Home / Slider / VIDEO EXCLUSIV! Dezbateri fără rezultat în CL Târgu-Mureş. 65 de familii din Pandurilor 44-46, aproape să rămână în frig şi fără curent electric!

VIDEO EXCLUSIV! Dezbateri fără rezultat în CL Târgu-Mureş. 65 de familii din Pandurilor 44-46, aproape să rămână în frig şi fără curent electric!

Distribuie

Aleşii locali ai municipiului Târgu-Mureş au respins marţi, 27 februarie, într-o şedinţă de lucru, proiectul de hotărâre în regim de urgenţă care viza modificarea Hotărârii Consiliului Local 127/2012 privind aprobarea condiţiilor de acces şi a criteriilor de ierarhizare stabilite prin punctaj în vederea repartizării locuinţelor situate în Bulevardul Pandurilor nr. 44-46. Concret, proiectul de hotărâre viza prelungirea contractelor de închiriere ale chiriaşilor, demers urgentat de faptul că la data de 1 aprilie 2018 expiră contractele de închiriere pentru un număr de 65 de familii, care riscă să rămână fără curent electric şi gaz metan începând cu data respectivă.

Ce prevede expunerea de motive

Potrivit expunerii de motive, document întocmit de directorul SC Locativ SA, Ovidiu Moldovan, în vederea implementării strategiei locale de dezvoltare în domeniul social şi asigurarea de locuinţe pentru anumite categorii sociale, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 91/2012, au fost achiziţionate în proprietatea municipiului Târgu-Mureş un număr de 136 unităţi locative situate în Bulevardul Pandurilor nr. 44-46, cu următoarea structură: 65 de apartamente cu două camere şi 71 de apartamente  cu o cameră.

„Prin Hotărârea Consiliului Local 127/2012 s-au aprobat condițiile de acces și a criteriilor de ierarhizare stabilite prin punctaj, în vederea repartizării locuințelor situate în Bulevardul Pandurilor nr. 44-46. La articolul 1 din Hotărârea Consiliului Local s-a prevăzut că închirierea se va face pe o perioadă de cinci ani. Având în vedere faptul că începând cu data de 1 aprilie 2018 expiră termenul de cinci ani pentru primele contracte de închiriere, se impune adoptarea unei hotărâri în vederea reglementării situației. Astfel, propunem modificarea articolului 1 din Hotărârea Consiliului Local 127/2012 în sensul eliminării perioadei de contract de cinci ani”, a precizat Ovidiu Moldovan.

Győrfi Julia: „Ar trebui totuşi să dezbatem puţin”

Discuţiile din plenul Consiliului Local Târgu-Mureş au fost atât pro, cât şi împotriva proiectului.

Consilierul local Győrfi Julia (POL) a solicitat amânarea proiectului din mai multe considerente, unul dintre acestea fiind nediscutarea lui în Comisii.

„Dumneavoastră spuneţi că nu se modifică nimic, dar probabil că noi dorim să modificăm câte ceva”, a afirmat Győrfi Julia.

„Cred că ar trebui totuşi să dezbatem puţin şi mai avem până în aprilie timp, putem să dezbatem în două comisii de specialitate cel puţin”, a mai propus Győrfi Julia.

Călin Moldovan: „65 de chiriaşi rămân fără contract”

Impactul unei eventuale amânări sau respingeri a proiectului a fost punctat de consilierul local Călin Moldovan (PNL).

„65 de chiriaşi din aceste blocuri rămân fără contract de închiriere al imobilului respectiv, din considerentul în care fără o prealabilă prelungire a contractului de închiriere se sistează de către Electrica furnizarea curentului electric în apartamente, şi de către E.ON, la fel, serviciile”, a menţionat Călin Moldovan.

Mark-Christiann Hermann: „Haideţi să nu mai facem „pe repede înainte”

În luările sale de cuvânt, consilierul local Mark-Christiann Hermann (POL) s-a declarat împotriva urgentării luării unei decizii şi a insistat asupra organizării unei dezbateri publice pe tema respectivă.

„Eu nu am văzut, ca şi ales local, până în ziua de astăzi, o listă cu persoanele care au închiriat nişte imobile în aceste două clădiri. Şi cu scuzele de rigoare, vreau să văd cine închiriază, cine locuieşte acolo, pe baza a căror criterii s-au atribuit acele locuinţe. Haideţi să nu mai facem „pe repede înainte”, avem o şedinţă ordinară şi în luna martie, consider că proiectul trebuie să stea în dezbatere publică şi să adoptăm o decizie justă, corectă, şi dincolo de toate echitabilă în raport cu toţi cetăţenii acestui oraş”, a spus Mark-Christiann Hermann, care a propus şi un amendament care să prevadă prelungirea cu maxim trei luni a contractelor de închiriere şi stabilirea în termen de o lună şi jumătate a noilor criterii de atribuire ale locuinţelor.

Radu Bălaş: „Ceva e putred în Danemarca din Bulevardul Pandurilor”

Cel de-al treilea consilier local reprezentant al POL, Radu Bălaş, a cerut refacerea fişelor de evaluare ale tuturor chiriaşilor, în ideea în care în ultimii cinci ani în situaţiile familiilor respective au intervenit anumite modificări.

„Solicit celor de la Locativ SA să ne trimită pe e-mail lista tuturor persoanelor care ocupă aceste apartamente pe Bulevardul Pandurilor nr. 44-46”, a afirmat Radu Bălaş, care a tras şi o concluzie, respectiv că „Ceva e putred în Danemarca din Bulevardul Pandurilor”.

Peti Andras: „În hotărâre nu scrie dacă noi prelungim sau repartizăm”

În opinia consilierului local Peti Andras (UDMR), contractele de chirie ar trebui prelungite cu maxim cinci ani, cu condiţia ca respectivii chiriaşi să îşi achite la zi obligaţiile financiare.

„Cred că astăzi dezbaterile noastre politice ar trebui să se ducă în ideea de a menţine aceste familii, aceşti copii, în oraşul lor natal. Scopul nostru acesta ar trebui să fie. Atunci, pentru aceasta ce trebuie să facem? Să stabilim un termen maxim, şi eu propun ca la articolul 1 să modificăm şi să completăm că aceste contracte se prelungesc cu maxim cinci ani, dar cu respectarea acelor principii enunţate de domnul director, în cazul în care cineva este rău platnic, aceste perioade intermediare sunt mai scurte, la cei care plătesc bine, la termen, chiriile, termenul de închiriere să fie mai larg”, a menţionat Peti Andras.

„În hotărâre nu scrie dacă noi prelungim sau repartizăm aceste locuinţe. Adică, cumva lăsam la opţiunea celui care va interpreta hotărârea”, a mai spus Peti Andras, chiar înainte de votul final, când a cerut, tardiv, amânarea votului pentru clarificarea respectivei dileme.

Sergiu Papuc: „Acesta e nivelul dezbaterii la care suntem!”

Pe lista vorbitorilor s-a aflat şi viceprimarul Sergiu Papuc (PSD), care şi-a manifestat nemulţumirea vis a vis de nivel scăzut al dezbaterii şi a tras un semnal de alarmă în privinţa perioadei scurte de timp rămasă până la expirarea contractelor.

„Cu tristeţe constat că ajungem să dezbatem astăzi, noi, 20 de oameni, soarta a 65 de familii. Asta facem noi astăzi. Cu asta ne ocupăm noi în Consiliul Local! Acesta e nivelul dezbaterii la care suntem! Şi în 29 martie, dacă vom adopta hotărârea în ultima joi din lună, nu vor avea timp oamenii să îşi facă contractele pentru că la 1 expiră contractele. Electrica, gaz, dacă dumneavoastră credeţi că acele contracte se fac într-o zi toate, atunci, nu ştiu…”, a afirmat Sergiu Papuc, care a îndeplinit şi funcţia de preşedinte de şedinţă.

Ovidiu Moldovan (Locativ): „65 de chiriaşi, fără utilităţi din 1 aprilie”

Pe parcursul dezbaterii, directorul SC Locativ SA, Ovidiu Moldovan, a luat cuvântul de mai multe ori, la solicitarea aleşilor locali, făcând de fiecare dată diverse precizări.

„Nu se modifică niciun criteriu şi anume hotărârea veche de acum cinci ani, cea din 2012, modificată în 2013, prevede clar anexa privind criteriile prin care se dau aceste locuinţe. Acele criterii nu se modifică. Iniţial, când s-au achiziţionat aceste locuinţe şi s-a decis închirierea lor, termenul limită maxim pentru care cineva putea să stea acolo era de cinci ani. Necesitatea urgenţei este menţionată şi în material, respectiv faptul că la 1 aprilie expiră pentru o mare parte din chiriaşi acea perioadă de cinci ani. Mai exact, pentru 65 dintre ei. Practic, la 1 aprilie vom fi în situaţia în care 65 dintre ei, din 136, să nu le prelungim contractul, ceea ce creează din nou probleme pentru contractele de utilităţi şi aşa mai departe”, a susţinut Ovidiu Moldovan.

Directorul SC Locativ SA a mai explicat că proiectul de hotărâre aflat în mapa aleşilor locali nu are ca scop repartiţia locuinţelor, ci doar prelungirea contractelor de închiriere.

„Toate locuinţele, şi ANL şi locuinţe sociale, şi aici, punctajul este pentru a se crea o ierarhie în ce priveşte repartiţia. Noi nu punctăm şi astăzi şi facem clasamente care e mai bun, sau care are doi copii îi spunem „ieşi afară”. Punctajele, dacă citiţi cu atenţie, sunt pentru repartiţie, pentru a se face un clasament”, a afirmat Ovidiu Moldovan.

Totodată, directorul SC Locativ SA a mai susţinut că actualii chiriaşi nu pot fi evacuaţi dacă punctajul obţinut în urmă cu cinci ani a scăzut, motivând acest lucru prin faptul că realizarea unui clasament pe bază de punctaj se face doar în anumite perioade, anunţate public de Primăria municipiului Târgu-Mureş.

„Toate criteriile şi punctajele se iau în considerare în momentul realizării unui clasament pentru repartiţie. La fel e şi la ANL. Nu există de exemplu un criteriu un prag maxim de venit. Dacă ai venit de peste 5.000 de lei, pleci. Citiţi vă rog criteriile! Pentru toate locuinţele există o perioadă în care se depun solicitările la Primărie. Criteriile nu se updatează din două în două zile. În momentul în care se depune cererea la Primărie, cu toate documentele, în momentul respectiv se face un clasament şi se publică o listă pe site cu lista de priorităţi. Criteriile, repet, sunt luate în considerare în momentul repartiţiei, nu de fiecare dată la prelungirea contractului”, a arătat Ovidiu Moldovan.

9 voturi pentru, 3 împotrivă şi 8 abţineri

La votul final, proiectul a fost respins, neîntrunind numărul suficient de voturi.

Au votat pentru: Theodora Benedek (PNL), Constantin Bogoşel (PSD), Dumitru Pavel (PNL), Călin Moldovan (PNL), Dumitru Matei (PNL), Vasile Miculi (PNL), Makkai Grigore (UDMR), Sergiu Papuc (PSD) şi Sebastian Pui (PSD).

S-au abţinut: Bako Szabolcs (UDMR), Csiki Zsolt (UDMR), Furo Judita (UDMR), Kovács Lajos (UDMR), Magyary Elod (UDMR), Mozes Levente (UDMR), Peti Andras (UDMR) şi Szászgáspar Barnabás (UDMR).

Au votat împotrivă: Radu Bălaş (POL), Győrfi Julia (POL) şi Mark-Christiann Hermann (POL).

Nu au participat la vot: Bakos Levente (UDMR), Cristian Bratanovici (PSD) şi Radu Todoran (PNL).

Alex TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

1 comentariu

  1. Cum adica *locuinte subventionate????? Ce subventii?????? Suntem chiriasi cu chiria lunara de 234 euro ,plus toate utilitatile pentru furnizarea energiei electrice, ptr gaze, proiect ptr gaz, ect. noi am platit cand ne-am mutat in apartamente. Nu era lumina , gaz !!!!!!! Si acum vorbiti de compatibilitate??? Cinci ani am fost compatibili, acum urmeaza sa ne dati afara ,ptr ca vreti ptr altii apartamentele gata dotate??? Ptr interfon ,ptr cutiile postale ptr toate noi am platit !!! Plus sa nu uitam si de 1500 ron avans cea ce insemna in 1013 aproape doua salarii aceasta suma. Nu va e rusine?????????????Si acum dezbateti??????? Avem familii, copiii, asa ne ajutati? In loc sa scadeti chiria dupa cinci ani, nici voi nu stiti ce sa faceti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.