FOTO – Triplă sărbătoare în Târgu Mureș: Ziua Europei, a Independenţei de Stat a României şi a Victoriei Naţiunilor Unite Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 617 Vizualizări

FOTO – Triplă sărbătoare în Târgu Mureș: Ziua Europei, a Independenţei de Stat a României şi a Victoriei Naţiunilor Unite

Instituţia Prefectului judeţului Mureş, Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș, au organizat vineri, 10 mai, o ceremonia militară dedicată sărbătoririi zilelor de 9 și 10 mai, momente în care au fost marcate Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite. Evenimentul a avut loc la ora 11:00, la Cimitirul Eroilor din Târgu Mureș.

În cadrul evenimentului a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, au luat cuvântul reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei locale şi judeţene şi s-au depus coroane de flori. Ceremonia s-a încheiar cu o scurtă defilare a gărzii de onoare.

Îninte de începerea ceremoniei religioase, prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a făcut onorurile salutând soldații din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Garnizoanei Militare Târgu Mureș. Ulterior, preotul militar din cadrul Garnizoanei Militare mureșene a susținut o slujbă religioasă de pomenire a tuturor celor care au luptat pentru independența româniei și pentru ocrotirea soldaților români.

Istoricul Anca Șincan, cercetător al Institutului de Cercetări Socio-Umane Gheorghe Șincai Targu Mures

Este dificil pentru un istoric să reducă la câteva minute o comemorare a trei date semnificative din istoria țării și a Europei. Celebrăm zilele acestea independența României cu încheierea De-al Doilea Război Mondial și începuturile acestui organism politic, social,economic și cultural din care de 17 ani face parte și România, Uniunea Europeană. Care ar putea fi firul roșu care leagă toate aceste sărbători? Și cum am putea să vorbim de evenimente aflate la distanță de aproape un secol? Ei bine, putem, pentru că țara noastră este clădită astăzi pe baza acestor celebrări naționale și europene. Îi cereți, astfel, unui istoric, să reducă la cel mai mic numitor comun aceste evenimente, dar dacă asta s-a cerut de la mine, aș vrea să vă vorbesc astăzi despre oameni. Aceste evenimente istorice s-au întâmplat unor personalități care și-au pus viața politică și soarta în slujba umanității, a națiunii și creării unui organism politic care să facă un alt război european imposibil. În istoria României, Regele Carol își va păstra mereu imaginea de modernizator, dispus nu doar să conducă oștile, cât și să negocieze viitoarea existență a unei națiuni, fiind o personalitate fundamentale a națiunii românești, creând o Românie mare, întregită. La capătul celălalt al cronologiei celebrării acestor zile, se află doi europeni providențiali care ne-au oferit o viziune despre o lume care se opune categoric fascismului și totalitarism. Cei doi oameni politici francezi, vor lăsa orgoliile naționale în urmă, și în umbra războiului rece vor negocia cu Germania începutul Uniunii Europene. În istoria României și Europei nu există doar momente cruciale ci și oameni providenciali. Ca istoric, îmi fac datoria de a-i celebra astăzi chiar și pentru simplu motiv că aceste personalități îmi permit să urez La mulți ani România, La mulți ani Europa!”.

Ciprian Dobre, Prefectul județului Mureș

Astăzi noi ne „întâlnim”, în sens simbolic, cu cei care au creat România. Oameni care au călcat peste propriile orgolii, gândind pentru mentalitatea colectivă, pentru ceea ce e mai bine pentru noi toți, nu doar pentru ei ca indivizi. Așa a fost posibilă și câștigarea războiului împotriva extremismului nazist și fascist, așa a fost posibilă și crearea Uniunii Europene, așa a fost posibilă și instaurarea Monarhiei în România. Au existat foarte mulți care spuneau că cei care au gândit viitorul înfăptuirii unei țări că sunt trădători de neam și că România nu are nevoie de un rege străin, atunci când a pășit regele Carol I, pentru prima dată pe pământ românesc. Acei oameni nu au rămas în istoria noastră, ci au rămas oameni care s-au zbătut ca România să fie ce este ea astăzi. Crearea Uniunii Europene, apartenența României la aceste valori europene, a creat premisele ca Republica Moldova să facă și ea, cât mai curând posibil, din Uniunea Europeană. Aceste deziderate trebuie reiterate! Astfel încât, să fim de nezdruncinat, atunci când alte valori, de pildă cele extremiste, vor dori să pună iar stăpânire pe țara noastră. Vă felicit pe toți, și vă rog să transmiteți, în această zi sfântă în care România și-a dobândit independența, familiilor voastre omagiile noastre ale civililor și toate urările de bine. Vă urez tuturor La mulți ani!”.

Depuneri de coroane de flori din partea oficialităților

Manifestarea a fost apoi continuată cu depunerea de coroane și jerbe de flori în fața Monumentului eroilor căzuți din Cimitirul Eroilor. Coroanele memoriale au fost depuse în numele instituției Prefectului județului Mureș, al Primăriei municipiului Târgu Mureș, al Consiliului Județean Mureș și al Garnizoanei Târgu Mureș.

Defilarea organelor de protecție ale județului Mureș

În final, evenimentul a fost pus la loc de cinste în inimile tuturor celor prezenți, fiind desăvârșit cu defilarea gărzii de onoare.

Text & foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE