Investiții de 15 milioane euro în comuna Eremitu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 538 Vizualizări

Investiții de 15 milioane euro în comuna Eremitu

Comuna Eremitu continuă șă-și pună în aplicare proiectele de investiții, sub atența îngrijire a primarului Magyari Peter, cel care conduce destinele comunei încă din anul 2021. De-a lungul timpului, proiectele de investiții au vizat atât partea de infrastructură cât și aspecte legate de apă, canal, și nu în ultimul rând investițiile la unitățile de învățământ de pe raza comunei Eremitu.

„O mare investiție făcută la nivel de comună a fost asfaltarea localității Câmpul Cetății, respectiv frumul comunal DC13 pe o lungime de 5 kilometri. De asemenea, pe fonduri europene a fost făcută prima etapă a canalizării cu stație de epurare în comuna Eremitu. Pe foduri europene s-au făcut și lucrările de asfaltare după ce au fost introdusă canalizarea.

În prezent se derulează un alt proiect prin Programul „Anghel Saligny”, ”Extindere îmbunătățire infrastructură rutieră prin asfaltare în comună Eremitu”, proiect care va fi finalizat în acest an. Tot un proiect mare care e în fază de licitație este cel legat de canalizarea menajeră şi extinderea sistemului de alimentare cu apă în localitatea Câmpul Cetății, comună Eremitu. Este singura localitate unde încă nu avem rezolvată problema apei și canalizării. Comuna Eremitu are cinci localități în componență, Călugăreni, Câmpu Cetății, Dămieni, Eremitu și Mătrici. Această a treia etapă a canalizării se va întinde pe o lungime de 18 kilometri, valoarea fiind de peste 28 de milioane de lei. Tot la capitolul proiecte finalizate, amintesc aici de Căminul Cultural din Câmpul Cetății, de Căminul Cultural din Mătrici care au fost reabilitate și modernizate. De asemenea, prin Programul Operațional Regional am finalizat proiectul de mansardare și reabilitare a Școlii Gimnaziala „Dr. Nyulas Ferenc” din Eremitu. În luna decembrie am avut recepția de terminarea lucrărilor la acest proiect extrem de important prin care copiii au asigurate cele mai bune condiții de pregătire. Nu în ultimul rând, a fost renovată Școala din localitatea Mătrici și Grădinița cu Program Prelungit în localitatea Eremitu, o clădire complet nouă, investiție realizată prin FEADR”, ne-a declarat Magyari Peter, primarul comunei Eremitu.

21 de proiecte

Viitorul sună cât se poate de promițător dacă e să ne gândim la proiectele de investiții aflate în prezent în diferite faze, 21 la număr a căror valoare se ridică la suma de 15 milioane de euro. „În derulare avem pe Agenția Fondului de Mediu (AFM) alte câteva proiecte care vizează unitățile de învățământ din comuna Eremitu, ”Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligență a energiei în Școală Primară Câmpu Cetății”, ”Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligență a energiei în Grădiniță cu Program Normal Călugăreni”, ”Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligență a energiei în Grădiniță cu Program Normal Matrici, în comună Eremitu”. Cu aceste proiecte, școlile și grădinițele din comuna Eremitu vor fi renovate în totalitate. De asemenea, avem în derulare proiectul ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unității de învățământ preuniversitar din Comună Eremitu, județul Mureș”. Am achiziționat deja partea de IT, calculatoare, table interactive, mai urmează doar să aducem mobilierul. Legat de infrastructura rutieră, mai avem de asfaltat 8 kilometri în ce privește străzile comunale. Am depus în luna ianuarie un proiect pentru asfaltare, și dacă va fi aprobat spre finanțare, vom rezolva problema asfaltului în întreaga comună. Nu în ultimul rând, prin GAL Asociaţia Leader Valea Nirajulu am achiziționat toate utilajele necesare bunei gospodării comunale a comunei”, a precizat primarul comunei Eremitu.

Pe agenda Primăriei Eremitu se mai află o sală de sport în comuna Eremitu, un centru de colectare prin aport voluntar în comună Eremitu, reabilitarea și modernizarea clădire din localitatea Damieni pentru servicii publice locale, construire şi dotare centru comunitar integrat în localitatea Mătrici, înființare centru de zi pentru copii aflaţi în situație de risc în localitatea Eremitu, achiziționarea de mașini electrice și microbuz pentru transport școlar precum și îmbunătățirea capacității de management a administrației publice locale din comună Eremitu prin sistem digital integrat. Lista nu se oprește aici, la lunga listă de invvestiții se mai adaugă construirea unui punct operațional ISU în localitatea Eremitu, realizarea de capacități noi de producere a energiei electrice din surse solare pentru autocomcum în comună Eremitu, panouri solare, digitalizare – dotări IT şi software, eficientizarea serviciului de gospodărire comunală, modernizarea sistemului de iluminat stradal în comună Eremitu.

„La acest capitol, prima etapă a fost finalizată, urmează etapele II și III. Aici avem semnate contractele de finanțare, urmează doar licitația și demararea lucrărilor în urma cărora comuna Eremitu va beneficia de un sistem de iluminat public modern și eficient”, a spus primarul comunei Eremitu. Aceste proiecte cu finanțare europeană ne ajută foarte mult, doar din taze și impozite la nivel de comună nu poți face față. Cu cât ai mai multe proiecte de investiții, cu atât trebuie să contribui tu ca și unitate adinistrativă mai mult, partea de cofinanțare. De exemplu, la proiectul de asfaltare prin ”Anghel Saligny” primim 18 milioanela care noi trebuie să dăm undeva către 8 milioane. La fel în ce privește canalizarea, pentru Câmpul Cetății unde avem de asemenea o sumă considerabilă în ce privește partea de cofinanțare. Repet, aceste finanțări ne ajută foarte mult, dar nu știu cum va fi pentru perioada viitoare la nivelul UE, dacă vor mai fi sau nu bani pentru dezvoltare. Legat de investițiile realizae din bugetul local, toți banii trebue canalizați către partea de cofinanțare care nu este deloc de neglijat”, a precizat Magyari Peter.

În loc de concluzie

„Va fi un an 2024 foarte încărcat în ce privește lucrările de investiții. Multe din lucrări urmează să fie finalizate în acest an, dar avem și lucrări care se întind pe mai mulți ani cum este canalizarea în localitatea Câmpul Cetății unde termenul de finalizare este iulie 2026. Adunate toate aceste investiții care sunt în diferite faze de execuție, veți vedea că suma totală este de 15 milioane de euro, ceea ce nu este deloc puțin pentru o comună precum Eremitu. Dacă mai puneți la socoteală ca la foarte multe proiecte avem și partea de cofinanțare, undeva la 115.520.000 de lei, puteți să vă faceți o idee despre sumele care le alocăm pentru dezvoltarea comunei și pentru ridicarea nivelului de trai al locuitorilor”, a concluzionat Magyari Peter.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE