Concurs județean de creație Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 256 Vizualizări

Concurs județean de creație

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Arhiepiscopia Ortdodoxă Română a Alba Iuliei, prin Departamentul de tineret și Biroul de cateheză, Structura de tineret pentru județul Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, organizează Concursul județean de creație intitulat Credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu.

Aflat la cea de-a treia ediție, concursul își propune marcarea Zilei Culturii Naționale- 15 Ianuarie 2024, cu scopul de a promova în rândul elevilor și tinerilor cultura românească, valorile umane, materiale și imateriale, deopotrivă, și elementele care alcătuiesc patrimoniul cultural național, cu accent pe conștientizarea importanței pe care o prezintă opera celui mai mare poet român al tuturor timpurilor, Mihai Eminescu pentru spațiul cultural național și mondial.

Concursul se adresează preșcolarilor-grupa mare și școlarilor de la ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal,  care provin de la unitățile școlare de pe raza județului Mureș. Participanții, sub coordonarea unui cadru didactic sau a preotului paroh, vor realiza lucrări care să se încadreze în secțiunile Concursului.

Lucrările realizate vor fi transmise (în format pdf, jpeg, audio-video, după caz) în perioada 27 noiembrie2023- 8 ianuarie 2024, la adresa de e-mail:  𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐳𝐧𝐦𝐞@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦,  inserând la subiect 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐙𝐍𝐌𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟑. În caseta de text se vor completa numele și prenumele participantului, școala de probeniență și clasa, numele cadrului didactic coordonator, parohia de proveniență și numele preotului paroh, dacă este cazul. Se adaugă și secțiunea cadrul concursului și titlul lucrării alături de Fișa de înscriere.

Secțiuni de concurs

𝐄𝐬𝐞𝐮:  participanții vor redacta un eseu, la alegere, în care vor aborda teme ce vizează opera favorită din scrierile lui Mihai Eminescu, importanța marelui poet național pentru spațiul cultural românesc, Eminescu și rugăciunea/ biserica, credința văzută prin ochii lui Mihai Eminescu, etc.

𝐈𝐈. 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 – 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞: participanții vor realiza un material audio-video (max. 5 minute) în care recită o poezie/ un fragment  din opera lui Eminescu sau dedicată lui Eminescu. Notă: materialul poate avea, fără a fi obligatoriu, fundal sonor, colaj de imagini reprezentative, etc., cu condiția ca acestea să nu afecteze claritatea interpretării.

𝐈𝐈𝐈. 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚̆: participanții vor realiza un material audio-video (max. 5 minute) în care interpretează versurile unei poezii/ un fragment din opera lui Eminescu sau dedicată lui Eminescu. Notă: materialul poate avea, fără a fi obligatoriu, fundal sonor, colaj de imagini reprezentative, etc., cu condiția ca acestea să nu afecteze claritatea interpretării.

𝐈𝐕.  𝐃𝐞𝐬𝐞𝐧:  participanții vor desena scene reprezentative din viața și/ sau opera lui M. Eminescu, etc.

Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului se va realiza de către comisii de specialitate. Fiecărui participant i se va comunica rezultatul la adresa de e-mail de pe care s-a înscris în concurs și/ sau prin publicarea listelor cu rezultatele evaluării pe această pagină.

Premierea participanților va avea loc duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 16.00, în Biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Unirii. Cele mai bune lucrări vor fi recompensate cu premii supriză. Se acordă trei premii pentru fiecare secțiune în parte, iar restul lucrărilor care s-au calificat în etapa a doua vor obține mențiune. Toți participanții și cordonatorii vor primi diplome de participare, potrivit informațiilor furnizate de coordonatorul concursului, pr. Silviu Jimborean, Inspector de tineret pentru județul Mureș, și a responsabilului de implemnetare, prof. Carmen Nicoară.

În 15 ianuarie s-a născut marele poet național Mihai Eminescu și tot această zi marchează Ziua Culturii Naționale, sărbătoare națională instituită prin Legea nr. 238/ 2010.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE