Fericirea unei pensionare cu patru clase din Sânpetru de Câmpie: o colecție de peste 150 de cărți citite Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 606 Vizualizări

Fericirea unei pensionare cu patru clase din Sânpetru de Câmpie: o colecție de peste 150 de cărți citite

O femie în vârstă de 78 de ani din localitatea Sânpetru de Câmpie, județul Mureș, deține o bibliotecă impreionantă cu peste 150 de volume de carte, toate citite cu atenție și dragoste pentru literatură de către pensionară. Fostă muncitoare a Cooperativei Agricole de Producție (CAP), Olimpia Suceachi, este o bătrânică ce s-a remarcat prin colecția sa de cărți citite.

În vârstă de 78 de ani, pensionara cu patru clase a devenit cunoscută pentru plăcerea sa de a citi. De la romane polițiste semnate de Agatha Christie, până la opere de mare valoare scrise de Lev Tolstoi și Feodor Dostoievschi, bunica Olimpia spune că a citit tot ce i-a căzut în mână și că o va face până ce „dumnezeu i-a lua vederea”.

Olimpia Suceachi, cunoscută în comunitate drept Piuța lui Gobi, s-a născut în data de 1 aprilie 1946. A învățat doar până pe clasa a patra la Școala din satul Dâmbu, căsătorindu-se apoi la vârsta de 18 ani, ajungând să se pensioneze după mai bine de 35 de ani de muncă în cadrul CAP. De Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, dar și de Ziua Bibliotecarului, povestea cititoarei a fost făcută cunoscută de jurnaliștii de la Agerpres.

„Stăteam noaptea la lampă și citeam”

Bunica Olimpia Suceachi, sau tanti Piuța, cum i se spune în sat, este o cititoare înrăită, iar acum, la onorabila vârstă de 78 de ani se mândrește că citește zilnic fără să aibă nevoie de ochelari. Se remarcă din prima prin zâmbetul său molipsitor, prin faptul că este extrem de vorbăreață și amuzantă și pentru privirea ageră pe care o are. Simpatica bătrânică spune că, după ce a citit mai multe romane polițiste scrise de Agatha Christie, a devenit „mai atentă la gesturile suspecte ale celor din jur”, ba chiar a reușit să prindă în flagrant un individ care i-a furat portofelul unei femei, într-o farmacie.

Îmi place să citesc de când mă ştiu. Am citit romane de dragoste, Anna Karenina, Regina Margot, Colierul Reginei, am citit cărţi poliţiste. Dacă v-aş spune ce mi s-a întâmplat cu cărţile poliţiste… Mi-am rupt mâna într-o iarnă şi o trebuit să mă duc la Târgu Mureş să-mi pun mâna în ghips. M-am dus cu o vecină. Am stat în farmacia mare şi am văzut acolo, cât stăteam la rând cu vreo opt persoane, că după o domniţă bătrână era un bătrânel, dar la îmbrăcăminte nu se potriveau ca se fie pereche. Şi mi-am fixat ochii pe ei de când au venit şi s-au dus la casă. De ce merge ăla după bunicuţa? Şi numai îl văd că îi bagă mâna în geantă la bunicuţă, să-i ia banii. Şi atunci ce să zic? Zic „doamnă, vă ia banii!”. Şi atunci doamna de la casă o sărit şi i-a luat banii. Doamnele de la farmacie m-au întrebat: „dar, tanti, cum ai observat?”. Zic: „să vă spun drept că am citit şi cărţi poliţiste”. Citind, înveţi foarte multe. Şi l-o prins şi a plâns bunicuţa, săraca, şi mi-a zis că n-am avut numai ăştia opt lei. Şi atunci m-am bucurat”, le-a povestit tanti Olimpia celor de la Agerpres.

Femeia a avut trei copii, dintre care doar doi mai sunt în viață. Bătrânica se mândrește cu fii săi, unul muncește în contabilitate șiar celălalt este operator la Bosch. Cărțile i-au „ținut de urât” în momentul în care cel de-al treilea copil a plecat dintre noi. S-a pensionat înainte de anul 2000, iar primele cărți citite cu drag le-a cumpărat cu ani în urmă, de la librăria din Sărmașu, își aduce ea aminte. Văzând cât de pasionată este de literatură, cunoscuții acestiea au început să îi aducă, cu fiecare ocazie specială câte o carte, până ce a ajuns la impresionanta colecție de 150 de cărți citite, „unele chiar de mai multe ori”, spune fericită și mândră bunicuța.

Trăiam cele scrise, dramele. Stăteam noaptea la lampă şi citeam şi plângeam de necazul din „Coliba unchiului Tom” sau la Anna Karenina”, afirmă tanti Olimpia. Singura supărare a ei este că nu a reușit să își atragă prietenele cu care muncea pe vremuri la CAP în vraja literaturii.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: agerpres.ro – Dorina Matiș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE