Zootehnia mureseana se mentine in top Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

Zootehnia mureseana se mentine in top

p_13_1_14.jpgZootehnia mureseana incearca sa se mentina in topul national, fapt pentru care, noul an este privit cu optimism, lucru impartasit de Suba Kalman, directorul executiv al Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Mures.

Reporter: Cum caracterizati anul zootehnic 2008, la nivelul judetului Mures?
Suba Kalman: Din punct de vedere al activitatii specifice, care ne revine, ca Oficiu de Ameliorare si Reproducetie in Zootehnie, cred ca judetul Mures, a incheiat un an bun. Am reusit sa ne mentinem in varful piramidei ca erarhizare la nivel national. In data de 10 decembrie am avut o sedinta de evaluarea activitatii, la nivel national, si la totI indicatorii, judetul Mures a fost printre primele cinci judete, iar in marea majoritate a cazurilor, chiar si pe primul loc. Aici ma refer la biotehnologia insamantarii artificiale care este veriga de baza in ameliorarea genetica a animalelor, unde fata de media pe tara, in jur de 50 % de bovine insamantate artificial, judetul nosrtu, are o medie de peste 96 % de bovine insamantate artificial. Acest lucru confera noilor generatii de taurine, o performanta de productie ereditara, care este capabila sa mentina crescatorul in elita performantei de productie, sa concureze de la egal la egal, in ceea ce priveste potentialul productiv al animalelor.

Rep.: La nivelul anului 2008, s-a inregistrat o scadere a numarului  efectivelor de animale in judetul Mures. Cum comentati acest lucru?
S.K.: Din pacate asa este. Noi mai mult urmarim efectivele matca, care reprezinta baza si nucleul de reproductie. La vaci sI juninci, fata de 2007, se inregistreaza o scadere a efectivelor de peste 5.500 de capete, iar la efectivele de vitei, o scadere de 6.633 de capete. Din fericire, creste performanta animalelor care au ramas, in sensul ca productia de lapte pe vaca furajata creste, capacitatea de ingrasare creste, deci la total productie de lapte, nu ar trebui sa fie o problema. Dar, ca numar de efective, intr-adevar se inregistreaza o scadere.
Rep.: Cu ce sperante porniti in noul an?
S.K.: Speram ca, calitatea efectivelor de animale sa creasca, ceea ce inseamna ca, in continuare se va lucra numai cu reproducatori de stat amelioratori, in ceea ce priveste productia de lapte si carne. Noi avem un noroc, deoparece si mentalitatea crescatorilor din judet, este mult mai profesionista fata de alte judete ale tarii. Un lucru imbucurator este ca, crescatorul a simtit piata, si am avut peste 6.000 de insamantari artificiale in anul trecut, cu rase de carne specializate, Charolais, Limousin, pentru care cumparatorul ofera un pret mai bun decat pentru rase pure, cum ar fi Baltata Romaneasca, care cred ca ar trebui sa aiba un pret mai bun, deoarece este o rasa mixta de lapte si carne.
Rep.: Se anunta un an destul de greu. Crede-ti ca aceasta criza de care se tot vorbeste, va afecta sectorul zootehnic?
S.K.: Cred ca orice criza care are interactiuni in diferite acivitati are efecte negative. Dar cred ca, crescatorul de animale, totusi este un om care stie sa gaseasca solutii. In general, crescatorii din Romania, si din judetul Mures, sunt oameni cu multa chibzuinta profesionala care le va ajuta, aceasta mentalitate nativa, care de multe ori depaseste pregatirea dobandita prin carti, le va ajuta foarte mult pe acestia. Cred ca ei vor fi pe faza, si vor sti sa se apere de eventualelel probleme.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE