"La vinclu" Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

"La vinclu"

11242_carte.gifAcesta este titlul celei mai recente realizari editoriale a colegului nostru de breasla, Aurel Ratiu, redactorul sef al departamentului Sport din cadrul Radio Targu-Mures. Aparuta la finele anului trecut, la editura Nico, cartea reprezinta o insumare a articolelor (mare parte dintre ele) publicate de Ratiu in presa sportiva.
Ce si cum a scris Aurel, ne spun, intr-un mod cat se poate de plastic, Nicolae Baciut si Valentin Marica, cei ce semneaza prefetele cartii. Am ales cate putin din fiecare dintre cele doua opinii: "Aurel Ratiu nu este un simplu arhivar, ci e un pasionat, un veritabil istoric al sportului, precum si un om de atitudine, care nu poate ramane indiferent la tot ceea ce duce la degradarea calitatii sporturilor, in primul rand cele din proximitatea geografica, dar si la cele legate de fenomenul sportiv in ansamblul sau. Iar judecata sa pleaca de la cazuri punctuale, carora nu doar ca le da diagnostice, dar le prescrie si tratamente.", a spus Nicolae Baciut.
"Aurel Ratiu deschide inca o poarta inspre imparatia cartilor. O face pertinent, cu ochi de reporter. Caci noua sa carte se naste din agilitatea reporterului si apara elocvent virtutile publicisticii. Daca intrecerilor sportive cu balonul rotund, bunaoara, le este indispensabila poarta, acolo masurandu-se efectul, cu atat mai mult competitia vietii are porti indispensabile. Reporterul arbitreaza (din teren!) apropierea de asemenea porti, atacurile din fata lor, deschiderea sau inchiderea acestora. Jocul de-a poarta ii asigura paginii scrise ritm si atractivitate. Aurel Ratiu este reporterul sportiv alert, prompt si exigent", este de parere Valentin Marica.
Pentru cei care nu il cunosc bine pe Aurel Ratiu, trebuie sa spunem cateva lucruri: munceste de aproape doua decenii in presa sportiva, a participat la sute de competitii sportive, inclusiv jocuri olimpice, are peste 500 de transmisiuni in direct, este membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si al Asociatiei Internationale a Presei Sportive.
Cartea "La vinclu" este cea de a treia scrisa de Aurel Ratiu, dar cu certitudine, nu si ultima. Calitatile jurnalistice si umane ale lui Aurel ne determina sa credem ca el mai are multe de spus si de scris.
Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE