apă în mod individual, din puţuri de mică adâncime, situate în zone lenticulare, care în perioadele secetoase pot seca.”

”Localităţiile comunei nu dispun în prezent de sistem centralizat de canalizare menajeră, gospodăriile populaţiei fiind prevăzute cu latrine uscate în curte. Sunt câștigate respectiv în curs de execuție două proiecte de canalizare menajeră pentru satele Chendu și Bălăușeri, cu stația de epurare ape uzate amplasată în satul Agrișteu. Evacuarea apelor uzate menajere rezultate din gospodării, în satele necanalizate, se face în fose septice şi bazine vidanjabile, existând riscul infestării pânzei freatice. PUG-ul recomandă realizarea unui sistem centralizat de canalizare menajeră care va avea în componenţă un modul de epurare mecano-biologică a apelor uzate, respectiv stația de epurare din satul Agrișteu”, se menționează în același document.

Durata contractului va fi de 24 de luni.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE