Bătălie pentru banii şcolilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 25 Vizualizări

Bătălie pentru banii şcolilor

3069_batalie.gif
Administrarea şcolilor reprezintă un ghimpe pentru primării. Edilul Târgu Mureşului vrea serviciu externalizat pentru administrarea fondurilor şcolilor. MEdC anunţă că descentralizarea face parte din proiectul de reformă. Primăria Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean semnează astăzi un protocol pe această temă.
Gestionarea cheltuielilor pentru funcţionarea unităţilor şcolare este reevaluată în această perioadă. Primarul Dorin Florea doreşte să-i subordoneze pe adminstratorii şcolilor pentru a face economii. În acest sens a demarat acţiuni de audit la şcoli şi a solicitat Ministerului Educaţiei emiterea unui ordin special. MEdC ar vrea că edilul să mai aibă puţină răbdare…
Şcoli costisitoare
Referindu-se la bugetul Primăriei pentru 2006, Florea şi-a reamintit că educaţia elevilor este foarte costisitoare, argumentând că unităţile de învăţământ îi vor consuma aproximativ 70% din buget. Florea a anunţat că i-a propus minsitrului Educaţiei, Mihail Hărdău, să emită un ordin pentru a-i înregimenta pe administratori primăriilor, dar n-a primit nici un răspuns. În paralel, Primăria Târgu Mureş a pregătit un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a clarifica atribuţiile directorilor şi ale administraţiei locale în privinţa gestionării banilor. "Am discutat cu o comisie a IŞJ, vom semna un protocol", a declarat Florea precizând că dacă MEdC i-ar asculta doleanţele ar înfiinţa rapid un serviciu externalizat de administrare a patrimoniului şcolilor.
Răspunsul dascălilor
Conform informaţiilor furnizate de directorul administrativ al IŞJ Mureş, Nicolae Neagu, protocolul are rolul optimizării comunicării dintre instituţiile responsabile din judeţ. Astfel, sunt delimitate clar atribuţiile în administrarea şcolilor sau încadrarea personalului nedidactic. "În viziunea noastră, dorim ca nimeni să nu-şi depăşească atribuţiile. S-ar putea ca personalul actual să nu corespundă cerinţelor pentru administrarea eficientă. Trebuie să avem un tip de administrator care să nu fie doar capabil să ducă mâncarea la cantină, iar din această perspectivă salutăm orice iniţiativă", ne-a declarat Nicolae Neagu. Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Paloma Petrescu, ne-a precizat că nu are cunoştinţă despre solicitarea primarului Florea. "Nu am cunoştinţă despre această solicitare, nici dl. ministru nu mi-a transmis nimic. Administrarea locală a fondurilor este prevăzută în cadrul descentralizării, care se va produce în maxim trei ani", ne-a declarat Paloma Petrescu.
Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE