Bratara de aur a bijutierului Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

Bratara de aur a bijutierului

11192_meserie.gifO meserie veche si poate cea mai apropiata de adevarata arta este meseria de bijutier, care inseamna proiectarea, lucrarea, repararea dar si vanzarea bijuteriilor. Unii bijutieri sunt specializati numai in design, altii in prelucrarea metalelor pretioase lucrand cu tehnici speciale, iar cei vechi, asa cum i-am intalnit pe sotii Demeter Istvan si Aniko fac de toate!
Povestea lor incepe
la Arad
In urma cu aproape patruzeci de ani, cei doi au aflat ca se recruteaza elevi pentru scoala de arte si meserii de la Arad, singura scola unde se specializau bijutierii din toata tara. Orice alta oportunitate a palit in fata acestei sanse. Nu au mai stat pe ganduri si au plecat la Arad. In grupa lui Pityu, cum il alinta sotia, si in grupa lui Aniko, dupa trei ani au absolvit scoala in jur de douazeci de mureseni. Unul dupa altul rostesc numele celor care au fost seniorii meseriei: Cseke Berczi, Hirsch Adolf, Kiss Bandi… "A avut magazin de bijuterie, dar a venit Ceausescu si a trebuit sa intre in Cooperativa Metalul, asa se numea atunci, cu tot ce avea, cu toate piesele si sculele acelea valoroase la care tinea ca la ochii din cap, va puteti imagina cum se simtea cand ceilalti, ucenici lucrau fara sa aibe grija de instrumentele lui", povesteste Aniko. "De la cei vechi am invatat multe. De la Naphegyi Gyorgy, care a fost un sef foarte bun… Erau altruisti!", adauga Demeter.
Sus mainile!
Apoi din vorba in vorba isi aduc aminte de vremurile cand veneau 3-4 barbati in control in atelierul unde lucrau. "Sus mainile! strigau navalind in atelier si nu aveai voie sa mai faci nici o miscare, ca nu cumva sa dispara un cent de aur!", isi amin
teste Aniko. "Stiati ca se aduna cu peria de pe degete si urma de praf de aur? Strop cu strop se aduna si cu scazamantul de 7% ajungeai sa platesti si amenda pentru pierdere si sa mai si platesti aurul pierdut! "
Talent si pasiune
Intrebati cum de au ales aceasta meserie, amandoi spun acelasi lucru: din pasiune si din dragoste pentru frumos, pentru lucrul facut cu migala si rabdare! In cele din urma recunosc ca e nevoie si de talent. De simt artistic. De putere de concentrare. Rabdare si atentie. "Nu exista bucata de plastic sau orice material modelabil din care sa nu fi confectionat ceva… la scoala eram buna la desen, am avut trimis si la Bucresti la concurs un desen…", isi aminteste Demeter Anna, singura care face gravura in aur la Targu-Mures. Incredibil de frumos lucrata e verigheta de aur ce va impodobi inelarul unei mirese!
Nu te poti imbogati
"Din aceasta meserie nu te poti imbogati, dar se poate trai", spunea un vechi meserias, Schwarz Lajos, iar interlocutorii mei sunt de acord. S-au privatizat din anii 90 si acum au propriul lor atelier cu mandrina, masina de slefuit, unelte de indoit, echipament de desen si de masurare, pile ustensile de lipit si de topit, ustensile de gravat. Cel mai mult valoreaza parca propriile lor maini dibace. Baiatul lor a ales ingineria, dar se pricepe si la meseria de bijutier, ar putea sa preia afacerea…
Moda bijuteriilor
De la lipsa scolilor pepiniera, ajungem sa discutam tendintele modei in bijuterie. "Clientul are dreptate, si noi executam comanda…cand e ceva iesit din comun incercam cu vorba buna sa-l facem sa inteleaga daca ceva e imposibil "-continua Aniko". Isi aminteste de un client care a comandat un imens trandafir de argint…in semn de pretuire pentru persoana iubita. "A trebuit sa-i mai micsorez dimensiunile", zambeste Aniko. Admiram piese unicate, lucrate manual si invatam diferenta dintre o piesa lucrata manual si alta facuta in fabrica. De ce tine mai mult o piesa plina si de ce se rup zalele goale pe dinauntru.
Ne-ar trebui o revista de specialitate
"Unora le place sa poarte toata colectia de bijuterie pe ei, dar frecandu-se unele de altele piesele de metal pretios se uzeaza."-explica Demeter. Si de la snobism si lipsa de educatie in materie ajungem la necesitatea unei reviste de specialitate: "Ekszer, asa se numeste aceasta revista ce se distibuie gratuit in Ungaria, bijutierilor, din care poti afla ultimele noutati despre moda, tendinte si tot ce tine de meserie", rasfoieste Aniko o revista de o exceptionala calitate tipografica. Apoi ne arata carti vechi de specialitate Racz-Ratiu din anii '40. "Era pe vremea schimbarilor, asa ca a aparut cartea si ungureste si romaneste, tot din acest manual invatam si acum, ca din 1500 nu s-
au schimbat multe in bijuterie", adauga Demeter.
Punct si de la capat
Cate ar mai putea povesti, nu ar fi destul o saptamana ca sa-i ascultam. De la un subiect la altul, toata povestea e despre aur, argint si pietre pretioase! Slefuirea pietrelor pretioase e o alta meserie! Gravura e specialitatea lui Aniko. Toate piesele facute de cei doi, sunt semnate cu sigla "DS 22", adica numele lor si 22 care este codul orasului.
Erika MARGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE