FOTO/VIDEO – Dans și voie bună în mijlocul târgumureșenilor: „Dansul este pentru toți” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 666 Vizualizări

FOTO/VIDEO – Dans și voie bună în mijlocul târgumureșenilor: „Dansul este pentru toți”

Peste 1.000 de dansatori profesioniști și „jucăuși” din ansambluri populare din județul Mureș au făcut spectacol luni, 29 aprilie, în Piața Teatrului din municipiul Târgu Mureș, ocazie unică-n an, prin care au marcat Ziua Internațională a Dansului. Evenimentul organizat de reprezentanții Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul” a prezentat în fața urmăritorilor care s-au strâns în număr mare în centrul orașului momente artistice populare, dansuri moderne, street-dance, momente acrobatice, hip-hop, stiluri de dans supranumite „latino” (bachata, salsa, tango) și un moment special creat de cei de la Building Bridges Dance Mureș, număr de dans realizat de persoane aflate în scaun cu rotile.

Directorul artistic al Ansamblului Artisitc Profesionist „Mureșul”, Barabási Attila Csaba, a declarat pentru cotidianul Zi de zi că anul acesta, asemeni anilor trecuți, s-au alăturat flashmob-ului peste 1.00 de dansatori din toate categoriile de dans, care s-au bucurat alături de târgumureșeni de o zi importantă care serbează mișcarea, eleganța, tradiția și frumosul.

Ansamblul Mureșul s-a lansat, pe partea aceasta de evenimente specifice Zilei Internaționale a Dansului, de mai bine de 10 ani. Am început în anul 2014 să organizăm flashmoburi doar cu dansatorii Ansamblului Mureșul, atât cu cei de la secția română cât și cu cei de la secția maghiară. La început erau evenimente restrânse sub forma de flashmoburi în stațiile de autobuz, la Platoul Cornești și în piețele din municipiu. După ce a trecut pandemia ne-am gândit să facem un flashmob mai mare decât ceea ce am făcut până acum. În 2021 ne-am decis să invităm un număr mai mare de dansatori și ne-am propus să fim cel puțin 500 de jucăuși, dar după ce am început organizarea am realizat că vom fi mult mai mulți, atașându-se între timp mai mult decât ne-am propus. Am ajuns, astfel, ca în 2024 să avem cel mai mare număr de momente artistice și dansatori de până acum”, ne-a explicat Barabási Attila Csaba.

Evenimentul a început cu dansatorii mai multor școli de dans din județ, de diferite vârste, care au demonstrat celor prezenți că nu contează nici vârsta, nici stilul de dans pe care îl practici, important este să te miști și să te simți bine în timp ce o faci. Același lucru ni l-a spus și una dintre dansatoarele echipei de dans Buildin Bridges Dance, Lukacs Tunde, care este membră a grupului de mai bine de cinci ani.

Pentru mine acest eveniment este o şansă pentru a demonstra oamenilor ce înseamnă că o persoană cu dizabilitate să fie capabilă să savureze viaţa exact ca celalte persoane. Este o mândrie să fac parte din această trupă. În viaţă nimic nu este greu, totul stă în dorință și dăruire. Dansul îţi dă voioşie, să dansezi înseamnă să iubeşti viaţa”, a spus aceasta.

Punctul central al evenimentului a fost reprezentat de dansurile oferite de secţiile română şi maghiară a Ansamblului cărora li s-au alăturat apoi reprezentanţii celorlalte ansambluri din judeţ.

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua internaţională a dansului, în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Text & foto: Lorena PINTILIE

Video: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE