FOTO: ”Călător prin lumea copilăriei”, ediția a II-a Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 294 Vizualizări

FOTO: ”Călător prin lumea copilăriei”, ediția a II-a

Ajuns la a doua ediție, proiectul județean „Călător prin lumea copilăriei”, organizat la inițiativa departamentului pentru Educație timpurie limba română, coordonat de către subsemnata, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, a fost desfășurat la nivelul a 109 de grădinițe, prin implicarea a 543 de educatoare și participarea a 5891 de preșcolari. Prima secțiune a proiectului, desfășurată în data de 1 iunie 2023, a vizat atelierele pregătite special pentru copii, în timp ce a doua secțiune a fost dedicată doamnelor educatoare, prin organizarea și desfășurarea conferinței județene din data de 6 iunie 2023.

Și în acest an, Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost locul în care au prins contur atelierele copiilor. Încet, dar sigur, curtea interioară a cetății a prins viață și a răsunat de vocile cristaline ale copiilor prezenți în această frumoasă zi dedicată lor, ziua de 1 Iunie. Curiozitatea, entuziasmul, emoțiile, fericirea și încântarea puteau fi citite atât pe chipul celor mici, cât și pe cel  al părinților, așteptând cu nerăbdare să descopere surprizele pregătite special pentru ei, de către grădinițele partenere în proiect.

În deschiderea evenimentului au luat pe rând cuvântul subsemnata, domnul inspector școlar general, profesor drd. Pășcan Sabin-Gavril și domnul primar al Municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, felicitându-i pe cei mici pentru această frumoasă zi și dorindu-le succes în drumul vieții.

Rând pe rând, copiii s-au îndreptat apoi către atelierele de creație sau joc, pregătite cu mult drag de către doamnele educatoare, având la dispoziție o gamă variată de materiale și activități pe care să le aleagă: pictură pe pietre, pictură pe forme de ipsos sau pictura pe folie, desenul cu ajutorul cretei, desen după conturul umbrei, confecționarea unor coifuri, trasee motrice, trasee senzoriale. Acestora li s-a alăturat și atelierul de pictură pe față. Pe parcursul acestor ore, atelierele au fost animate și de momente de dans ritmic și parada personajelor din povești. Timp de trei ore, atât copiii cât și părinții au avut ocazia de a petrece momente frumoase și emoționante în cadrul proiectului ”Călător prin lumea copilăriei”. În paralel cu atelierele din Cetatea Medievală a Municipiului Târgu Mureș, au fost organizate și desfășurate ateliere în toate zonele județului (Reghin, Luduș, Sighișoara, Târnăveni), atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Ziua de 6 iunie a marcat continuarea proiectului în cadrul Conferinței județene ”Valorizarea excelenței cadrelor didactice și promovarea exemplelor de bune practici în învățământul preșcolar mureșean”. Activitatea din a doua secțiune a proiectului a vizat cadrele didactice din învățământul preșcolar. Sala mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș a fost locația aleasă pentru desfășurarea acestui eveniment.

Cuvântul de deschidere le-a aparținut subsemnatei și domnului inspector școlar general, profesor drd. Pășcan Sabin-Gavril. A urmat apoi prezentarea unor materiale, prin care s-a dorit să se îmbogățească bagajul informațional, cunoștințele din specialitate și metodele folosite în abordarea și desfășurarea activităților cu preșcolarii. Au fost prezentate, astfel, exemple din activități în care se regăsesc elemente Reggio Emilia, exemple din educația STEAM, metoda Kett, exemple pentru amenajarea spațiului exterior în cadrul proiectului ”Grădina de relaxare, liniște și învățare”, exemple de bune practici identificate în cadrul inspecțiilor de specialitate, precum și exemple privind integrarea aspectelor specifice patrimoniului viu în curriculum-ul pentru educație timpurie. În finalul conferinței au avut loc două lansări de carte: auxiliarul „Evaluarea în grădiniță” și îndrumătorul metodic pentru învățământul preșcolar și antepreșcolar „Joc, respect și bucurie”. Pe parcursul desfășurării conferinței, elevi din cadrul Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș au încântat publicul spectator cu momente artistice la pian, iar în deschidere a dansat grupul „Românașii” de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Târgu Mureș.

Mulțumim partenerilor care au făcut posibil un vis frumos pentru copii: Primăria Municipiului Târgu Mureș, Consiliul Local Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș, Editura EDU, ziarul Zi de Zi, Ardeal TV, Glasul Văilor, Parohia Târgu Mureș IX, S.C. Aleteo Agabaritice SRL.

Și de această dată, proiectul județean ”Călător prin lumea copilăriei” a reprezentat un prilej de a ne readuce aproape unii de ceilalți, de a împărtăși unii din experiențele altora și, nu în ultimul rând, de a ne bucura din nou împreună de frumoasa sărbătoare a copilăriei.

Inspector pentru Educație timpurie,

Profesor preșcolar Maria-Ramona GROS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE