100 de milioane euro bugetul orasului Targu Mures Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 109 Vizualizări

100 de milioane euro bugetul orasului Targu Mures

11095_florea.gif
Asa cum avea obligatia legala, administratia locala a municipiului Targu Mures a supus ieri dezbaterii publice proiectul de buget pentru anul 2008. Chiar daca s-a intitulat asa, relitatea este ca doar dezbatere nu a fost. In cele 40 de minute alocate celui mai important proiect al administratiei locale targumuresene a existat doar un discurs politicianist al primarului Dorin Florea si nicio interventie sau un comentariu din partea asistentei. E si normal avand in vedere ca asistenta era formata din angajati ai Primariei sau a institutiilor afiliate.
Pentru anul 2008 suma totala a bugetului pe anul in curs este de 345 milioane lei adica aproximativ 100 milioane euro. Asa cum a afirmat si primarul Dorin Florea nu exista mari diferente de buget fata de anul 2007. "Proiectul actual de buget nu difera foarte mult fata de cel de anul trecut. Motivul este ca nu a existat o crestere economica decat in datele pe care le au cei din Guvern. La nivelul administratiei locale nu s-a intamplat nimic nou", a declarat Florea.
Comunitarii inarmati cu aparate foto
La Articolul "Ordine publica si siguranta nationala" se vorbeste de o suma in valoare de 7,20 milioane lei, aproximativ 2 milioane de euro. Acesti bani vor fi repartizati pentru doua domenii esentiale: cheltuieli de personal si cheltuieli pe bunuri si servicii. In cazul Politiei Comunitare valoarea salariilor si indemnizatiilor obtinute vor creste in acest an cu 300 mii lei, de la 5 milioane lei in 2007 la 5,3 milioane in 2008. Si cheltuielile pentru bunuri si servicii nu se lasa mai prejos existand o crestere de 63,6 mii lei, de la 1,060 milioane la 1,124 milioane lei. Din acesti bani, 120 mii lei se vor duce pe plimbarile cu masina a politistilor comunitari, prinsi non-stop in urmarirea infractorilor. In bugetul pentru comunitarii nostri iubiti se prevede ca masinile se vor strica foarte repede fiind necesara suma de 50 mii lei pentru piese de schimb. In total pentru plimbatul cu masina vom scoate din buzunare 170 mii lei. Desi le-au fost date uniforme si echipament nou anul trecut, tinem sa-i anuntam pe cei care vegheaza linistea orasului ca si in 2008 vor primi noutati vestimentare. Pentru asta s-au alocat nu mai putin de 163 mii lei. Pentru prinderea hotilor s-a hotarat ca este impetuos necesar ca politistii comunitari sa fie "inarmati" cu camere foto digitale pentru care se va cheltui 78 mii lei. Avand in vedere activitatea din anul trecut unde s-a consumat un numar apreciabil de gloante si munitie pentru prinderea infractorilor periculosi, si in 2008 va trebui sa se cheltuie 135 mii lei pentru arme si munitie. Daca va intrebati pe ce se cheltuie cei mai multi bani aflati ca ei se duc pe bonurile de masa ale oamenilor legii targumureseni, care fara o alimentatie sanatoasa nu vor fugi destul de repede pentru a prinde hotii si banditii. Suma totala pentru mancare: 323,5 mii lei. Pentru a ne asigura si in continuare de promtitudinea serviciilor se prevede si un buget de dezvoltare pentru Politia Comunitara. Fata de 2007 anul acesta se va cheltui in plus suma de 49 mii lei, cu care se vor achizitiona cinci calculatoare (cu licenta Windows si Excell), doua autoturisme in valoare de 120 mii lei si un copiator A3. Pentru "Protectia civila" cresterea de buget din acest an se ridica la aproximativ 20 mii lei din care 12 mii pentru personal si 8 mii pentru bunuri si servicii. Si la dezvoltare nu stam prost pentru ca s-a considerat necesar cumpararea unui detector de prezenta umana si a unui monitor pentru gaze. In total suma necesara este de 33 mii lei.
Scolile raman
in paragina?
Conform proiectului de buget pentru anul 2008 suma destinata pentru reparatiile curente al scolilor targumuresene a fost "taiata" cu 8 milioane de lei. Procentual vorbind se pare ca doar o treime din scolile reparate anul trecut vor mai avea nevoie de asemenea lucrari si in acest an. Aceasta hotarare ne faca sa credem ca la Primarie s-a facut o sedinta de spiritism prin care s-a decis ca anul acesta scolile nu se vor strica. Asa ca daca banca unui elev se va strica si va avea nevoie de reparatii va trebui ca parintii sa vina cu ciocan si cuie de acasa pentru a rezolva problema. Nici la capitolul dezvoltare nu stam mai bine pentru ca suma destinata s-a redus cu 3,7 milioane lei adica 1 milion de euro. In schimb cheltuielile pentru salarii ale cadrelor didactice din oras vor creste anul acesta cu 15 milioane de lei.
Ciudatenia
Platoul Cornesti
Un alt punct aberant in proiectul de buget este si punctul cu privire la amenajarea Platoului Cornesti. Daca pentru lucrarile efective de amenajare au fost alocate 500 mii lei pentru studiile si proiectele necesare s-a alocat 300 mii lei. Diferenta dintre executarea unor lucrari si proiectarea lor este de 200 mii lei. Cu alte cuvinte proiectarea costa 60 la suta din lucrarea propriu-zisa.
Fara ajutoare
pentru locuinte
Cei care primeau anul trecut ajutoare pentru locuinte vor trebui sa se lipseasca de aceste avantaje. Daca anul trecut ei primeau suma de 150 mii lei, bugetul pe acest an va fi zero. Si Centrului de zi Rozmarin i s-au redus fondurile cu 106 mii lei fata de anul trecut.
Revine scandalul centralei termice din Unirii
Dupa scandalul Energieconfort, atunci cand s-au cheltuit sume exorbitante pentru achizitionarea unei centrale termice pentru cartierul Unirii se pare ca sacul nu a ajuns inca la fund. La capitolul "Combustibili si energie" sectiune dezvoltare, se vorbeste de o investitie de 3,698 milioane lei pentru "Modernizarea producerii si distribuirii energiei termice in cartierul Unirii". Suma, la cursul de schimb valutar actual, este echivalentul la 1 milion de euro. Bani care s-au dat si pe centrala termica initiala.
Dezvoltarea retelei
termice pe minus
Dezvoltarea sau modernizarea retelei de energie termica a orasului nu va mai primi atatea fonduri de la bugetul local ca anul trecut. Daca in 2007 existau investitii ale societatilor comerciale cu capital de stat in valoare de 22,7 milioane lei pentru 2008 suma s-a redus la 6,3 milioane.
Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE