Ce au discutat cetățenii din Tudor cu primarul Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 567 Vizualizări

Ce au discutat cetățenii din Tudor cu primarul

Soós Zoltán, primarul Municipiului Târgu Mureș, a participat la o întâlnire cu cetățeni din cartierul Tudor. Joi, 7 martie, de la ora 18:00, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, în jur de 60-70 de persoane din cartier l-au așteptat pe primarul Municipiului. 

La întâlnire au participat și alți reprezentanți ai administrației locale: Frunda Csenge, consilier local (UDMR), Portik Vilmos László, viceprimar (UDMR), Raul Matiș, director executiv – Poliția Locală, Florian Moldovan, directorul Serviciului Administrația Domeniului Public (ADP), Dorin Belean, director Direcția Școli, reprezentanți ai Aquaserv și ai Administrației serelor, parcurilor și zonelor verzi din cadrul primăriei. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai firmelor care se ocupă de curățenia stradală și de curățenia menajeră. 

„Este a doua oară când suntem în cartierul dumneavoastră. Aș dori să îi salut și pe colegii mei din aparatul Primăriei, cu care încercăm împreună să lucrăm pentru comunitate și să rezolvăm problemele care ajung la noi”, a spus Soós Zoltán în deschiderea întâlnirii cu cetățenii din cartierul Tudor. Apoi, a trecut în revistă principalele investiții realizate în Târgu Mureș în ultimii 3 ani. A subliniat reabilitarea blocurilor, modernizarea clădirilor în care funcționează școli și a scos în evidență achiziționarea de autobuze noi pentru transportul public. 

Soós Zoltán a amintit și despre un proiect privind extinderea Școlii „Tudor Vladimirescu”. „Este un proiect în derulare, dar durează 3 ani până se finalizează.” 

Principalele probleme ridicate de oamenii care au luat cuvântul sunt: situația locurilor de parcare, curățenia și starea trotuarelor, toaletarea copacilor și colectarea selectivă.

Parcări și garaje, mașini nemișcate

Primul cetățean care a luat cuvântul a fost nemulțumit de situația parcărilor și de faptul că este îngreunat accesul la garaje, din cauza mașinilor parcate în jurul blocurilor. 

„Locuiesc pe strada Înfrățirii, într-un bloc cu 4-5 scări. Sunt 130 de mașini. Toate aceste mașini intră în zona garajelor pe două străduțe mici. În situația dată, parchează foarte multă lume pe intrarea dinspre bulevard în curtea garajelor. Una dintre rugăminți ar fi să se delimiteze și marcheze intrarea în curtea garajelor, măcar de pe o parte.” 

Altă problemă, ridicată de aceeași persoană, este faptul că în curtea garajelor parchează ocazional mașini. Acesta fiind nemulțumit de faptul că accesul la garajul său e îngreunat din cauza unui „microbuz galben care e de 2-3 ani de zile pe locul respectiv”.

De asemenea, a vorbit și despre faptul că străzile sunt blocate de mașinile parcate pe margini. „Știu că nu sunt locuri de parcare, dar să căutăm soluții. Mă plimb prin cartier și, în plimbările mele cu nevastă-mea, am numărat cel puțin 200 de mașini, care sunt nemișcate de 2-3 ani.”

„Știu că sunt multe mașini care sunt nemișcate în cartiere, dar dacă proprietarul plătește taxele, iar mașina are toate actele în regulă, noi nu putem să îi interzicem să-și țină mașina. Numai în cazul în care nu mai sunt plătite taxele pentru o mașină și blochează circulația, atunci Poliția Locală Intervine”, a răspuns primarul.

„Legat de parcari, peste tot este o problemă arzătoare. Momentan avem 3 parcări pregătite. Una e deja în faza de licitație finalizată – în zona centrală, iar în Tudor avem, pe Aleea Hașeg, pregătită, anul acesta va fi licitată o parcare de 400 de locuri, și una în zona Dâmbu. În Tudor, a doua posibilitate ar fi chiar aici în Înfrățirii, lângă Pocloș, unde sunt garaje. În locul lor, dacă s-ar putea construi o parcare supraetajată ar rezolva iarăși problemele pe care le-ați semnalat. Atunci mașinile nu ar mai parca pe carosabil”, a adăugat Soós Zoltán. 

Apoi, a vorbit despre ideea introducerii unei taxe de tip abonament pentru parcările din cartiere. „Vrem să construim această parcare ca să oferim și alternativa, nu doar să solicităm taxa de parcare.”

Taxa de salubritate pentru apartamente goale

Al doilea cetățean, care a vorbit, a reclamat faptul că s-au redus numărul de întâlniri dintre asociațiile de proprietari și conducerea primăriei. „Am primit destul de greoi audiențele pentru a transmite doleanțele locatarilor.” Apoi, a vorbit despre toaletarea copacilor, despre care a susținut că nu continuă firesc. „Pe partea stângă avem toaletare, dar nu au mai continuat pe partea dreaptă.”

„Se pune întrebarea despre mașinile firmelor. Am o firmă în cadrul asociației, are opt angajați. Cei 8 angajați vin cu mașinile și practic 8 locuri de parcare sunt ocupate de firma respectivă. Firmă care e un apartament din cadrul asociației”, a mai spus. A vorbit și despre faptul că în urma unor lucrări efectuate de primărie a fost distrus spațiul verde întreținut de asociația de proprietari. 

În finalul intervenției sale a amintit și problema aplicării taxei de salubritate și în cazul apartamentelor goale. 

„Până anul trecut, era posibil să declarați zero”, a răspuns primarul. Apoi, a explicat că acest lucru nu mai e posibil din cauza sistemului ADI Ecolect. „Sunt 102 primării, din tot județul, înscrise acolo. Acum, trebuie să reîncepem hotărârea de consiliu și să adopte și celelalte 100 de primării. Anul ăsta, nu ne-a permis sistemul județean, dar vom reveni la reducerea introdusă în 2021. Atunci s-a introdus ca apartamentele goale, pentru unul dintre apartamente pentru cei cu mai multe proprietăți, să nu se plătească taxă. Eu sper ca în martie să fie aprobată decizia la nivel județean, în ADI Ecolect, iar în aprilie să votăm în Consiliul Local. Atunci, încă de anul acesta e posibil să nu mai plătească taxe cetățenii care au în proprietate un apartament care este gol.”

Nevoi pe spațiul public

O doamnă, care a luat cuvântul, s-a plâns de faptul că o deranjează iluminatul public stradal, pentru că îi bat becurile în geam și de faptul că nu este menținută curățenia în zona din spatele Pieței Dacia. „Lasă de dorit acest spațiu, aleea respectivă. Ar fi nevoie de un om gospodar care să facă curat acolo.” Apoi, s-a arătat revoltată de faptul că clienții unei crâșme din zonă își fac nevoile pe spațiul public, în apropierea unui loc de joacă pentru copii. „Ar fi nevoie de un WC public, ori să fie luată o măsură.”

Primarul i-a îndemnat pe cetățeni să dea dovadă de spirit civic și să intervină când observă cetățeni care fac mizerie. „Zilnic, chiar nu putem curăța fiecare teren de joacă. Avem 147 de locuri de joacă în oraș. (…) Cel mai important este dacă dumneavoastră observați pe cineva, să faceți și o poză cu persoanele respective, trimisă la Poliția Locală și mai repede intervenim așa. Spiritul civic contează mult.”

„Este obligația magazinelor să curețe trotuarele. Dacă anunțați Poliția Locală, poate să amendeze. În privința barurilor, ei au WC-urile lor, clienții nu ar trebui să-și facă nevoile afară”, a răspuns Soós Zoltán.

Au fost mai multe intervenții, pe care le vom reda în alte articole. De exemplu, un cetățean a solicitat instalarea unor parapeți antifonici și de protecție pe strada Maramureș. Și mai multe persoane au semnalat probleme în privința colectării selective a deșeurilor. În partea finală a întâlnirii cu cetățenii, primarul a vorbit și despre un plan de dărâmare a unui număr considerabil de garaje din Târgu Mureș.

La începutul evenimentului, Soós Zoltán le-a oferit câte o lalea doamnelor din sală.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE