Dor de Voichița Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Dor de Voichița

111Vernisajul expoziției retrospective de sâmbătă, 14 noiembrie, de la Asociația Artiștilor Plastici din Târgu-Mureș, a fost una cu totul aparte. Din cel puțin două motive. N-a mai fost aceeași atmosferă cunoscută, una plăcută și relaxată. Râsetele și glumele n-au mai fost la ele acasă, iar artistul plastic Vasile Mureșan – Muri, pentru prieteni – n-a mai fost același atât de încântător și logoreic conviv pe care-l știm cei mai mulți dintre noi. A fost o atmosferă apăsătoare, încărcată de o tristețe fără margini în care, la sfârșit, Muri – ”uriașul” cu suflet de copil – cu greu a putut să ne spună câteva cuvinte. ”Vă mulțumesc prieteni că ați fost alături de mine”, a rostit acesta căutându-și cuvintele și abia înăbușindu-și plânsul.

În căutarea echilibrului pierdut

Puțini sunt cei care știu că artistul plastic Vasile Mureșan trece de câteva luni printr-o grea încercare. La 64 de ani neîmpliniți și după aproape 40 de ani de căsnicie, Voichița Mureșan a trecut la cele veșnice. Cei care au cunoscut-o știu că a fost o prezență discretă, a fost jumătatea și echilibrul atât de necesar în viața unui artist cu suflet mare și darnic. Doamna Voichița și-a acceptat boala, a trăit cu ea, dar în cele din urmă a fost învinsă. A plecat la ceruri discret, așa cum a și trăit, lăsând în urma sa o fiică și un soț veșnic neconsolați. În ultimii ani de viață se refugiase în pictură, vegheată și îndrumată atent de cel care i-a fost soț, artistul plastic Vasile Mureșan. Acolo, în florile pe care le picta cu migală, în care punea nu numai culori, dar mai ales sentimente, găsise speranța. Speranța unui ”mâine” care să-i facă boala mai ușoară. Atunci când însă a plecat a lăsat în urma ei multe, foarte multe tablouri. Publicistul Ilarie Gh.Opriș și Radu Florea, redactor la Radio Târgu-Mureș, au fost cei care s-au preocupat de organizarea această expoziții retrospective și de editarea unui catalog de pictură pentru Vasile Mureșan, în semn de prețuire pentru atât de discreta sa consoartă.

112

Ce lăsăm în urmă?

Voichița Mureșan a fost evocată în două scurte alocuțiuni pline de simțire de către Ilarie Gh.Opriș și Radu Florea. Iată ce spunea cu această tristă ocazie Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș: ”Ceea ce vedem pe simeze sunt tablourile ei. Ele ne vor face să ne amintim de Voichița așa cum a fost: frumoasă, blândă și luminoasă. Ea ne face să ne amintim de relațiile pe care le-am avut și pe care noi le promovăm zi de zi în cadrul acestei asociații. Dincolo de pictură, de realizările noastre artistice sunt în primul rând sentimentele umane. Sunt sentimentele noastre pe care le punem în primul rând pe pânză și apoi le dăruim.” În aceeași notă se înscriu și cuvintele redactorului de la Radio Târgu-Mureș, Radu Florea. ”E dureros și dificil să te înscri într-un astfel de moment pe coordonatele unui eveniment plastic fără să nu ții cont că este un gest comemorativ, totuși. Dar dacă omul obișnuit lasă în urmă, atunci când firul Ariadnei s-a rupt, o familie, copii, pe cei dragi, artistul are însă șansa să lase în urmă poate și un pic din legătura lui cu divinul….”, a spus Florea.

Nicolae BALINT

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE