Farmaciştilor le-a ajuns cuţitul la os Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 54 Vizualizări

Farmaciştilor le-a ajuns cuţitul la os

276_farmacisti.gifDatorită datoriilor pe care le au către furnizorii de medicamente, famaciştii ameninţă cu sistarea eliberării compensatelor, începând cu luna martie. Colegiul Farmaciştilor anunţă că datoriile, care ating 3.000 de miliarde lei, au dus la măsuri dure din parte unor furnizori, care au sistat deja aprovizionarea cu medicamente, începând procedurile de executare ale farmaciilor.
Datoriile au fost cauzate, în mare parte, de introducerea medicamentelor compensate cu 90% şi de plafonul mic alocat farmaciilor. Astfel, într-un comunicat de presă, Colegiul Naţional al Farmaciştilor arată că: “Din respect pentru pacienţi, dar şi la presiunea politică a vremii, sub ameninţarea Ministerului Sănătăţii de încetare a contractelor cu CNAS a farmaciilor care stopau eliberarea de reţete, farmaciile au eliberat prescripţii peste valoarea de contractare, în toate formele de compensare, având în permanenţă promisiuni ca CNAS va primi spre decontare reţetele eliberate”. Suma pe care farmaciile trebuie să o încaseze pentru anul trecut se ridică, la nivel naţional, la 5.000 miliarde lei.

În ceea ce priveşte farmaciile mureşene, datoria către acestea este de 105 miliarde lei, sumă înregistrată ca urmare a depăşirii plafonului pentru compensate. "Noi ne aliniem celor de la Bucureşti, pentru că ei sunt cei care vor purta negocieri pentru a rezolva aceste datorii”, a declarat Iustina Vas, preşedinta Colegiului Farmacişitilor Mureş. Într-adevăr, CNAS refuză, practic, recunoaşterea acestor datorii, dar Colegiul Farmaciştilor anunţă că la protest s-au alăturat şi Asociaţia Reţelelor de Farmacii şi Patronatul Farmaciştilor. Discuţiile se vor purta exclusiv între farmacişti, MS şi CNAS, casele judeţene nefiind în măsură de a rezolva problema.

Liste noi pentru buget auster

Ministrul Sănătăţii, Mircea Cinteză, a precizat că se vor alcătui noi liste de compensate, liste care sunt momentan în lucru. Se aşteaptă ca acestea să fie definitivate în cel mai scurt timp, ţinând cont de contractele încheiate între farmacii şi CJAS-uri, până la 1 martie. “Contractul nu are o relevanţă clară. Îl încheiem, iar apoi vom mai lucra la el”, apreciază Iustina Vas. Potrivit lui Anton Rus, directorul economic al CJAS Mureş, contractele cu farmaciile se vor încheia în săptămâna în curs. “Problema este suma care le va fi repartizată. Pentru că aceasta se diminuează după ce alocă o sumă pentru patru tipuri de boli cronice, dar şi alte 10% de rezervă, pentru a fi alocate ulterior”, a precizat Rus.

Criterii noi

Fiecare farmacie care încheie un contract cu CJAS primeşte o sumă de bani, care este calculată ţinând cont de mai multe criterii. Astfel, dacă anul trecut fiecare farmacie era punctată, iar bugetul depindea de aceste puncte, în 2005 criteriile sau schimbat. 80% din sumă se acordă pe baza punctelor, dar 20% se acordă pe baza numărului de persoane arondat farmaciei şi ponderea acesteia în comunitate. Anton Rus este optimist în ceea ce priveşte sumele restante care se cuvin farmaciilor: “Eu cred că se vor recupera. În ceea ce priveşte noului an, nu se pune problema, cel puţin până în luna iunie, de depăşirea plafoanelor”. Suma alocată farmaciilor mureşene pentru 2005 este de 312 miliarde lei, sumă ce va fi exclusiv contractată. Directorul economic al CJAS Mureş estimează că, în primă fază, suma de care vor dispune farmaciile este de 250 miliarde lei.
Corina ALBOTA

Compensate electorale

În 15 august 2004 a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă, conform căreia, medicamentele aflate pe o listă alcătuită de MS vor fi compensate cu 90% în cazul pensionatilor cu venituri mai mici de 6 milioane lei/lunar. Măsura, considerată a fi pur electorală, a fost motivul a numeroase întâlniri judeţene şi naţionale, pentru ca medicii de familie şi farmaciştii să fie informaţi despre detaliile legale de comepnsare. În plus, farmciştii au avut la dispoziţie şi un soft, pentru a putea urmări medicamentele de pe această listă. Tot pe 15 august, ministrul de atunci, Ovidiu Brânzan, asigura că există fonduri destule pentru aceste medicamente şi a făcut, personal, adevărate “raiduri” pentru a controla în farmacii dacă se respectă legea. Noul ministrul, Mircea Cinteză, a declarat încă de la numire, instituirea unor noi liste de medicamente compensate, la valori diferite.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE