Home / Invatamant / EXCLUSIV. Proiect pentru un cămin de 5 stele pentru studenţii Universităţii „Petru Maior”

EXCLUSIV. Proiect pentru un cămin de 5 stele pentru studenţii Universităţii „Petru Maior”

Distribuie

Conducerea Universității „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureș intenționează să obţină reînnoirea autorizației de construcție pentru finalizarea construcției unui căminul studențesc, prin proiectul „Servicii de expertiză tehnică, actualizare proiect tehnic și întocmire caiete de sarcini și întocmire documentație în vederea obținerii autorizației de construcție pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții „Construcție cămin studențesc cu 432 de locuri în Livezeni, județul Mureș”, informează www.licitatiepublica.ro.

Lucrările, demarate în 2010

Construcția căminelor a fost început acum opt ani, în 2010, dar din cauza unor probleme și anume intrarea în insolvență a firmei constructoare, căminele nu au fost finalizate. Astfel, studenții UPM beneficiază în prezent de două cămine unde sunt câte patru sau chiar cinci studenți într-o camera, cu bucătărie și băi comune.

În cazul în care construcţia se va finaliza, studenţii vor beneficia de condiții mult mai bune, “apropiate de condițiile hoteliere”, după cum ne-a spus prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul UPM.

„S-a început obținerea avizelor în anul 2008, construcțiile propriu zise au început în anul 2010. Este vorba de un cămin pentru studenți, pentru 432 de persoane, cu un grad de confort sporit. E vorba de camere ca niște garsoniere unde studenții vor avea condiții apropiate de condițiile hoteliere, cu baie, cu bucătărie”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Rectorul UPM a făcut şi un scurt istoric al proiectului, care a demarat în urmă cu opt ani.

„În momentul de față, din cauza unor probleme ale antreprenorului care s-a ocupat de construcție, firma Izorep, care a intrat în insolvență, ne-am blocat cu partea de construcție. Între timp, a expirat autorizația de construcție, suntem în faza finală de reînnoire a autorizației de construcție și sperăm că în acest an vom face pași importanți în finalizarea acestui complex de cămin. Este vorba de două clădiri legate între ele. Avem și resursele financiare, doar suntem constrânși de problemele de legalitate și anume reînnoirea autorizației de construcție. Trebuie obținute foarte multe autorizații. Ne încurcă într-un fel și faptul că pe acolo a apărut un element nou de construcție, și anume drumul ocolitor al orașului Târgu-Mureș, care a intervenit peste drumul nostru de acces. Suntem în tratative cu CNADR ca să găsim o soluție legală pentru că în acest moment ni s-a tăiat o parte din drumul de acces. Sunt lucruri rezolvabile, sigur că în termenele în care se rezolvă noi facem toate demersurile necesare. Mai mult ca sigur că în acest an reluăm  lucrările la complexului cămine”, a subliniat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Când va fi gata complexul?

„Noi avem resurse financiare pentru construcția propriu zisă, după aceea va trebui să vedem pentru celelalte elemente ca Ministerul să ne ajute din punct de vedere financiar pentru mobilarea căminelor, cu existența resurselor financiare în maximum doi ani de zile am putea finaliza”, a arătat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Interes pentru studenţi străini

Un alt obiectiv al conducerii UPM este ca în viitor să crească numărul de studenţi din străinătate la programele de studii în limbi străine, obiectiv aflat în strânsă legătură cu finalizarea căminului.

„Unul dintre elementele care sunt foarte importante pentru noi, am început deschiderea unor programe de studii cu predare în limbi străine și începem să aducem un număr tot mai însemnat din studenți din străinătate. Una dintre condițiile că ei să vină este să le asigurăm condiții de cazare decente. Cele două lucruri se leagă, deci suntem foarte interesați pentru că aducerea de studenți străini la noile programe de studii cu predare în limbi de circulație internaționale este într-un fel condiționată de asigurarea condițiilor decente de cazare”, a afirmat rectorul Universității „Petru Maior”.

GÁLL Boglárka

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

1 comentariu

  1. Unde nu-i cap, vai de picioare. Daca aveati intentia de a construi un campus functional, de ce nu ati parafat cu primaria livezeni sau tg mures pentru a va asigura un acces generos la camine si sa nu dea autorizatii de construire care cum il taie capul in zona aceea. Ca si centura stagneaza sau are un traseu sinuos ca de curse din cauza caselor care au aparut ca ciulercile, in loc sa fie dezvoltat un plan normal si logic de dezvoltare. Sunt curios, cu transport local ati vorbi pentru macar o linie care sa deserveasca studentii? Abonamentele nu sunt valabile pe liniile panov livezeni sau tg mures miercurea nirajului. Cand vor fi gata caminele, iarasi va veti scarpina in cap?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.