Noaptea Muzeelor la Sinagogă Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 670 Vizualizări

Noaptea Muzeelor la Sinagogă

Sâmbătă, 18 mai, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, toți cei pasionați de istorie pot vizita Sinagoga a mare și colţul muzeal al Comunităţii Evreilor din Târgu Mureș.

Orele de vizitare sunt între 14:00 – 21:00, ultima intrare fiind la ora 20:30, iar ultima ieșire fiind la ora 21:00.

Scurt istoric al Sinagogii

„Sinagoga mare a fost construită şi inagurată în anul 1900, de comunitatea “status quo” (fracţiune reformatoare desprinsă din comunitatea ortodoxă evreiască transilvăneană în secolul XIX) comunitate în fruntea căreia se aflau dr. Wilhelm Joachim, prim-rabin şi Farkas Mendel, preşedinte.

Proiectată de arhitectul evreu Gartner Jakob din Viena, clădirea sinagogii din Târgu Mureș se înscrie printre cele mai valoroase clădiri ale arhitectonicii religioase de pe teritoriul Transilvaniei, respectiv a României. Capacitatea templului este de 552 de locuri (314 locuri la parter (pentru bărbaţi) şi 238 de locuri la balcon, locuri dedicate femeilor și copiilor.

Pe frontalul templului, deasupra rozetei centrale, scrie în ebraică: „Casa mea va fi o casa de rugăciune pentru toate popoarele” (Isaia 56/7). Colţul muzeal prezintă istoria de 250 de ani a comunităţii evreiești, care alături de maghiari, români, germani, a contribuit din plin la edificarea unui Târgu Mureș modern. Are trei încăperi.

Prima este dedicată anilor de început: 1747-1900. În a doua încăpere sunt exponate referitoare la viaţa de zi cu zi a evreilor din Târgu Mureș referitoare la religie, obiecte de cult, fotografii de familie. A treia încăpere este dedicată perioadei interbelice, holocaustului și personalităţilor de origine evreiască a Târgu Mureșului”, se precizează pe pagina Muzeului Județean Mureș.

(D.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE