28 aprilie, Ziua Mondială a SSM Social
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 214 Vizualizări

28 aprilie, Ziua Mondială a SSM

28 aprilie este „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă”. Acest eveniment e organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii (OIM) încă din anul 1919 și aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a  acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale. Această campanie de conștientizare este menită să atragă atenția, la nivel internațional, asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.

Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.

În multe locuri din lume, autorităţile naţionale, sindicatele, organizaţiile lucrătorilor şi organizaţii ale serviciilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii organizează diverse activităţi pentru a sărbători ziua de 28 aprilie. Astfel, se dorește ca toate acțiunile ce se organizează pentru acest eveniment să mărească conștientizarea oamenilor cu privire la activitatea de prevenire şi promovare a unei culturi în domeniul SSM ce poate ajuta la reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.

Ziua de 28 aprilie este și Ziua Internaţională de Comemorare a lucrătorilor accidentaţi şi decedaţi în muncă, organizată pretutindeni de către organizațiile sindicale, încă din anul 1996.

Organizația Internatională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și că se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnaviri profesionale. De asemenea, în urma accidentelor de muncă, cât și a practicilor incorecte de muncă, se estimează că în fiecare an se produc peste 2,3 milioane de decese din cauza accidentelor de muncă și a vătămărilor profesionale, o cifră alarmantă, fiind comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de mare avengură dintre națiuni. Pe baza acestor estimări ale OIM, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare la locul de muncă.

Aceasta statistică negativă a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin constientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor masuri eficiente de prevenire și protectie la locurile de muncă.

Instituțiile abilitate din România, împreună cu specialiștii SSM organizează periodic evenimente destinate atât angajatorilor cât și a personalului salariat, cu atribuțiuni în domeniul S.S.M., cu scopul de informare si instruire pentru prevenirea accidentelor de muncă (a se vedea evenimentele organizate pe parcursul anului 2020, pe platforma informatică ssm.ro).

Reprezentanții SSM cunosc cel mai bine realitățile de la locul de muncă. Ei sunt mai bine instruiți și mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare zi și identifică riscurile cu mult înaintea celor din conducere: de la evidențierea riscurilor folosirii substanțelor periculoase, preocupări legate de stress, identificarea problemelor musculo-scheletice cauzate de efortul depus sau a problemelor cauzate de violența și hărțuirea la locul de muncă, munca în temperaturi extreme s.a. Lucrătorii nu numai că devin mai conștienți de aspectele legate de siguranță, dar prezența reprezentanților S.S.M. în cadrul companiilor oferă încredere lucrătorilor să vorbească și să ridice probleme de sănătate și siguranță, potrivit informațiilor furnizate de site-ul Institutului Național de Sănătate Publică

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE