Inculpații din Dosarul ”Azilul Bărdești” eliberați sub control judiciar Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1318 Vizualizări

Inculpații din Dosarul ”Azilul Bărdești” eliberați sub control judiciar

Cei trei inculpați din Dosarul ”Azilul Bărdești” au fost eliberați sub control judiciar în data de 20 ianuarie 2024.

Cosmin Păpuc – administrator al Azilului Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești și angajat al Penitenciarului Târgu Mureș, Flavius Pascu – polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și Jolan Pascu – președintele Asociației Re-Min, sub egida căreia funcționa Azilul din Bărdești, au fost eliberați după expirarea ultimei prelungiri a măsurii arestării preventive luată în data de 22 decembrie 2023 de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Măsura eliberării sub control judiciar a celor trei inculpați din Dosarul ”Azilul Bărdești” a fost luată în conformitate cu prevederile articolului 236, alineatul 4 din Codul de procedură penală care prevede că ”durata totală a arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de 180 de zile.”

Acuzații grave

Cei trei sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional și trafic de persoane.

„La data de 28 iulie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane. Din cercetări a reieșit că, în anul 2020, bănuiții ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători. Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, ar fi fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei. La data de 27 iulie 2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea. În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica”, se arată într-un comunicat remis, anul trecut, de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

În cazul respectiv, autoritățile au identificat 56 de persoane cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.

Text: Alex TOTH

Foto: Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE