Arta de a surprinde comunismul Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Arta de a surprinde comunismul

3195_artaSurp.gifCine ar fi crezut cã ternele blocuri de locuinţe construite înainte de '89 din dorinţa de a cuprinde şi de a uniformiza spiritul uman, ar putea ajunge vedetele unei simeze de expoziţie fotograficã? Cine şi-ar fi imaginat cã redarea moleşirii modului de viaţã sedentar al omului contemporan, reducerea la minim a mişcãrii şi a gândirii, redate plastic în felii de grãsime sculptate în marmurã, îşi vor gãsi un loc firesc şi normal în aceeaşi expoziţie, alãturi de macabrele blocuri?
Curajul celor doi artişti de a-şi alãtura lucrãrile în acelaşi spaţiu şi timp a condus la crearea ideii de "complot" în favoarea creãrii emoţiei estetice în aceastã simezã ineditã. "Edificii alienante şi masificante, blocurile limiteazã funcţiile locuinţei la nevoi stricte şi comune. Datoritã caracterului lor accentuat funcţional, blocurile imprimã o nivelare şi o robotizare a fiinţei umane şi, mai mult, se opun cultivãrii memoriei culturale sau afective", au fost cuvintele pictorului Sorin Sorãşan referitoare la lucrãrile sale.
Pokornyi Attila şi-a prezentat tematica sculpturii expuse, astfel: "Lucrãrile pe care le-am creat în ultimul an ar putea fi botezate "împletituri", ori "felii de unturã". Sau mai generic, "Grãsimi", care au aparenţa unor felii tãiate sau decupate. Corpul viu deseneazã o lume care se îngraşã, în maniera ei feliatã şi încolãcitã".
Modul de abordare al problematicii sociale comuniste şi limitarea gândirii umane, au fost elementele cheie care au fãcut ca vineri seara de la ora 18, spaţiul Teatrului 74 care a gãzduit vernisajul comun de picturã şi sculpturã, sã devinã neîncãpãtor. Cei care au îndrãznit sã înfrunte gerul de afarã doar penrtru a fi martorii unui eveniment cultural emoţionant, au fost rãsplãtiţi pe mãsurã. Fotografii şi sculpturi, public şi creatori, critici şi gazde, au fost învãluiţi de muzica blândã de secol XVIII, care nu a fãcut decât sã accentueze decreptitudinea civilizaţiei contemporane.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE