Home / Invatamant / Liceenii, invitaţi să dezbată „la ceas de Centenar”

Liceenii, invitaţi să dezbată „la ceas de Centenar”

Distribuie

Elevii claselor IX-XII din jueţul Mureş sunt invitaţi să se înscrie la „Tinerii dezbat la ceas de Centenar”, concurs cu premii pe tema Marii Uniri din 1918. Detalii despre această inedită iniţiativă am aflat de la lect. univ. dr. Mihaela Daciana Natea, director al Departamentului de Istorie și Științe Politice din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, una din instituţiile partenere ale proiectului.

Reporter: Care sunt resorturile, respectiv premizele pentru organizarea unor dezbateri despre Centenarul României?

Lector univ. dr. Mihaela Daciana Natea: În primul rând, trebuie remarcat faptul că acest proiect s-a născut prin conlucrarea mai multor instituții: Biblioteca Județeană Mureș prin doamna director dr. Monica Avram, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române din Târgu-Mureș prin domnul director, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureș prin subsemnata, director al Departamentului de Istorie și Științe Politice, Arhivele Naționale Mureș prin domnul director dr. Peter Moldovan, Muzeul Județean Mureș prin domnul director adjunct Virgil Pană și Inspectoratul Școlar Județean Mureș prin domnul inspector Constantin Bogoșel. Prin acest proiect ne propunem să le oferim oportunitatea elevilor de a înțelege mai bine semnificația reală a primului război mondial și a consecințelor inerente, de a-i ajuta să învețe despre fapte și evenimente trăite și simțite, de a-i determina să înțeleagă deciziile luate de liderii de atunci, de a-i provoca să „schimbe teoretic” cursul istoriei. Dezbaterea ca formă de concurs reprezintă un instrument educativ deosebit de important, bazat nu doar pe asimilarea cunoștințelor ci și pe capacitatea de a le utiliza într-o formă logică prin construcția unei argumentații solide. Totodată, ea reprezintă o formă de concurs antrenantă, dinamică, care dezvoltă spiritul critic și capacitatea de argumentare și contra-argumentare. Prezența de spirit, capacitatea oratorică, lucrul în echipă sunt premise esențiale pentru câștigarea concursului. Acest proiect este pentru noi, mai întâi de toate, un proiect de suflet, în care ne-am implicat cu mare drag, și prin care dorim să contribuim la promovarea dezbaterii constructive și bazată pe argumente.

Rep.: Cui se adreseaza activitatea?

M.D.N.: Proiectul „Tinerii dezbat la ceas de Centenar” se adresează elevilor de nivel liceal, cursuri de zi. Pentru a se putea înscrie ei trebuie să fie elevi în clasele IX- XI la un liceu din județul Mureș. Modalitatea de constituire a unei echipe ține exclusiv de profesorul coordonator, care poate forma echipa selectând elevi dintr-o clasă sau clase diferite.

Rep.: Ce tematici vor avea dezbaterile şi cum vor fi structurate astfel încât să asigure şanse egale participanţilor?

M.D.N.: Perioada istorică asupra căreia se axează proiectul este intervalul 1914-1920, care include desfășurarea operațiunilor militare, deciziile adoptate de statele combatante, precum și conferințele de pace care au restabilit noua ordine mondială. Proiectul oferă o bibliografie care ține cont de manualele școlare, dar și materiale suplimentare, care îi vor ajuta pe elevi să înțeleagă abordări diferite asupra aceluiași eveniment istoric. Pentru a asigura șanse egale, echipele vor avea un număr de trei membri, coordonați de profesorul de istorie. Fiindcă ne dorim un nivel calitativ ridicat în cadrul dezbaterilor, la solicitarea echipelor, vor fi organizate întâlniri cu specialiști în istorie din cadrul instituțiilor partenere în proiect. Un alt aspect avut în vedere este distribuția geografică, astfel încât fiecare zonă să aibă șansa de a participa cu o echipă în dezbaterile din faza județeană. Din acest motiv am împărțit județul în şapte zone, astfel: zona 1 – Târgu-Mureș – Dumbrăvioara, zona 2 – Sovata – Sângeorgiu de Pădure – Miercurea Nirajului, zona 3 – Sighișoara, zona 4 – Reghin – Deda  Gurghiu, zona 5 – Târnăveni, zona 6 – Luduș – Iernut, zona 7 – Sărmaș – Band. Fiecare zonă poate fi reprezentată la faza județeană de o echipă, cu o singură excepție, Târgu-Mureș, care va participa cu două, datorită faptului că în această zonă sunt mai multe licee. Juriul din etapa județeană va fi format din specialiști reprezentanți ai partenerilor din proiect și va fi același la fiecare dezbatere, pentru a asigura astfel unitatea de notare.

Rep.: În ce vor consta premiile?

M.D.N.: Oferim participanților diplome de participare, program de vizitare a unor obiective istorice locale pentru participanți, pe raza municipiului Târgu-Mureș, Biblioteca Județeană, Muzeul Județean, Arhivele Naționale, și alte premii pe care le vom anunța pe parcurs. Bineînțeles, în ceea ce privește premiile suntem în căutare de sponsori astfel dacă există persoane interesate să susțină proiectul îi invităm să ne contactez.

Rep.: În ce locaţii vor avea loc dezbaterile şi cu ce periodicitate?

M.D.N.: Proiectul are cinci etape. Etapa 1, este cea de înscriere și se desfășoară între 16-30 aprile. A doua etapă este cea pe liceu şi va avea loc în perioada 30 aprilie – 15 iunie 2018, în cazul în care s-au înscris mai multe echipe, astfel încât fiecare liceu să fie reprezentat de o echipă. A treia etapă, cea zonală, se va desfăşura între 8-19 octombrie 2018, în locații diferite, în funcție de zonele menționate anterior. A patra fază, cea județeană, va avea loc în perioada 5-23 noiembrie 2018 şi se va desfășura la Târgu-Mureș în locațiile partenerilor din proiect. Iar ultima etapă, etapa cinci, se va desfășura tot la Târgu-Mureș, în data de 1 Decembrie și presupune premierea câştigătorilor într-un cadru festiv.

Rep.: Care este modalitatea de înscriere?

M.D.N.: Constituirea echipelor, precum și înscrierea lor oficială se va anunța la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, la adresa de e-mail tineriidezbat.ms@gmail.com, care va centraliza datele. Termenul limită de înscriere este 30 aprilie 2018.

A consemnat Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.