Rudolf Moca. ”Un Om, o viață, un destin”… Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 376 Vizualizări

Rudolf Moca. ”Un Om, o viață, un destin”…

În sala de festivități a Școlii Generale Iernut ne-am bucurat de Florii și  am sărbătorit lansarea volumului ”Un Om, o viață, un destin” a cunoscutului om de cultură domnul Rudolf Moca. Activitatea a fost moderată de conf. univ. dr. psih. Maria Dorina Pașca și onorată de prezența domnului Nicolae Baciuț, scriitor și editor, a sculptorului Ioan Astăluș și a poetului Răzvan Ducan, dar și a altor cunoscuți autori de carte iernuțeni (Cornel Mărginean, Alexandru Mărginean, Victor Țițiu, Gheorghe Andreica, Vasile Cornea), rude, dascăli și preoți, mulți prieteni ai domnului Rudy Moca.  

Invitații au evocat momente din viața actorului care a interpretat peste 600 de roluri, timp de 42 de ani, în lumea întreagă, regizorului, scenografului și profesorului, activistului cultural și omului de televiziune și radio, poetului și autorului a două volume „O picătură de viață” și „Romii, oamenii focului”.

Cu respect și admirație pentru cel ce „este o bijuterie de om, nu știi dacă să-l porți în inimă sau să-l lași într-un colțișor al sufletului, tăinuit, ca pe-o comoară de neprețuit” (Demeter Zoltan), au luat cuvântul, pe rând, invitații, nu criticând, nici comentând pagini din cartea tocmai apărută, ci povestind momente de neuitat petrecute alături de el. De la învățăceii  din echipa de teatru, la profesorii de limba română, preoți și vecini, cu toții au adăugat amintiri care au considerat că trebuie să le împărtășească tuturor celor prezenți. Doamna Monica Pop a subliniat că prin cultură și educație domnul Moca s-a ridicat deasupra majorității membrilor etniei din care face dânsul parte, etnie remarcată de regina Maria a României prin frumusețea și pitorescul veșmintelor țigănești. Dânsa și-a exprimat părerea că prin studiu și prin stimă de sine, asemeni unui alt cunoscut rrom – Gelu Duminică, Rudolf Moca se poate alătura cu mândrie  oamenilor de cultură ai României.

Dana GURGHIAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE