FOTOREPORTAJ: Curs de măiestrie cu profesorul de pian italian Anthony Ciaccio, la Târgu Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Curs de măiestrie cu profesorul de pian italian Anthony Ciaccio, la Târgu Mureş

Asociația Eidos Romreg, o organizație non-guvernamentală târgumureșeană care își propune să promoveze educația copiilor, tinerilor și a adulților a fost gazda unui recital de pian, urmat de un concert al debutanților cântăreți la chitară. Deviza proiectului co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș prin linia de finanțare Educație prin Cultură, Serviciul de Activități Culturale, Sportive de Tineret și Locativ al Primăriei și coordonat de Sorina Moica, președintele asociației, constă în dezvoltarea tinerilor artiști utilizând excelența interculturală și interdisciplinară.

Educație prin cultură

O serie de tineri talentați, participanți la cursul de măiestrie susținut de maestrul italian Anthony Ciaccio au bucurat sâmbătă, 23 septembrie, publicul sălii mici a Palatului Culturii din Târgu Mureș cu un frumos recital de pian.

„Un curs de măiestrie de pian, numit și masterclass, este o sesiune intensivă de învățare și practicare a pianului, în care un pianist experimentat și talentat, cunoscut și respectat în domeniu, împărtășește cunoștințele, tehnicile și experiența sa cu alți pianiști, de obicei, elevi sau studenți. Astfel, elevii Colegiului Național de Artă din Târgu Mureș au avut șansa de a se dezvolta și de a învăța de la Maestrul de pian Anthony Ciaccio. Anthony este tânăr pianist italian, recunoscut la nivel internațional, care activează în prezent ca și profesor la Conservatorul „L. Canepa” din Sassari, Italia”, a declarat Sorina Moica, pentru cotidianul Zi de Zi.

Recitalul a debutat cu eleva Uilăcan Alexia, elevă în clasa a XI-a, îndrumată de prof. Maria Bejan, care a interpretat Fr. Chopin – Scherzo nr. 2, apoi a urmat Moica Șerban din clasa a V-a, prof. dr. Silvia Stroia, care a interpretat J. S. Bach – Invențiune la două voci, la minor. Programul a continuat cu eleva din clasa a IX-a, Cordoș Hariclea Berta îndrumată de prof. Maria Bejan, care a interpretat F. Liszt – Studiul s. 144, nr. 3, „Un Sospiro”.

Ea a fost urmată de eleva Csibi Orsolya care, momentan, studiază la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, Ungaria și care ne-a încântat cu piesele L. V. Beethoven – Sonata „Furtuna” și F. Liszt – Studiul „Chasse neige”.

Recitalul s-a încheiat cu deja bine cunoscutul elev din clasa a XII-a Leonard Buta, din clasa prof. Carmen Popescu, care, de altfel, a performat în cursul acestei săptămâni și alături de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș și care a interpretat L. V. Beethoven – Sonata Op. 90 p-I și Fr. Chopin – Valse Op. 34, Nr. 2, 3.

„Așa cum reiese din titlul proiectului, scopul acestuia a constat în dezvoltarea tinerilor din municipiul Târgu Mureș cu ajutorul specialiștilor locali și internaționali, proiectul de educație prin cultură promovând excelența în domeniul artistic prin implicarea diferitelor culturi care conviețuiesc atât pe plan local în municipiul nostru cât și a celor ce conviețuiesc în spațiul european. Ajunși la finele proiectului, astăzi a fost organizat un recital și un vernisaj în care au fost prezentate piesele rafinate la cursurile de măiestrie precum și lucrările elevilor realizate în cadrul atelierelor de creație plastică: pictură, modelaj, artă textilă și tehnici grafice” ne-a relatat Sorina Moica, președintele Asociației Eidos ROMREG.

Începutul unei noi pasiuni

Scena sălii mici a surprins un moment-supriză: elevii care au participat la cursul de inițiere în chitară organizat de profesoara Veronica Ilie au încântat publicul prezent. Deși elevii au finalizat doar trei ore de studiu la chitară, întreaga sală a cântat alături de ei și i-a susținut.

„Cursurile sunt create cu dorința ca mai mulți tineri să încerce să prindă la un instrument. Vreau să mulțumesc Sorinei pentru acest proiect, pentru inițiativă. Bineînțeles, copiii se află azi aici după doar trei întâlniri. Dacă înainte am avut pe scenă Beethoven și Liszt, noi vom avea un altfel de concert”, a transmis Veronica Ilie.

Sărbătorirea roadelor atelierelor vizuale

De-a lungul lunii august, asociația a organizat mai multe ateliere vizuale cu și pentru copii și tineri, sub îndrumarea artistei de artă plastică Mariana Șerban, ateliere ce au antrenat inteligența și îndemânarea acestora. Pentru a sărbători dedicarea lor, Palatul Culturii a găzduit și vernisajul tuturor lucrărilor realizate de copii în cadrul atelierelor, lucrări care au putut fi achiziționate de târgumureșenii prezenți pentru a susține micile talente locale.

Evenimentul s-a finalizat prin premierea tinerilor pentru talentul lor desăvârșit.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE