Home / Social / Sistemul medical din România nu e pregătit pentru refugiați
foto Agerpres
foto Agerpres

Sistemul medical din România nu e pregătit pentru refugiați

Distribuie

Asociația Moașelor Independente (AMI), organizație care oferă servicii de sănătate pentru femei, gravide, mame și nou-născuți, servicii medicale și navigare în sistemul medical pentru persoane vulnerabile și refugiate, arată că, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților, iar persoanele vulnerabile în continuare nu au acces la servicii medicale vitale și la servicii esențiale pentru sănătatea reproducerii.

Potrivit unui comunicat e presă remis de Asociație, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizațiilor civile și nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie. Serviciile specifice sănătății reproductive se obțin cu greu în spitalele și clinicile din România: consultații ginecologice, contracepție, servicii de întrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii și ecografii mamare, morfologii și screening fetal, nașteri naturale, sprijinul unei moașe, ajutor în alăptare și în înțărcare, educație prenatală, educație și consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului.

„În cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civilă din România s-a mobilizat exemplar și a făcut eforturi uriașe să ofere refugiaților serviciile de care au nevoie: traducători, informații despre sistemul medical, înscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donații de produse de primă necesitate și chiar sprijin financiar. La AMI avem o linie telefonică dedicată refugiaților, unde le răspundem la întrebările despre sistemul medical din România și îi ajutăm să se înscrie la medicii de familie și să acceseze serviciile bazate pe moașe și pe medici specialiști. Sunt multe persoane vulnerabile care în continuare nu se pot descurca fără ajutor. Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, adolescenții, femeile aflate într-o situație de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul nostru și nu au altă cale de a accesa serviciile medicale vitale de care au nevoie”, a declarat Irina Mateescu, moașă licențiată, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

„Costuri ridicate, lipsa specialiștilor, lipsa informațiilor și lipsa moașelor din sistemul public de îngrijire pre și post-natală și de planificare familială sunt probleme cu care se confruntă toate femeile din România zi de zi. Pentru femeile refugiate, intervine și bariera de limbă și toate acestea au un impact și mai grav. Știm că sistemul medical românesc este copleșit și avem cazuri de medici a căror frustrare de a nu avea condiții bune și suficient personal medical se răsfrânge asupra refugiaților, care sunt tratați cu ostilitate sau chiar refuzați. Sistemul medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților și nu oferă nicio alternativă acestor persoane. Unele femei aleg să se întoarcă în Ucraina pentru a naște, a face avort sau a beneficia de metode de contracepție”, a declarat Irina Mateescu.

În perioada septembrie 2023 – februarie 2024, Asociația Moașelor Independente a furnizat asistență medicală, servicii medicale cu moașa, servicii de sănătate reproductivă, contracepție, vaccinare, consiliere psihologică și suport pentru peste 4.000 de persoane, în cadrul proiectului #RefugeeHealthJourney, finanțat de CORE cu fonduri American Red Cross, pentru a facilita integrarea în sistemul de sănătate a persoanelor refugiate din Ucraina, în special femei și persoane vulnerabile.

În ultimii doi ani, asociația a furnizat pentru adolescenți și tineri servicii esențiale oferite de moașe, printre care educație pentru sănătatea reproductivă, educație pentru prevenirea abuzurilor și a violenței de gen, educație pre și postnatală, monitorizarea sarcinilor, a lăuziei și a nou-născuților, consultanță în alăptare, planificare familială și educație pentru vaccinare pediatrică și anti-HPV.

„Toate aceste servicii trebuie să fie accesibile tuturor persoanelor din România, iar statul român trebuie să integreze urgent serviciile bazate pe moașe în sistemul public de asigurări medicale, pentru ca moașele să poată preveni complicații și să contribuie la scăderea ratelor de mortalitate infantilă, maternă, cauzată de cancere feminine, scăderea sarcinilor și abuzurilor la adolescente, scăderea ratei de prematuritate.

Moașele pot crește nivelul de educație și de alfabetizare în sănătate al adolescenților, femeilor și întregii familii și societăți. Moașele pot îngriji mama și nou-născutul împreună, fără ca aceștia să fie separați inutil după naștere, în cazurile în care atât mama, cât și nou-născutul sunt sănătoși, pot crește rata nașterilor naturale și a alăptării, precum și rata vaccinării pediatrice și anti-HPV”, a mai susținut Irina Mateescu.

În total, de la începutul războiului din Ucraina, Asociația Moașelor Independente a furnizat sprijin și servicii pentru persoane refugiate și vulnerabile în peste 150.000 de cazuri.

 

De asemenea, verificati

Marius Dumitrescu. ”Cumpărând din Farmacia Socială, ajutaţi la creşterea fondului destinat cazurilor sociale”

Distribuie Una dintre cele mai frecvente imagini ale societății contemporane, este aceea în care un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.