Care sunt românii ce se pot pensiona cu cinci ani mai devreme față de vârsta standard Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1617 Vizualizări

Care sunt românii ce se pot pensiona cu cinci ani mai devreme față de vârsta standard

Veste bună pentru pensionari. Românii care au contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani (bărbații), respectiv 37 de ani (femeile), vor putea să se pensioneze cu cinci ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbați și 62 pentru femei.

Există opţiunea românilor de a se pensiona anticipat dacă îndeplinesc condiţia de a avea 40 ani contributivi, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Cu alte cuvinte dacă avem un bărbat care şi-a început activitatea la 20 ani şi doreşte să se pensioneze anticipat la 60 ani, limita de vârstă la bărbaţi în sistemul public fiind de 65 de ani, se poate pensiona la 60 ani fără nicio penalitate datorită prevederilor noii legi”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a mai precizat că inclusiv românii care au un stagiu de cotizare mai mic, de 35 de ani, vor putea beneficia de pensie anticipată, însă vor primi o pensie mai mică. „Pentru pensionarea anticipata penalizarea scade de la 30% cât era în legea 263/2010, iar pe noua lege penalizarea e de 24%, adica mai mică”, declară Simona Bucura Oprescu.

De asemenea, cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă se pot pensiona între patru și șase luni mai devreme pentru fiecare an lucrat în condițiile respective, ce vor dispărea din lege începând cu anul 2035. „Mamele vor ieşi la pensie mai devreme. Până la şapte copii primesc o reducere de şase luni pentru fiecare copil născut sau adoptat. Algortimul nu se mai aplică de la al optulea copil – se pensionează cu trei ani şi jumătate mai repede”, a mai spus aceasta.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE